Νέα δεδομένα στο πεδίο του κληρονομικού δικαίου δημιουργεί η εισαγωγή των κληρονομικών συμβάσεων, θεσμός που θα ενταχθεί, όπως αναφέρουν Τα Νέα, για πρώτη φορά στην ελληνική έννομη τάξη, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης και του εκσυγχρονισμού του νομοθετικού πλαισίου, που έχει ξεκινήσει ύστερα από σχεδόν οκτώ δεκαετίες, με πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε το ζήτημα της εισαγωγής στο αστικό δίκαιο της χώρας μας των κληρονομικών συμβάσεων, ακολουθώντας τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών στις οποίες εφαρμόζεται εδώ και χρόνια ο συγκεκριμένος θεσμός, όπως είναι η Γερμανία, η Αυστρία και η Ελβετία.
Λόγω του μεγάλου εύρους των αλλαγών σε ένα τόσο κρίσιμο νομοθετικό πεδίο με πολλαπλές αντανακλάσεις στην ίδια την κοινωνία και την οικονομία, τα μέλη της επιτροπής αποφάσισαν να επιταχύνουν τις εργασίες τους και να συνεδριάζουν τακτικότερα, ώστε να είναι σε θέση να παραδώσουν τις προτάσεις τους το συντομότερο δυνατό γνωρίζοντας πολύ καλά την αναγκαιότητα των αλλαγών που έρχονται για τον εκσυγχρονισμό του κληρονομικού δικαίου.
Υπάρχει και κάτι ακόμα: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ηδονίζεται με το να αφαιρεί δικαιώματα και ελευθερίες από τους πολίτες. Και είναι μεγάλη ελευθερία το να μπορεί ένας πολίτης να διαμορφώνει τη διαθήκη του όπως εκείνος θέλει, με μυστικότητα και χωρίς έξοδα.
Τίποτα δε θα αφήσω στους βρυκόλακες.Να δουλέψουν και να φτιάξουν τα δικά τους.Σα τα κοράκια μαζεύονται στις κηδείες.
Αν κάποιος γράψει την διαθήκη του και την επικυρώσει με το γνήσιο της υπογραφής του σε ένα ΚΕΠ, γιατί να μην μπορεί να το κάνει; Γιατί θα πρέπει να πάει σε συμβολαιογράφο και μάλιστα με μάρτυρες, δηλαδή να γνωρίζουν κάποιοι τρίτοι, την διαθήκη εκ των προτέρων, γεγονός που απαιτεί χρόνο και χρήμα (βρες τους σωστούς μάρτυρες, αν έχουν χρόνο και διάθεση να έρθουν-βρες κι ένα 200αρι για τον συμβολαιογράφο και σε περίπτωση που προκύψει κάποια αλλαγή στο μέλλον, φτου απ την΄αρχή).
Το επιχείρημα δε, ότι έτσι κάνουν στην Ελβετία προκαλεί μόνο κλαυσίγελο!!! Αντί να μιμηθούμε την εν λόγω χώρα σε τόσα άλλα: π.χ. το σύνταγμά της, πάμε στις διαθήκες.
Δυστυχώς στην χώρα μας, ό,τι γίνεται, γίνεται μόνο για εισπρακτικούς λόγους και για την ενίσχυση κάποιων κλαδων επαγγελματιών που έχουν την δυνατότητα να νομοθετούν υπέρ τους.