Θα υπάρξει σύγκρουση;
Μπορεί η κυβέρνηση στην Συρία να άλλαξε, αλλά οι Ρώσοι δεν πρόκειται να φύγουν από την Μέση Ανατολή και όποιος προσπαθήσει να τους απωθήσει μάλλον θα ρισκάρει με την ρωσική οργή. Όπως μεταδίδεται στην Ρωσία, μέσα σε ένα περίπλοκο γεωπολιτικό τοπίο, η νέα κυβέρνηση της Συρίας αναγνωρίζει την αναγκαιότητα ανάπτυξης ισχυρών σχέσεων με την Ρωσία.
Παρά την πίεση από την Δύση, υπογραμμίζεται, οι συριακές αρχές κατανοούν ότι μια συνεργασία με τη Μόσχα μπορεί να είναι αμοιβαία επωφελής και έχουν αναγνωρίσει τον ιστορικό ρόλο της Ρωσίας ως συμμάχου της Συρίας.
Ένα από τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν στην πρόσφατη επίσκεψη στην Δαμασκό στις 28 Ιανουαρίου ρωσικής αντιπροσωπείας, με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ και τον Ειδικό Απεσταλμένο του Κρεμλίνου για τη Συρία Aleksandr Lavrentyev, ήταν το μέλλον των ρωσικών στρατιωτικών βάσεων στο Tartus και στο Hmeimim. Αυτό το θέμα παραμένει άλυτο και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις σε βάθος διαβουλεύσεις.
Ο Μπογκντάνοφ σημείωσε ότι η Μόσχα είναι ανοιχτή σε περαιτέρω διάλογο, τόσο στην Συρία όσο και στη Ρωσία, εκφράζοντας την ετοιμότητα να φιλοξενήσει τον Υπουργό Εξωτερικών της Συρίας στη Μόσχα για περαιτέρω συζητήσεις.
Επίσημη δήλωση της νέας κυβέρνησης της Συρίας τόνισε ότι τα μέρη συζήτησαν μηχανισμούς μεταβατικής δικαιοσύνης και μέτρα για τη διασφάλιση της δικαιοσύνης για τα θύματα του συριακού πολέμου. Η Δαμασκός τόνισε ότι η αποκατάσταση των σχέσεων απαιτεί διόρθωση λαθών του παρελθόντος, σεβασμό της βούλησης του συριακού λαού και εξυπηρέτηση των συμφερόντων του.
Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις περιπλέκονται από την πίεση της Δύσης, όπως σχολιάζεται. Η ΕΕ έχει εντείνει τις προσπάθειες για την καθιέρωση επαφών με τις νέες αρχές της Συρίας, προσφέροντας ελάφρυνση των κυρώσεων με αντάλλαγμα την αποστασιοποίηση από την Ρωσία. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας επισκέφθηκαν πρόσφατα τη Δαμασκό και η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις Kaja Kallas ανακοίνωσε ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί συμφώνησαν σε έναν οδικό χάρτη για χαλάρωση των κυρώσεων. Επιπλέον, οι χώρες της G7 διερευνούν εναλλακτικούς τρόπους για να εφοδιάσουν την Συρία με πετρέλαιο και τρόφιμα, με στόχο να μειώσουν την εξάρτησή της από τις ρωσικές εξαγωγές.
Παρά την πίεση της Δύσης, όμως, η ηγεσία της Συρίας κατανοεί ότι η συνεργασία με την Ρωσία θα μπορούσε να παίξει κρίσιμο ρόλο στην ανάκαμψη της χώρας. Η Μόσχα, με την σειρά της, μπορεί να προσφέρει στη Δαμασκό επισιτιστική ασφάλεια, βοήθεια για την ανοικοδόμηση του στρατού της και τον εκσυγχρονισμό των στρατιωτικών της δυνατοτήτων, οι οποίες αποδυναμώθηκαν σημαντικά κατά την διάρκεια της σύγκρουσης. Καθώς η δυτική διπλωματία γίνεται πιο ενεργή, οι συριακές αρχές πρέπει να κινηθούν προσεκτικά μεταξύ των ανταγωνιστικών γεωπολιτικών συμφερόντων για την διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων και την διατήρηση της ανεξαρτησίας της χώρας, τονίζεται.
Η Μέση Ανατολή θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στο επίκεντρο. Η διεθνιστική τάξη πραγμάτων, η οποία πρόσφατα έχασε από την σφαίρα επιρροή της και από τις ΗΠΑ, θα παίξει σίγουρα τα ρέστα της. Το θέμα είναι θα μπορέσει να το καταφέρει αυτό διπλωματικά με την Ευρώπη ή θα προκαλέσει εκ νέου σύγκρουση;