Κνεσέτ: Συντριπτική πλειοψηφία υποστηρίζει την απαγόρευση της UNRWA στο Ισραήλ

Κοινοποίηση:
1493584-ohe-930

Το κοινοβούλιο του Ισραήλ, γνωστό ως Κνεσέτ, προχώρησε στην έγκριση ενός νομοσχεδίου που απαγορεύει τη λειτουργία της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) στη χώρα. Η απόφαση αυτή ελήφθη με συντριπτική πλειοψηφία, καθώς 92 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και μόλις 10 κατά, σε σύνολο 120 μελών της Κνεσέτ.

 

Η απόφαση αυτή δεν ήρθε χωρίς αντιδράσεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εξέφρασαν τις ανησυχίες τους σχετικά με την κίνηση αυτή. Το Ισραήλ έχει κατηγορήσει επανειλημμένα ορισμένους εργαζόμενους της UNRWA ότι συμμετείχαν σε επιθέσεις που σχετίζονται με τη Χαμάς, ειδικά μετά την επίθεση που σημειώθηκε στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Αμέσως μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι οι εργαζόμενοι στην UNRWA πρέπει να λογοδοτήσουν για τις «τρομοκρατικές δραστηριότητές» τους, όπως τις αποκάλεσε. Στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο Νετανιάχου πρόσθεσε επίσης ότι η συνεχής ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να παραμείνει διαθέσιμη στη Γάζα «τώρα και στο μέλλον».

Σε μια πρώτη αντίδραση, η UNRWA χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» την απόφαση που έλαβε η Κνεσέτ. «Είναι σκανδαλώδες που μια χώρα μέλος των Ηνωμένων Εθνών επιδιώκει να διαλύσει μια υπηρεσία του ΟΗΕ η οποία αποδεικνύεται ότι είναι ο σημαντικότερος χορηγός ανθρωπιστικών υπηρεσιών στη Γάζα» ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος της υπηρεσίας αυτής, Τζουλιέτ Τούμα.

Ο σύμβουλος για θέματα μέσων ενημέρωσης της UNRWA Αντνάν Άμπου Χάσνα είπε ότι η απόφαση του Ισραήλ για απαγόρευση της λειτουργίας της υπηρεσίας στο έδαφός του θα σημάνει την κατάρρευση της ανθρωπιστικής διαδικασίας στο σύνολό της. Ο Χάσνα χαρακτήρισε «πρωτοφανή» την απόφαση, σε δηλώσεις του προς το τηλεοπτικό κανάλι Al Jazeera Mubasher TV του Κατάρ.

 

 ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response