Κλείνει και επίσημα τα σύνορά της και η Ολλανδία

Κοινοποίηση:
GcLUQhrXIAAWRlw-696x392

Η δεξιά ολλανδική κυβέρνηση αποφάσισε να ξεκινήσει τους συνοριακούς ελέγχους που είχε προαναγγείλει αμέσως μετά τις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου. Από τότε που ανέλαβε την εξουσία τον Ιούλιο, ο κυβερνητικός συνασπισμός συμφώνησε σε μια σειρά σκληρών μέτρων κατά των αιτούντων άσυλο.

Τη Δευτέρα (11 Νοεμβρίου), η κυβέρνηση της Ολλανδίας ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ξεκινήσει συνοριακούς ελέγχους από τις 9 Δεκεμβρίου, μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa. Η κίνηση αυτή αποφασίστηκε τον Οκτώβριο και αποτελεί μέρος των σχεδίων του τετρακομματικού κυβερνητικού συνασπισμού για την αυστηροποίηση της νομοθεσίας περί ασύλου.

Η ολλανδική συνοριακή αστυνομία θα αναπτύξει κινητές ομάδες για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης και της λαθραίας διακίνησης μεταναστών, δήλωσε η ακροδεξιά υπουργός Ασύλου Marjolein Faber στην ολλανδική πρωτεύουσα Χάγη.

Η ιδιωτική διασυνοριακή κυκλοφορία και η μεταφορά φορτηγών θα πρέπει να διαταράσσονται όσο το δυνατόν λιγότερο, είπε ακόμη, προσθέτοντας ότι οι έλεγχοι αναμένεται να διαρκέσουν αρχικά για έξι μήνες. Σύμφωνα με το dpa, αρχικά είχαν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν τον Νοέμβριο.

Οι συνοριακοί δήμοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στους ελέγχους, ανέφερε το dpa. Σε κοινή δήλωσή τους, χαρακτήρισαν την απόφαση «επιβλαβή εξέλιξη» και «προσχηματική λύση».

Είπαν επίσης ότι οι έλεγχοι στα γερμανικά σύνορα προκαλούν τακτικά κυκλοφοριακή συμφόρηση, ακόμη και ατυχήματα. Επιπλέον, επεσήμαναν ότι οι εταιρείες μεταφορών διαμαρτύρονται για το αυξημένο κόστος λόγω των καθυστερήσεων. Το InfoMigrants δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τους ισχυρισμούς αυτούς.

Η Γερμανία επανέφερε τον Σεπτέμβριο τους ελέγχους στα χερσαία σύνορα σε όλα τα σύνορά της, σε μια προσπάθεια να μειώσει τον αριθμό των παράτυπων εισόδων. Τον περασμένο μήνα, νέα ευρήματα σχετικά με τις παράτυπες διελεύσεις των συνόρων που δημοσίευσε η Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Γερμανίας έδειξαν μικτά αποτελέσματα.

Προγραμματισμένες απελάσεις στη Συρία, την Ουγκάντα

Η ανακοίνωση για τους συνοριακούς ελέγχους ήταν αναμενόμενη και έρχεται σε συνέχεια της συμφωνίας του περασμένου μήνα για σκληρά(ες) μέτρα κατά των αιτούντων άσυλο. Ενώ η αμφιλεγόμενη ιδέα της κήρυξης εθνικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης για την κατάσταση του ασύλου απορρίφθηκε, ο κυβερνητικός συνασπισμός –μετά από μήνες έντονης συζήτησης– συμφώνησε σε μια σειρά άλλων μέτρων για την αυστηροποίηση της ολλανδικής νομοθεσίας για το άσυλο, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής συνοριακών ελέγχων.

Ο συνασπισμός — που αποτελείται από το δεξιό Κόμμα Ελευθερίας (PVV), το συντηρητικό-φιλελεύθερο Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD), το κεντρώο κόμμα Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο (NSC) και το αγροτικό, λαϊκιστικό κόμμα Κίνημα Αγροτών-Πολιτών (BBB) — στοχεύει επίσης να ορίσει τμήματα της Συρίας ως ασφαλείς ζώνες και να απελάσει πρόσφυγες από εκεί.

Η Ολλανδία εξετάζει εξάλλου ένα σχέδιο για την αποστολή απορριφθέντων αιτούντων άσυλο από την αφρικανική ήπειρο στην Ουγκάντα. Σύμφωνα με το σχέδιο, η Ουγκάντα θα τους φιλοξενήσει σε στρατόπεδα υποδοχής και θα λάβει ως αντάλλαγμα οικονομική αποζημίωση. Η χώρα του ήταν «ανοιχτή σε κάθε συζήτηση», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγκάντα στον ολλανδικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα NOS τον Σεπτέμβριο.

Περιορισμοί στη στέγαση των προσφύγων

Επίσης, τον Σεπτέμβριο, η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια για τον τερματισμό της κρατικής χρηματοδότησης της στέγασης των απορριφθέντων αιτούντων άσυλο έως το 2025. Οι πόλεις Άμστερνταμ, Ρότερνταμ, Ουτρέχτη, Αϊντχόβεν και Γκρόνινγκεν, ωστόσο, είναι πλέον ελεύθερες να συνεχίσουν να υποστηρίζουν αυτούς τους πρόσφυγες με δικά τους έξοδα. Το Άμστερνταμ έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα συνεχίσει να το κάνει, τουλάχιστον για το επόμενο έτος.

Άλλοι περιορισμοί, σύμφωνα με το dpa, περιλαμβάνουν τη στέγαση των προσφύγων με άδεια παραμονής σε μέτρια καταλύματα, όπως σπίτια σε κοντέινερ, και την ταχύτερη απέλαση ατόμων χωρίς καθεστώς ασύλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, και τα δύο σώματα του κοινοβουλίου πρέπει ακόμη να ψηφίσουν τα σχέδια.

Τον Σεπτέμβριο, οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Ολλανδίας υπέβαλαν αίτηση εξαίρεσης από τους κανόνες της ΕΕ για το άσυλο. Ωστόσο, είναι απίθανο οι δύο χώρες να πετύχουν την έγκριση της αίτησης αυτής: Για να τύχουν οποιασδήποτε ειδικής μεταχείρισης, θα πρέπει και τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ να υποστηρίξουν τις προτάσεις τους για εξαίρεση από τα πρότυπα της ΕΕ για το άσυλο. Επιπλέον, η ΕΕ έχει ήδη συμφωνήσει για ένα νέο σύστημα ασύλου πριν από σχεδόν ένα χρόνο και πρόκειται να αρχίσει να το εφαρμόζει στην πράξη.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. ποιος ο λογο; λοιπον τη; Ε.Ε κΙαι της συνθηκης Σενγκεν ? Ποιος ο λογος που ειμαστε στην Ε.Ε ? Για να μας τρωνε τα χρηματα οι ΝΑΖΙΣΤΕΣ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ? Αυτοι οι οποιοι ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΑΛΛΑ ΒΑΖΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΚΤΗΜΕΝΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΣΑΝ ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥΣ? για σκεφτειτε λιγο οταν πατε να ξαναψηφισετε τους γερμανοφιλους “ελληνες”.
    Τελικως “ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ” ή ειναι κατακτητες μας?

Comments are closed.