«Κλείδωσε» η συμφωνία της ΕΕ με τις ΗΠΑ για το υγροποιημένο φυσικό αέριο – Τι περιλαμβάνει

Κοινοποίηση:
φυσικο αεριο

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ ανακοίνωσαν μια μεγάλη συμφωνία για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), σε μια προσπάθεια να μειώσουν την εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια.

Το σχέδιο προβλέπει ότι οι ΗΠΑ και άλλα έθνη θα αυξήσουν τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατά 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα έως το τέλος του 2022.

Ο στόχος είναι να συνεργαστεί με διεθνείς εταίρους για να βοηθήσει την ΕΕ να απογαλακτιστεί από τις εισαγωγές ρωσικών καυσίμων.

Σύμφωνα με το σχέδιο τα κράτη μέλη της ΕΕ θα εργαστούν για να εξασφαλίσουν τη ζήτηση για 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ τουλάχιστον έως το 2030. Οι εισαγωγές LNG από τη Ρωσία ήταν περίπου 14 έως 18 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως τα τελευταία χρόνια.

ΗΠΑ και ΕΕ θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν τους στόχους τους για το κλίμα, τροφοδοτώντας τις υποδομές φυσικού αερίου με καθαρή ενέργεια και μειώνοντας τις διαρροές μεθανίου που μπορεί να επιδεινώσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η πρωτοβουλία που πιθανότατα θα απαιτήσει νέες εγκαταστάσεις για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου, στοχεύει επίσης στη μείωση της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα μακροπρόθεσμα μέσω εναλλακτικών πηγών ενέργειας, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Η ρωσική ενέργεια αποτελεί βασική πηγή εισοδήματος και πολιτικής πίεσης για τη Μόσχα. Σχεδόν το 40% του φυσικού αερίου της ΕΕ -για τη θέρμανση κατοικιών, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τη βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας- προέρχεται από τη Ρωσία.

Αφού φύγει από τις Βρυξέλλες, ο Μπάιντεν θα ταξιδέψει στο Rzeszów της Πολωνίας, όπου εδρεύουν τα στρατεύματα των ΗΠΑ περίπου μια ώρα οδικώς από τα ουκρανικά σύνορα. Θα ενημερωθεί για την ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες που φεύγουν από την Ουκρανία και θα συναντηθεί επίσης με μέλη των αμερικανικών δυνάμεων από την 82η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία, που υπηρετούν μαζί με τα πολωνικά στρατεύματα.

Στη συνέχεια, ο Μπάιντεν αναμένεται να φθάσει στη Βαρσοβία για συνομιλίες με τον Πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα. Πριν επιστρέψει στην Ουάσιγκτον θα δώσει μια ομιλία «για τις ενωμένες προσπάθειες του ελεύθερου κόσμου να στηρίξει τον λαό της Ουκρανίας, να θεωρήσει τη Ρωσία υπεύθυνη για τον βάναυσο πόλεμό της και να υπερασπιστεί ένα μέλλον που έχει τις ρίζες του στις δημοκρατικές αρχές.»

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: