Κλιματική υστερία ή περιβαλλοντική ευθύνη; Ο Τζεφ Μπέζος χρηματοδοτεί εμβόλιο για να μειώσει τα αέρια των αγελάδων!

Κοινοποίηση:
agelada

Ο Τζεφ Μπέζος, γνωστός για την επιτυχία του στον τομέα της τεχνολογίας και του ηλεκτρονικού εμπορίου, έχει στραφεί σε νέες πρωτοβουλίες που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος. Σε αυτή τη νέα του προσπάθεια, προωθεί ένα εμβόλιο που στοχεύει στη μείωση των εκπομπών μεθανίου που παράγουν οι αγελάδες. Το μεθάνιο είναι ένα ισχυρό αέριο θερμοκηπίου, και η μείωσή του μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την κλιματική αλλαγή.

 

Η διαδικασία της πέψης στις αγελάδες παράγει φυσικά μεθάνιο ως αποτέλεσμα της ζύμωσης που συμβαίνει στο πεπτικό τους σύστημα. Αυτή η διαδικασία είναι αναγκαία για την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από το χόρτο, το οποίο είναι η κύρια τροφή τους. Ωστόσο, οι εκπομπές αυτές συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση των επιπέδων των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.

Το εμβόλιο που προτείνεται από τον Τζεφ Μπέζος έχει σχεδιαστεί ώστε να αλλάξει τη μικροβιακή σύνθεση στο πεπτικό σύστημα των αγελάδων, μειώνοντας έτσι την παραγωγή μεθανίου κατά τη διάρκεια της πέψης. Η εφαρμογή αυτού του εμβολίου θα μπορούσε να προσφέρει μια βιώσιμη λύση για τη μείωση των εκπομπών από τη γεωργία, έναν από τους κύριους τομείς που ευθύνονται για τις κλιματικές αλλαγές.

 

Καθώς το χορτάρι ζυμώνεται στον κόπρο, παράγει φυσικά μεθάνιο, ένα αέριο του θερμοκηπίου 28 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα, αν και με μικρότερη διάρκεια ζωής στην ατμόσφαιρα.

Αυτό το μεθάνιο απελευθερώνεται με την απελευθέρωση αερίων, και κατά μέσο όρο, μια αγελάδα μπορεί να παράγει περίπου 200 κιλά ετησίως, γράφει το CNN.

Το αέριο απελευθερώνεται επίσης από την κοπριά, και η κτηνοτροφία αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο των εκπομπών μεθανίου που σχετίζονται με τον άνθρωπο, οι οποίες είναι συλλογικά υπεύθυνες για περίπου το 30% της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ορισμένες φάρμες, χρησιμοποιούν ήδη πρόσθετα τροφίμων που συμβάλλουν στη μείωση της παραγωγής μεθανίου στο στομάχι της αγελάδας, αλλά έχουν μειονεκτήματα, όπως η μεταβλητή αποτελεσματικότητα και η ανάγκη συνεχούς τροφοδοσίας, πράγμα δύσκολο αν τα ζώα είναι ελεύθερα να περιφέρονται.

Ένα εμβόλιο θα μπορούσε να είναι μια εναλλακτική λύση και το Ινστιτούτο Pirbright στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα εργαστήριο ιολογίας που επικεντρώνεται στην κτηνοτροφία, ηγείται μιας τριετούς μελέτης για την ανάπτυξη ενός τέτοιου εμβολίου. «Η ελκυστικότητα ενός εμβολίου ως μέρος της λύσης είναι ότι πρόκειται για μια πολύ καλά υιοθετημένη, κοινή πρακτική, με υποδομές που είναι ήδη σε θέση να το κάνουν αυτό, και οι άνθρωποι γνωρίζουν τα οφέλη του εμβολιασμού για την υγεία των ζώων γενικά», λέει ο John Hammond, διευθυντής έρευνας στο Ινστιτούτο Pirbright.

Η διεθνής προσπάθεια υποστηρίζεται από 9,4 εκατομμύρια δολάρια από το Bezos Earth Fund, τη φιλανθρωπική οντότητα του ιδρυτή της Amazon για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, και περιλαμβάνει επίσης το Royal Veterinary College του Ηνωμένου Βασιλείου και το AgResearch, ένα εργαστήριο γεωργικής καινοτομίας στη Νέα Ζηλανδία.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response