Κατάπαυση του πυρός από το PKK μετά την έκκληση του Οτζαλάν.
Τηλεφώνημα Μπαχτσελί στον Ντεμιρτάς. Πριν από λίγα χρόνια τον χαρακτήρισε τρομοκράτη!
«Χωρίς την Τουρκία η Ευρώπη δεν μπορεί να επιβιώσει ως παγκόσμιος παράγοντας»
Ο Τούρκος πρόεδρος διεκδικεί μια θέση ισλαμικής χώρας ως μόνιμο μέλος στον ΟΗΕ.
Ερντογάν: «Ως αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης, θεωρούμε τη διαδικασία ένταξής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως στρατηγική μας προτεραιότητα. Οι πρόσφατες εξελίξεις κατέδειξαν για άλλη μια φορά τη σημασία των σχέσεων Τουρκίας-Ε.Ε. Γίνεται όλο και πιο αδύνατο για την Ευρώπη να επιβιώσει ως παγκόσμιος παράγοντας χωρίς τη θέση που δικαιούται η Τουρκία σε αυτήν. Για να το πούμε ξεκάθαρα, η ασφάλεια της Ευρώπης δίχως την Τουρκία είναι αδιανόητη. Αναμένουμε από τους ευρωπαίους φίλους μας να αντιμετωπίσουν αυτήν την πραγματικότητα και να προωθήσουν τη διαδικασία πλήρους ένταξής μας με μια οραματική προοπτική.
» Οι μουσουλμάνοι, που αποτελούν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού, πρέπει τώρα να εκπροσωπούνται στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων όπως τους αξίζει. Η παρουσία μιας ισλαμικής χώρας με δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είναι κάτι παραπάνω από ανάγκη, είναι αναγκαιότητα».
Eρντογάν: «Είμαστε υπέρ της διατήρησης του θετικού κλίματος με την Ελλάδα – Επιθυμούμε τη διατήρηση της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο».
«Eπιθυμούμε τη διατήρηση της σταθερότητας στην Aνατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Είμαστε υπέρ της διατήρησης του θετικού κλίματος που έχουμε δημιουργήσει με αμοιβαία βήματα στις σχέσεις μας με τη γειτονική μας Ελλάδα. Συμβάλλουμε στην απαραίτητη υποστήριξη για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια».