«Κλοπή και πραξικόπημα» – Κάλεσμα για μαζικές κινητοποιήσεις στη Γαλλία μετά τη «βόμβα» Μακρόν

Κοινοποίηση:
09ed7903fe35416d82d71918415243c4-1024x576

Αν ο με το διορισμό του συντηρητικού πολιτικού Μισέλ Μπαρνιέ ως νέου πρωθυπουργού της Γαλλίας ο Εμανουέλ Μακρόν, ήθελε να εξοργίσει την αριστερή πτέρυγα του συνασπισμού του Νέου Λαϊκού Μετώπου, το πέτυχε. Αν όμως ήθελε να διεμβολίσει τη συμμαχία μεταξύ Αριστεράς και Σοσιαλιστών, ποντάροντας στο σχετικά μετριοπαθές προφίλ του Μπαρνιέ, που έχει κερδίσει τον τίτλο «ο Γάλλος Τζο Μπάιντεν», απέτυχε παταγωδώς.  Το σίγουρο είναι ότι με την κίνησή του αυτή, ο διπλά ηττημένος στις εκλογές Γάλλος Πρόεδρος, τείνει χείρα φιλίας στην Ακροδεξιά, επιζητώντας την ψήφο ανοχής, ενώ βυθίζει σε νέα βαθιά πολιτική κρίση τη Γαλλία, κουρελιάζοντας  τη λαϊκή ετυμηγορία.

Δεν είναι μόνο ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν Λυκ Μελανσόν που καλεί σε παλλαϊκές κινητοποιήσεις το Σάββατο, μιλώντας για κλεμμένη ψήφο.

Η γαλλική Αριστερά κάνει λόγο για «κλοπή και πραξικόπημα». «Προσβολή για τον γαλλικό λαό που θέλει αλλαγή» χαρακτηρίζει την επιλογή του Μπαρνιέ από τον  Γάλλο πρόεδρο ο γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας Φαμιέν Ρουσέλ. «Φιλελεύθερος, ευρωπαϊστής, αντικοινωνικός, [ο Μισέλ] Μπαρνιέ είναι το αντίθετο του μηνύματος που έστειλαν οι Γάλλοι στις βουλευτικές εκλογές», ήταν η αντίδρασή του στο Χ.

«Η άρνηση της δημοκρατίας έφτασε στο αποκορύφωμά της», σχολίασε ο ηγέτης των Γάλλων Σοσιαλιστών Ολιβιέ Φορ. «Ένας πρωθυπουργός από το κόμμα που ήρθε στην 4η θέση, και δεν συμμετείχε καν στο μέτωπο των Ρεπουμπλκανών. Εισερχόμαστε σε εποχή θεσμικής κρίσης», συμπλήρωσε.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα καταψηφίσει την κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ

«Ο Μισέλ Μπαρνιέ δεν έχει ούτε πολιτική ούτε δημοκρατική νομιμοποίηση. Αυτή η εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση είναι απαράδεκτη για εμάς τους δημοκράτες. Γι’ αυτό το λόγο η Σοσιαλιστική Ομάδα θα ασκήσει μομφή στην κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS).

Σύμφωνα με το PS, «ο Εμανουέλ Μακρόν θα βλάψει περαιτέρω τη δημοκρατία. Αρνούμενος να διορίσει ως πρωθυπουργό κάποιον από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, έναν αριστερό συνασπισμό που αναδείχθηκε πρώτος στις βουλευτικές εκλογές, ο Εμανουέλ Μακρόν γυρίζει σελίδα σε μια δημοκρατική παράδοση που ακολουθείται και γίνεται και έγινε σεβαστή στη χώρα μας μέχρι σήμερα. Διορίζοντας ως επικεφαλής της κυβέρνησης τον εκπρόσωπο μιας πολιτικής δύναμης που ηττήθηκε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, με λιγότερο από το 10% των ψήφων, καταπατά την ψήφο του γαλλικού λαού», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η επιλογή Μπαρνιέ φέρει τη σφραγίδα της ακροδεξιάς

Για τον βουλευτή των σοσιαλιστών και πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, η επιλογή Μπαρνιέ φέρει τη σφραγίδα έγκρισης της ακροδεξιάς. «Είναι σχεδόν βέβαιο  ότι αν ο Μισέλ Μπαρνιέ μπόρεσε να διοριστεί από τον πρόεδρο Μακρόν, είναι επειδή η Εθνική Συσπείρωση, έδωσε μια μορφή ανοχής», κατήγγειλε ο Ολάντ. Ο ίδιος θεωρεί ότι ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να δώσει «εξηγήσεις » ενώπιον της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Για εμπαιγμό και σκάνδαλο κάνει λόγο αρχηγός των Πρασίνων της Γαλλίας Μαρίν Τοντελιέ.

«Ποιον κοροϊδεύουν; Αυτό είναι ένα πραγματικό σκάνδαλο . . . Όλα αυτά για αυτό…;;», ήταν η πρώτη αυθόρμητη αντίδραση της Τοντελιέ στο διορισμό του Μπαρνιέ.  «Αν συνέβαινε οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη, αυτό που συμβαίνει στη Γαλλία εδώ και 60 ημέρες, θα το θεωρούσαμε αξιοθρήνητο από δημοκρατικής άποψης», προσθέτει, σε ανάρτησή της στο Χ. Απευθύνει μάλιστα μήνυμα στους ψηφοφόρους του Νέου Λαϊκού Μετώπου. «Πρωτίστως μην υποχωρήσετε», αναφέρει. «Είναι ακριβώς αυτό που στο οποίο στοχεύουν»

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response