Έπεται χαμός…
Το ενεργειακό σύστημα της ΕΕ είναι ασταθές και ενδέχεται να υπάρξουν ελλείψεις στον εφοδιασμό φυσικού αερίου. Αυτό δήλωσαν την προηγούμενη εβδομάδα ανώτερα στελέχη του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom.
Η Gazprom, κάποτε ο κύριος προμηθευτής αερίου της ΕΕ, μείωσε δραστικά τις εξαγωγές της στην περιοχή της ΕΕ πέρυσι ως αποτέλεσμα των δυτικών κυρώσεων και της δολιοφθοράς των αγωγών Nord Stream.
Ο αγωγός Nord Stream 1, ο οποίος περνά κάτω από την Βαλτική Θάλασσα και μετέφερε φυσικό αέριο από την Ρωσία στην ΕΕ, και ο νεόκτιστος αγωγός Nord Stream 2 υπέστησαν ζημιές από υποβρύχιες εκρήξεις τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, καθιστώντας τους εκτός λειτουργίας.
Οι ανώτεροι διευθυντές της Gazprom Sergei Komlev και Alexander Shapin δήλωσαν σε μια εσωτερική δημοσίευση της εταιρείας:
«Το γεγονός ότι το έλλειμμα του συστήματος δεν έχει εξαφανιστεί αποδεικνύεται όχι μόνο από το υψηλότερο επίπεδο τιμών το 2023 σε σύγκριση με τα χρόνια πριν από την κρίση του κορωνοϊού, αλλά και από την εμμονή ενός σταθερού contango στην αγορά φυσικού αερίου».
Ο όρος “Contango” αναφέρεται σε μια κατάσταση στις προθεσμιακές συναλλαγές εμπορευμάτων κατά την οποία οι τιμές ενός συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης σε ένα υποκείμενο περιουσιακό στοιχείο (π.χ. ένα εμπόρευμα, αλλά και δείκτες, νομίσματα κ.λπ.) είναι πάνω από την τρέχουσα τιμή spot. Αυτό ενθαρρύνει τους εμπόρους να αποθηκεύουν την πρώτη ύλη για πιο κερδοφόρα μεταπώληση στο μέλλον.
Οι διευθυντές της Gazprom είπαν:
«Αυτή η συμπεριφορά τιμών, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, σημαίνει ότι το σύστημα ενεργειακής ασφάλειας έκτακτης ανάγκης στην Ευρώπη είναι ασταθές»!
Παντού κρίσεις με τον πλανήτη να απογοητεύεται από τους πολιτικούς και να αναμένει κάτι άλλο…
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
Στον αντίκτυπο του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς στην τιμή του πετρελαίου αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωπολιτικής και Ενεργειακής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Θεόδωρος Τσακίρης, μιλώντας στην ΕΡΤ!
«Αυτό που βλέπουμε, αυτή τη στιγμή, είναι μια πρώτη αντανακλαστική αντίδραση των αγορών. (…) Τι είναι αυτό το οποίο θα μπορούσε να συμβεί και θα μπορούσε να προκαλέσει μια πολύ μεγαλύτερη έκρηξη (στη διεθνή πετρελαϊκή αγορα); Δύο είναι τα άγνωστα στοιχεία που θα κρίνουν αυτή την κατάσταση. Το πρώτο είναι αν ο πόλεμος θα περιοριστεί στη Γάζα. Εάν θα πάμε σε μια γενικότερη έκρηξη που θα συμπαρασύρει τη Χεζμπολάχ στο βόρειο μέτωπο, αλλά θα υπάρξουν και εστίες αντίδρασης στην πλευρά των παλαιστινιακών εδαφών, σε ό, τι αφορά την ίδια τη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη. (…) Και το δεύτερο είναι σε τι βαθμό η επιχείρηση του Ισραήλ για την ανακατάληψη της Γάζας – γιατί περί αυτού πρόκειται, για το επόμενο στρατιωτικό του βήμα – θα γίνει με τέτοιο τρόπο που θα προκαλέσει τέτοιο βαθμό αμάχων, όπου θα υποχρεώσει τη Σαουδική Αραβία – γιατί αυτή είναι ηγέτιδα δύναμη – να προχωρήσει σε κάτι το οποίο θα είναι ουσιαστικά ως μοχλός πίεσης εναντίον της Δύσης, για να πιέσει το Ισραήλ να σταματήσει», είπε ο καθηγητής.