Από δυνητική ενεργειακή πρωταγωνίστρια σε…χώρα-κομπάρσος με «μπαμπούλα» την Τουρκία!!
«Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι μέχρι να γίνουν γεωτρήσεις, ωστόσο οι εκτιμήσεις δείχνουν πως τα αποθέματα φυσικού αερίου στην ελληνική επικράτεια υπερβαίνουν την εγχώρια ζήτηση.
Κατά συνέπεια οι έρευνες δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά και περιφερειακό και ευρωπαϊκό ζήτημα».
Αυτό επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) Αριστοφάνης Στεφάτος μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του ECONOMIST. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η ΕΔΕΥΕΠ πρόσφατα επεκτάθηκε εκτός από τις έρευνες υδρογονανθράκων και σε δύο νέους τομείς:
Την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα για την οποία γίνεται προσπάθεια αξιοποίησης του εξαντλημένου κοιτάσματος του Πρίνου και τα υπεράκτια αιολικά πάρκα για τα οποία την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν ανακοινώσεις αναφορικά με το εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης τους.
Ομοίως όπως ανέφερε το αιολικό δυναμικό της χώρας ξεπερνά την εγχώρια ζήτηση για καθαρή ενέργεια.
Ο κ. Στεφάτος υπογράμμισε ότι «δεν γίνεται προσπάθεια επιβράδυνσης της ενεργειακής μετάβασης αλλά υπάρχουν ευκαιρίες και μπορούν να διαμορφωθούν συνεργασίες σε όλο το φάσμα του ενεργειακού μίγματος που θα δώσουν λύσεις στην τρέχουσα αναταραχή της διεθνούς εφοδιαστικής αλυσίδας».
Ποιοί ευθύνονται άραγε που εδώ και δεκαετίες η Ελλάδα αδυνατεί να εκμεταλλευτεί τα πλουσιοπάροχα κοιτάσματά της, αλλά αντ’αυτού είναι μία από τις πιο ασύμφορες ενεργειακά χώρες στην Ευρώπη;;;
Θυμίζουμε τι είχε δηλώσει ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε αραβικό μέσο για τα κοιτάσματα στο Αιγαίο:
«Η Ελλάδα πιστεύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δεν πρόκειται να αρχίσει να σκάβει τον βυθό της Μεσογείου για να βρει αέριο και πετρέλαιο, για έναν πολύ απλό λόγο… Χρειαζόμαστε 10 με 20 χρόνια για να το βρούμε και να το εκμεταλλευτούμε, και από οικονομική άποψη θα ήταν πολύ πιο ακριβό για παράδειγμα από το δικό σας, της Σαουδικής Αραβίας. Έτσι, οικονομικά δεν οραματίζομαι την Ελλάδα να γίνει χώρα παραγωγής πετρελαίου. Το Αιγαίο είναι ένας παράδεισος στην γη. Δεν σκοπεύουμε να το μετατρέψουμε σε κόλπο του Μεξικού. Η Ελλάδα δεν σχεδιάζει στο άμεσο μέλλον να γίνει χώρα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου».