Κινητοποιήσεις στο ΠΑΓΝΗ για την κατάρρευση του ΕΣΥ – Οργισμένη ανακοίνωση από το Σωματείο Εργαζομένων

Κοινοποίηση:
nosokomeio1-1

Συνεχίζει τις κινητοποιήσεις του το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, με σκοπό να αναδείξει την τραγική υποστελέχωση και τα τεράστια προβλήματα με τα οποία βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι γιατροί και νοσηλευτές, στην προσπάθειά τους να παρέχουν

Με αφορμή τον εορτασμό των Ημερών Μαιών και Νοσηλευτών οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ εξέδωσαν οργισμένη ανακοίνωση. «Οι νοσηλευτές/νοσηλεύτριες και οι μαίες/μαιευτές ”γιορτάζουμε” τις Παγκόσμιες Ημέρες με υπερεντατικοποίηση, πετσοκομμένους μισθούς και διαιώνιση της πολυδιάσπασης και της μη ένταξης στα ΒΑΕ. Κάθε χρόνο, στις 5 και 12 Μαίου, οι νοσηλευτές/μαίες, με αφορμή τις Παγκόσμιες Ημέρες των Μαιών και Νοσηλευτών, ”χορταίνουμε” από δηλώσεις ”αναγνώρισης της προσφοράς μας” από την εκάστοτε κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα της άρχουσας τάξης. Κάθε χρόνο, τις μέρες αυτές, οι ηγεσίες σε ΠΟΕΔΗΝ, σε Ε.Ν.Ε – ΠΑΣΥΝΟ.ΕΣΥ και ΠΑΣΟΝΟΠ μας ”διαβεβαιώνουν” ότι ”νυχθημερόν κοπιάζουν για εμάς”», αναφέρουν και τονίζουν:

«Κυρίως, όμως, κάθε χρόνο, ο απολογισμός της χρονιάς που πέρασε, είναι αρνητικός για τα δικαιώματα μας και καταλήγει στο συμπέρασμα ”κάθε πέρυσι και καλύτερα”».

Στην ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων κάνει σαφές πως:

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σε συνθήκες υπερεντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες (απόγευμα – πρωί – νύχτα) και δεκάδες χρωστούμενες ημέρες ανάπαυσης και κανονικής άδειας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ΠΑΓΝΗ όπου παραμένουν κενές 300 θέσεις μόνιμου νοσηλευτικού και μαιευτικού προσωπικού, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με εξουθένωση οι συνάδελφοι στις κλινικές, στις ΜΕΘ, ΜΑΦ και ΜΤΝ, στα ΤΕΠ και ΤΕΙ. Η ίδια κατάσταση υπάρχει με τις ελλείψεις στη Μαιευτική κλινική, όπου οι μαίες δεν επαρκούν για την ασφαλή στελέχωση της Μαιευτικής κλινικής και του Μαιευτηρίου και στη μονάδα νεογνών», επισημαίνει και συμπληρώνει:

«Εργαζόμαστε σε ανθυγιεινές συνθήκες – χωρίς τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας μας – αλλά οι κυβερνήσεις αρνούνται την ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Ο αριθμός των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία μειώνεται συνεχώς (από 93580 τον Ιανουάριο 2013 σε 70275 το Φεβρουάριο 2024) αλλά οι κυβερνήσεις αρνούνται το αίτημα για μονιμοποίηση των χιλιάδων συμβασιούχων συναδέλφων, που καλύπτουν μέρος των ελλείψεων. Δυσκολευόμαστε να τα βγάλουμε πέρα γιατί οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ «πετσόκοψαν» τους μισθούς μας και κατήργησαν τα επιδόματα εορτών και αδεία ενώ είμαστε αντιμέτωποι με συνεχείς ανατιμήσεις ακόμη και σε είδη βασικής ανάγκης αλλά και την συνεχιζόμενη φοροληστεία».

«Γνωρίζουμε ότι η διαιώνιση των ελλείψεων εντάσσεται στο σχεδιασμό κυβερνήσεων και ΕΕ»
Όπως εξηγούν δεν είναι λίγες οι φορές που καθυστερεί η πληρωμή των δεδουλευμένων (αποζημίωσης για υπερωρίες και εργασίας νυχτερινή και σε Κυριακές/αργίες). «Διαιωνίζεται η πολυδιάσπαση του νοσηλευτικού/μαιευτικού κλάδου. Το 2014, 2015 και 2020 έγιναν προσπάθειες για νομοθέτηση ξεχωριστών κλάδων για ΠΕ, ΤΕ νοσηλευτές και τους ΔΕ βοηθούς νοσηλευτές αντίστοιχα, ενώ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το Εθνικό Συμβούλιο Ανάπτυξης Νοσηλευτικής είχε προτείνει τη δημιουργία νέας υποβαθμισμένης επαγγελματικής κατηγορίας (με επικρατέστερη ονομασία: «φροντιστής ασθενών») και άγνωστα καθήκοντα και επαγγελματικά δικαιώματα», σημειώνουν οι εργαζόμενοι και προσθέτουν:

«Με τις πρόσφατες υπουργικές αποφάσεις για τα Καθηκοντολόγια των νοσηλευτών και βοηθών νοσηλευτών:

– διατηρείται η αδικία σε βάρος των ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών

– διαιωνίζεται η πολυδιάσπαση του νοσηλευτικού προσωπικού σε νοσηλευτές και βοηθούς νοσηλευτές και επιβάλλεται ότι την “αποκλειστική ευθύνη για την εκτέλεση επιπλέον νοσηλευτικών πράξεων από βοηθό νοσηλευτή» την έχει ο υπεύθυνος νοσηλευτής

Γνωρίζουμε ότι η διαιώνιση των ελλείψεων, η πολυδιάσπαση, η λιτότητα, η μη ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα εντάσσονται στο σχεδιασμό κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης για λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», όπου το κόστος λειτουργίας θα καλύπτεται από τις πληρωμές των ασθενών, με όσο το δυνατό μικρότερη κρατική χρηματοδότηση.

Δεδομένου ότι στο κόστος λειτουργίας συμπεριλαμβάνεται και η μισθοδοσία του προσωπικού, το νοσοκομείο – επιχείρηση θα πρέπει να έχει όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη υλοποίηση των σχεδιασμών για «νοσοκομεία – επιχειρήσεις» είναι η εφαρμογή των κριτηρίων «Κοστολόγησης Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών» (DRGs) που διαμορφώθηκαν επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ καθώς και η «αξιολόγηση» με βασικό κριτήριο την «επίτευξη στόχων» στην κατεύθυνση της λειτουργίας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: