Οι δεσμεύσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα από τη διεθνή κοινότητα είναι μακράν ανεπαρκείς για την επίτευξη του συμφωνημένου στόχου για το κλίμα, προειδοποιεί σε πολυαναμενόμενη έκθεσή της η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) .
«Άμεση και δραστική» μείωση των εκπομπών άνθρακα, περιορισμός της κατανάλωσης κρέατος και ανάπτυξη τεχνολογιών που απομακρύνουν το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα είναι μερικά από τα βήματα που πρέπει να γίνουν επειγόντως τη δεκαετία που διανύουμε για να αποφευχθεί η κλιματική καταστροφή.
«Αφήσαμε τη διάσκεψη της Γλασκόβης με αφελή αισιοδοξία, βασιζόμενοι σε νέες υποσχέσεις και δεσμεύσεις» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. «Όμως οι υφιστάμενες δεσμεύσεις θα σήμαιναν αύξηση των εκπομπών κατά 14%. Και οι περισσότεροι μεγάλοι ρυπαντές δεν λαμβάνουν τα μέτρα που απαιτούνται για να επιτευχθούν ακόμα και αυτές οι ανεπαρκείς υποσχέσεις» συνέχισε.
«Ορισμένες κυβερνήσεις και επιχειρηματίες λένε το ένα αλλά κάνουν το άλλο. Με απλά λόγια, ψεύδονται. Και οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές» προειδοποίησε.
Οι δεσμεύσεις που είχαν κατατεθεί μέχρι το 2020, εκτιμούν οι δεκάδες επιστήμονες που υπογράφουν το κείμενο, οδηγούν σε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3,2 βαθμούς Κελσίου στα τέλη του αιώνα, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Το νούμερο αυτό ξεπερνά κατά πολύ τον στόχο για συγκράτηση της ανόδου στους 1,5 βαθμούς και θα φέρει «πρωτοφανείς καύσωνες, τρομακτικές καταιγίδες και εκτεταμένη λειψυδρία» γράφει η έκθεση.
Για να επιτευχθεί ο στόχος του 1,5 βαθμού οι παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα πρέπει να κορυφωθούν έως το 2025 και στη συνέχεια να μειωθούν απότομα ώστε να μηδενιστεί το ισοζύγιο άνθρακα το 2050.
Οι εκπομπές μεθανίου –κύριου συστατικού του φυσικού αερίου- θα πρέπει να περιοριστούν κατά το ένα τρίτο μέχρι το 2030.
Ακόμα κι έτσι, όμως, οι τεχνολογίες απομάκρυνσης του άνθρακα θα είναι απαραίτητες μετά τα μέσα του αιώνα.
Σε κάθε περίπτωση, το μέλλον της κλιματικής αλλαγής θα διαμορφωθεί από τις αποφάσεις που θα ληφθούν τα επόμενα χρόνια.
«Τώρα ή ποτέ» δήλωσε ο συνπροεδρεύων της IPCC Tζιμ Σκία σε ανακοίνωση που συνοδεύει την έκθεση, το τρίτο και τελευταίο μέρος των επικαιροποιημένων εκτιμήσεων της Επιτροπής.
Οι δύο προηγούμενες εκθέσεις εστιάζονταν στην επιστήμη της κλίματικής αλλαγής και τα μέτρα που πρέπει να υιοθετήσει ο πλανήτης για να προσαρμοστεί στη νέα, θερμότερη πραγματικότητα. Η νέα έκθεση εξετάζει τη μείωση των εκπομπών, το πιο ακανθώδες ζήτημα για τις κυβερνήσεις.
Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, επιστήμονες και εκπρόσωποι κυβερνήσεων εξέτασαν το κείμενο λέξη προς λέξη για να καταλήξουν σε κοινά αποδεκτή γραμμή, κάτι που οδήγησε σε καθυστέρηση της δημοσίευσης της έκθεσης κατά αρκετές ώρες την Δευτέρα.
«Διαφορετικές χώρες έχουν και διαφορετικά συμφέροντα» δήλωσε ο Γιαν Μινξ, μέλος της συντακτικής ομάδας. «Όλοι θέλουν να εξασφαλίσουν ότι οι ανησυχίες τους λαμβάνονται υπόψη […] όμως οι επιστήμονες έχουν τον τελευταίο λόγο» διαβεβαίωσε.
Η επόμενη, αναθεωρημένη έκδοση των εκθέσεων της IPCC για το κλίμα δεν αναμένονται σε λιγότερο από πέντε χρόνια.