Κολομβία: Ψάχνουν ακόμα τα εξαφανισμένα παιδιά στη ζούγκλα – Οι Αρχές ελπίζουν πως είναι ζωντανά

Κοινοποίηση:
ΖΟΥΓΚΛΑ

Εξαφανισμένα παιδιά στην Κολομβία: Οι αρχές εκφράζουν ελπίδες πως είναι

Ο χρόνος περνάει, αλλά η ελπίδα πως θα βρεθούν τέσσερα παιδιά 13, 9, 4 ετών και 11 μηνών, που περιπλανιούνται σε ζούγκλα της Κολομβίας για σχεδόν έναν μήνα, μετά τη συντριβή μικρού αεροσκάφους, παραμένει ακόμα ακέραιη, σύμφωνα με τις αρχές.

«Με βάση τα τεκμήρια που έχουν βρεθεί, έχουμε συμπεράνει πως τα παιδιά είναι ζωντανά. Αν ήταν νεκρά, θα ήταν σίγουρα πιο εύκολο να τα βρούμε, αφού θα ήταν ακίνητα» και τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά που συμμετέχουν στις έρευνες για τον εντοπισμό τους θα «μας οδηγούσαν» στο σημείο όπου βρίσκονται, εξήγησε χθες Δευτέρα ο στρατηγός Πέδρο Σάντσεθ στον ραδιοφωνικό σταθμό W.

Οι 200 και πλέον άνδρες που έχουν κινητοποιηθεί, ανάμεσά τους στρατιωτικοί και αυτόχθονες Ουιτότο, εξοικειωμένοι με τη ζωή στη ζούγκλα, αναπτέρωσαν τις ελπίδες, όταν βρήκαν την περασμένη Τετάρτη ζευγάρι παπούτσια και δυο πάνες.

Ο στρατηγός εκτίμησε πως οι μονάδες είναι πολύ πιθανό πως πέρασαν ακόμα και «100 μέτρα» από τα παιδιά, «αντιπαραβάλλοντας τα τεκμήρια που βρέθηκαν με δεδομένα από GPS», όμως οι βροχές, η βλάστηση και το ελώδες έδαφος κάνουν δύσκολη την έρευνα. «Εκεί πέρα στα είκοσι μέτρα δεν βλέπεις τίποτα», εξήγησε.

Ο κ. Σάντσες πάντως παραδέχθηκε πως βρίσκει «παράξενο» το γεγονός ότι τα παιδιά «δεν έχουν σταματήσει» να μετακινούνται, «παρά τη ρίψη κιτ επιβίωσης» με τροφή και νερό και «10.000 και πλέον φυλλαδίων» με οδηγίες.

Το αεροσκάφος τύπου Cessna 206 με το οποίο ταξίδευαν τα παιδιά εξαφανίστηκε από τα ραντάρ την 1η Μαΐου, ενώ πέταγε στα περίχωρα της Σαν Χοσέ ντελ Γουαβιάρε, στον νομό Κακετά, πάνω από το δάσος του τμήματος του Αμαζονίου που διασχίζει την Κολομβία. Εντοπίστηκε τη 15η Μαΐου, αφού συνετρίβη μέσα σε πυκνή βλάστηση. Στο σημείο βρίσκονταν τα πτώματα των τριών ενηλίκων που είχαν επιβιβαστεί σ’ αυτό — συμπεριλαμβανομένης τους της μητέρας των παιδιών και του πιλότου του μικρού αεροπλάνου.

Κινητοποιήθηκε ισχυρή δύναμη, που βρήκε γρήγορα «αποδείξεις ζωής»: ίχνη, μισοφαγωμένα φρούτα, μπιμπερό, κι ακόμη «αυτοσχέδιο καταφύγιο, φτιαγμένο από ξύλα και κλαδιά». Κατόπιν, ψαλίδι και κορδέλα για τα μαλλιά.

Όμως, μετά το –πρόωρο– tweet του προέδρου Γουστάβο Πέτρο τη 17η Μαΐου που ανακοίνωνε πως τα παιδιά βρέθηκαν ζωντανά προτού το ανακαλέσει την επομένη ζητώντας συγγνώμη, τίποτα.

Οι έρευνες γύρω από το κουφάρι του αεροσκάφους εκτείνονται σε αχανή ζώνη 323 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Η Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε στην επιχείρηση έρευνας –βαφτίστηκε «Ελπίδα»– με τρία ελικόπτερα. Στο ένα είχε εγκατασταθεί τηλεβόας που μπορούσε να ακούσει κανείς «από απόσταση περίπου 1.500 μέτρων»: μέσω αυτού αναπαραγόταν ηχογραφημένο μήνυμα της γιαγιάς των παιδιών.

Στη γλώσσα Ουιτότο, η γυναίκα έλεγε στα εγγόνια της πως τα ψάχνουν και τους ζητούσε να μείνουν εκεί όπου βρίσκονταν ώστε να μπορέσουν να τα εντοπίσουν και να τα σώσουν οι στρατιώτες.

Δορυφόροι, προβολείς

«Επιστρατεύτηκαν δορυφόροι για να μελετηθεί η πορεία που μπορεί να ακολούθησαν τα παιδιά στη ζούγκλα. Και, την Κυριακή, ο στρατός έστησε προβολείς με εμβέλεια τριών χιλιομέτρων, με την ελπίδα πως θα τα παιδιά θα δουν το φως και θα μας πλησιάσουν», δήλωσε ο συνταγματάρχης Φάουστο Αβεγιανέδα σε τηλεοπτικά δίκτυα.

Όλες οι προσπάθειες μέχρι τώρα έχουν αποδειχθεί ανεπιτυχείς.

Αυτόχθονες δεν σταματούν τις «πνευματικές τελετές με τις οποίες ζητούν από τη ζούγκλα να τους μιλήσει» για να βρουν τα παιδιά, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Ο παππούς τους, ο Φιδένσιο Βαλένσια, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ελπίζει πάντα διότι έχει πίστη στη μεγαλύτερη εγγονή του, που είναι «δυνατή», «έξυπνη» και μπόρεσε να οδηγήσει στην ασφάλεια τα αδέλφια της. Ωστόσο, ο κ. Βαλένσια, πιστός στις πεποιθήσεις των αυτοχθόνων του Αμαζονίου, πρόσθεσε πως υπερφυσική και «μυστηριώδης» δύναμη εμποδίζει ως τώρα τη διάσωση των παιδιών.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Αυτοχθόνων της Κολομβίας (ONIC), η φυλή Ουιτότο ζει σε απόλυτη «αρμονία» με τη ζούγκλα και τα μέλη της τηρούν παραδόσεις όπως το κυνήγι, η αλιεία και η συγκομιδή άγριων φρούτων.

Οι Αρχές δεν έχουν δώσει κάποια εξήγηση για το ταξίδι της οικογένειας με το Τσέσνα. Όμως κάτοικοι αυτής της δυσπρόσιτης περιοχής, όπου δεν υπάρχουν και πολλοί δρόμοι, συχνά αναγκάζονται να μετακινούνται με μικρά αεροσκάφη.

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία της Κολομβίας, ο πιλότος ανέφερε πως είχε προβλήματα στον κινητήρα λίγο προτού το αεροπλάνο χαθεί από τα ραντάρ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: