Κλειστό το αεροδρόμιο της Κατάνια λόγω σύννεφου στάχτης από την Αίτνα

Κοινοποίηση:
aitna

Στην Ιταλία, τα ηφαίστεια Στρόμπολι και Αίτνα… βρυχώνται. Στο νησί Στρόμπολι η Πολιτική Προστασία ανέβασε το επίπεδο επιφυλακής στο κόκκινο, ενώ κρατήρας της Αίτνας εκτόξευσε τόνους στάχτης στην κοντινή πόλη της Κατάνια, με αποτέλεσμα να κλείσει προσωρινά το αεροδρόμιο.

Τα δύο κύρια ενεργά ηφαίστεια της Σικελίας, Στρόμπολι και Αίτνα, αυξάνουν τη δραστηριότητά τους τις τελευταίες ώρες, και το κάνουν εν μέσω θερινής τουριστικής περιόδου.

Στο νησί Στρόμπολι, γνωστό τουριστικό θέρετρο, η Πολιτική Προστασία αυξάνει το επίπεδο επιφυλακής στο κόκκινο λόγω υψηλής ηφαιστειακής δραστηριότητας.

Υψώθηκε μια στήλη τέφρας και καπνού ύψους δύο χιλιομέτρων, η οποία λίγο αργότερα μετετράπη σε πυροκλαστική ροή που αναπτύχθηκε κατά μήκος της βουνοπλαγιάς και κατέληξε στη θάλασσα. Προσωρινά δεν γίνεται λόγος για εκκένωση του νησιού, όμως οι Αρχές ζητούν από όσους βρίσκονται στο νησί να ακολουθήσουν πιστά τις υποδείξεις των Αρχών βάσει των ηφαιστειακών εξελίξεων.

Αίτνα: Σύννεφο στάχτης 4,5 χιλιομέτρων – Κλειστό το αεροδρόμιο της Κατάνια
Στην Αίτνα, το υψηλότερο ηφαίστειο της Ευρώπης, ένα σύννεφο στάχτης λάβας υψώθηκε για 4,5 χλμ από τον κρατήρα Voragine, το οποίο βρίσκεται στα 2.900 μέτρα υψόμετρο.

Αποτέλεσμα ήταν τη νύχτα να υπάρξουν θεαματικές εκρήξεις και συντριβάνια λάβας, άλλα και ταλαιπωρία, εφόσον βρέχει τέφρα στη νοτιοανατολική περιοχή της Αίτνας και μέχρι την Κατάνια, με αποτέλεσμα σήμερα το πρωί να δοθεί εντολή κλεισίματος του αεροδρομίου της πόλης μέχρι το απόγευμα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response