Η αιματηρή επίθεση ανταρτών του ELN εναντίον διαφωνούντων των πρώην FARC και του άμαχου πληθυσμού από την Πέμπτη είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από ογδόντα άνθρωποι στην περιφέρεια Κατατούμπο (βορειοανατολικά), πάνω στα σύνορα της Κολομβίας με τη Βενεζουέλα, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των θυμάτων που δημοσιοποιήθηκε χθες Κυριακή από τις αρχές.
«Εκτιμάμε πως πάνω από 80 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Γουίλιαμ Βιγιαμισάρ, επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης στον νομό Νόρτε δε Σανταντέρ, όπου βρίσκεται η περιφέρεια Κατατούμπο. Προηγούμενος επίσημος απολογισμός, που δημοσιοποιήθηκε προχθές Σάββατο από τον Συνήγορο του Λαού (ανεξάρτητη δημόσια αρχή, αντίστοιχη του Συνηγόρου του Πολίτη), έκανε λόγο για περίπου 60 νεκρούς.
Άλλοι «πάνω από 20 (άνθρωποι) τραυματίστηκαν και περίπου 5.000 εξαναγκάστηκαν να εκτοπιστούν» εξαιτίας των εχθροπραξιών, σύμφωνα με τον κ. Βιγιαμισάρ.
Από την Πέμπτη, αντάρτες των δυο παρατάξεων συγκρούονται για τον έλεγχο της περιοχής, που θεωρείται στρατηγικής σημασίας για την παραγωγή κοκαΐνης.
Μπροστά σ’ αυτό το νέο κεφάλαιο βίας, που θυμίζει τις χειρότερες ώρες του εμφυλίου πολέμου στην Κολομβία, ο στρατός εντείνει την ανάπτυξη μονάδων του στα όρη της περιφέρειας Κατατούμπο, όπου «η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη», είπε προχθές Σάββατο ο επικεφαλής του στρατού, ο στρατηγός Λουίς Εμίλιο Καρδόσο, απευθυνόμενος στους άνδρες του.
Σύμφωνα με ανακοίνωση των ενόπλων δυνάμεων, αναπτύχθηκαν πάνω από 5.000 μέλη τους για να «ενισχυθεί η ασφάλεια». Ο υπουργός Άμυνας Ιβάν Βελάσκες μετέβη στην πόλη Κούκουτα, στα σύνορα με τη Βενεζουέλα, για να συντονίσει επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών.
Μαχητές του ELN «έβγαλαν κόσμο από τα σπίτια του και τον σκότωσαν με ελεεινό τρόπο, κατά παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σ’ εμάς επαφίεται (…) να σταθεροποιήσουμε (την κατάσταση) στην περιοχή», τόνισε ο στρατηγός Καρδόσο σε αξιωματικούς του.
Η επίθεση του ELN, ή Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης, έβαλε τέλος στην εκεχειρία με διαφωνούντες των πρώην FARC, ή Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας, κι οδήγησε στη νέα αναστολή των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με απόφαση του σοσιαλδημοκράτη προέδρου Γουστάβο Πέτρο, ο οποίος κατηγόρησε την πρώτη οργάνωση πως διέπραξε «εγκλήματα πολέμου».
Αφού ανέλαβε την εξουσία υποσχόμενος να επιδιώξει το τέλος μέσω διαπραγματεύσεων του ατελείωτου εμφυλίου πολέμου που σπαράσσει τη χώρα για κάπου έξι δεκαετίες, ο πρόεδρος Πέτρο, ο πρώτος που ανήκει στην αριστερά στην ιστορία της Κολομβίας, άρχισε διαπραγματεύσεις με τον ELN στα τέλη του 2022 και παράλληλα συνομιλίες με άλλες παρατάξεις. Όμως η ειρηνευτική διαδικασία βρίσκεται σε σχεδόν μόνιμη κρίση — εξαιτίας επιθέσεων των ανταρτών, εξαιτίας διενέξεων με άλλες ένοπλες οργανώσεις, εξαιτίας αποκλίσεων μεταξύ των διαφόρων πλευρών που εμποδίζουν να κλειστούν χειροπιαστές συμφωνίες.
Το 2016, ιστορική συμφωνία ειρήνης οδήγησε στον αφοπλισμό και στη διάλυση των FARC, αλλά ομάδες διαφωνούντων ξαναπήραν τα όπλα, ανασυντάχθηκαν και ενισχύθηκαν με χιλιάδες νεοσύλλεκτους.
Το νέο κεφάλαιο αιματοχυσίας στην Κατατούμπο προκάλεσε μαζικούς εκτοπισμούς κατοίκων προς την Τιμπού. Το Γαλλικό Πρακτορείο, που έστειλε ομάδα επιτόπου, διαπίστωσε το αίσθημα της απελπισίας σε τέσσερα προσωρινά κέντρα φιλοξενίας των πληγέντων.
«Φοβόμασταν πολύ για τα παιδιά και ότι θα βρισκόμασταν στη μέση της σύγκρουσης», εξομολογήθηκε η Καρμελίνα Πέρες, 62 ετών, που πήρε τα μικρότερα παιδιά της κι έφυγε.
Η Κατατούμπο, περιφέρεια όπου βρίσκονται πάνω από 500.000 στρέμματα καλλιεργειών κόκας, καυσίμου του εμφυλίου, έχει μετατραπεί σε σύμβολο αυτού του πολέμου με πάνω από 9,5 εκατομμύρια θύματα σε έξι δεκαετίες.
Χωρικοί χρειάστηκε να απομακρυνθούν ακόμα και ελικόπτερα και «εκτοπισθέντες συνεχίζουν να φθάνουν σε διάφορα σημεία υποδοχής», ανέφερε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στις ένοπλες δυνάμεις.
Η Κολομβία αναμένεται αυτή την εβδομάδα να παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έκθεση για τα «εγκλήματα πολέμου» του ELN, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, τον Λουίς Χιλμπέρτο Μουρίγιο.