Κλιμακώνεται η κατάσταση στην Μέση Ανατολή λόγω Ιράν

Κοινοποίηση:
iran-israil-1-960x456

Η υπηρεσία ασθενοφόρων του Ισραήλ έχει προχωρήσει στην αποθήκευση προμηθειών αίματος σε ένα οχυρωμένο υπόγειο κέντρο, εν μέσω ανησυχιών για πιθανές επιθέσεις από το Ιράν και τους συμμάχους του. Οι δημοτικές αρχές, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, ελέγχουν τα καταφύγια βομβών και τις αποθήκες νερού, διασφαλίζοντας ότι οι πολίτες είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε κρίση.

Το Ισραήλ έχει ενισχύσει την εσωτερική του άμυνα εδώ και αρκετούς μήνες, με στόχο την προστασία των πολιτών του από εξωτερικές απειλές. Από την αρχή της σύγκρουσης στη Γάζα τον περασμένο Οκτώβριο, η κατάσταση έχει γίνει πιο τεταμένη. Χιλιάδες ένοπλοι της Χαμάς πραγματοποίησαν μια καταστροφική διασυνοριακή επίθεση σε ισραηλινές κοινότητες, γεγονός που οδήγησε σε αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

Οι βιομηχανίες έχουν μεταφέρει επικίνδυνα υλικά μακριά από περιοχές που θα μπορούσαν να γίνουν στόχοι επιθέσεων. Αυτές οι κινήσεις δείχνουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και την ανάγκη για προληπτική δράση ώστε να αποφευχθούν τυχόν καταστροφές ή ατυχήματα.

 

Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ φέρεται έτοιμη να χτυπήσει το Ισραήλ ανεξάρτητα από οτιδήποτε σκοπεύει να κάνει το Ιράν, δήλωσαν στο CNN πηγές κοντά στις μυστικές υπηρεσίες. Η ισλαμιστική ομάδα με έδρα τον Λίβανο κινείται ταχύτερα από το Ιράν στον σχεδιασμό της και ενδέχεται να χτυπήσει το Ισραήλ τις επόμενες ημέρες, είπε μια από τις πηγές.

Το Ιράν, εν τω μεταξύ, φαίνεται ότι εξακολουθεί να επεξεργάζεται την απάντησή του. Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος είπε στο CNN ότι το Ιράν είχε κάνει κάποιες, αλλά όχι όλες, τις προετοιμασίες που θα περίμεναν να δουν οι ΗΠΑ πριν από μια μεγάλη επίθεση στο Ισραήλ. Ωστόσο, δεδομένης της εγγύτητας του Λιβάνου με το Ισραήλ ως άμεσο γείτονά του προς τον βορρά, η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να ενεργήσει χωρίς καμία προειδοποίηση, είπε η δεύτερη πηγή που είναι εξοικειωμένη με τις πληροφορίες – κάτι που δεν ισχύει για το Ιράν.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν καλεί σύμφωνα με πληροφορίες τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ να απόσχει από την επίθεση στο Ισραήλ, προειδοποιώντας για τον καταστροφικό αντίκτυπό του στην προεδρία του, σύμφωνα με πηγές με γνώση του θέματος, οι οποίες μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Το Ιράν έχει απειλήσει να εξαπολύσει απευθείας πυραυλική επίθεση κατά του Ισραήλ για να εκδικηθεί για τη δολοφονία του αρχηγού της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στις 31 Ιουλίου στην Τεχεράνη, παρά τις εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση από τους φίλους και τους εχθρούς του. Ωστόσο, αυτή την επιθυμία για εκδίκηση προφανώς δεν τη συμμερίζονται όλο οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στην Τεχεράνη, καθώς υπάρχουν φωνές που εκφράζουν ανησυχία για τις πιθανές επιπτώσεις.

Σε μια πρόσφατη συνάντηση με τον Χαμενεΐ, ο πρόεδρος Πεζεσκιάν κάλεσε τον 85χρονο ηγεμόνα Χαμενεΐ να αποτρέψει οποιαδήποτε άμεση ιρανική επίθεση στο Ισραήλ για να αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης σε έναν ανεπιθύμητο πόλεμο, είπαν πηγές στο Iran International. Αυτή η πιθανή σύγκρουση, προειδοποίησε ο Πεζεσκιάν, θα μπορούσε να διαταράξει σοβαρά την προεδρία του και να οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα.

Ο Πεζεσκιάν προειδοποίησε ότι μια απόφαση του Ισραήλ να εξαπολύσει σκληρή επίθεση αντιποίνων κατά της εθνικής υποδομής και των ενεργειακών πόρων του Ιράν θα μπορούσε να ακρωτηριάσει την ιρανική οικονομία και ενδεχομένως να οδηγήσει σε κατάρρευση της χώρας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: