Κοροναϊός: Η λίστα του τρόμου! Τα επιβεβαιωμένα “χτυπήματα” σε όλο τον κόσμο

Κοινοποίηση:
coronavirus-14-768x513

Σε πανδημία έχει εξελιχθεί ο κοροναϊός με τα κρούσματα να μην είναι μόνο στην Κίνα. Μπορεί να ξεκίνησε από εκεί και η χώρα να μετρά ήδη 132 θανάτους, αλλά έχει εξαπλωθεί σε όλες τις ηπείρους. Ευρώπη, Ασία, Αμερική μετρούν ήδη κρούσματα με πανικό όσο κυλούν οι μέρες να μεγαλώνει.

Ακολουθεί λίστα με τις χώρες και τις περιοχές όπου έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα του νέου κοροναϊού.

Η Κίνα μετρά τους νεκρούς της
Συνολικά 5.974 άνθρωποι έχουν προσβληθεί στην Κίνα και 132 ασθενείς απεβίωσαν, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τις αρχές.

Σχεδόν όλοι οι θάνατοι έχουν αναφερθεί στην επαρχία Χουμπέι, την εστία της επιδημίας.

Δέκα κρούσματα καταγράφηκαν στο Χονγκ Κονγκ. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους είναι κάτοικοι ή είχαν επισκεφθεί την πόλη Γουχάν.

Επτά κρούσματα αναφέρθηκαν στην αυτόνομη περιοχή του Μακάο. Το πρώτο εντοπίστηκε στις 22 Ιανουαρίου. Πρόκειται για μια επιχειρηματία 52 ετών, η οποία έφτασε στο Μακάο τρεις ημέρες νωρίτερα με τρένο από τη γειτονική κινεζική πόλη Ζουχάι.

Από την Ταϊλάνδη ως την Καμπότζη
Ταϊλάνδη: Μέχρι τις 28 Ιανουαρίου οι αρχές έκαναν λόγο για 14 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Όλοι οι ασθενείς είναι Κινέζοι, εκτός από μια 73χρονη Ταϊλανδέζα που είχε περάσει από την πόλη Γουχάν.

Ταϊβάν: Οκτώ κρούσματα, μεταξύ των οποίων και δύο ηλικιωμένοι Κινέζοι που έφτασαν στο νησί στις 22 Ιανουαρίου, με ένα γκρουπ τουριστών.

Αυστραλία: Έχουν επιβεβαιωθεί επτά κρούσματα. Όλοι οι ασθενείς νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση.

Καμπότζη: Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ένα κρούσμα, έναν άνδρα 60 ετών που έφτασε στη χώρα από την Γουχάν.

Νότια Κορέα: Τέσσερα κρούσματα, εκ των οποίων τρεις Κινέζοι και ένας Νοτιοκορεάτης. Όλοι τους είχαν περάσει από την Γουχάν.

Ιαπωνία: Μέχρι την Τρίτη οι αρχές είχαν επιβεβαιώσει επτά κρούσματα, μεταξύ των οποίων και την πρώτη επιβεβαιωμένη μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο: πρόκειται για έναν 60χρονο ο οποίος μετέφερε με το λεωφορείο του τουρίστες από την περιοχή της Γουχάν. Μια γυναίκα που εργαζόταν ως ξεναγός στο ίδιο λεωφορείο προσβλήθηκε επίσης από τον ιό.

Μαλαισία: Επτά κρούσματα, όλοι τους Κινέζοι από την Γουχάν που πήγαν για διακοπές στη Μαλαισία.

Νεπάλ: Ένα κρούσμα επιβεβαιώθηκε στις 24 Ιανουαρίου. Πρόκειται για έναν άνδρα 32 ετών που επέστρεψε στο Νεπάλ από την Γουχάν στις 9 Ιανουαρίου. Έχει ήδη αναρρώσει και πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Σιγκαπούρη: Δέκα επιβεβαιωμένα κρούσματα, όλοι τους πρόσωπα που έφτασαν πρόσφατα στην πόλη από την Γουχάν.

Σρι Λάνκα: Το πρώτο κρούσμα επιβεβαιώθηκε στις 27 Ιανουαρίου. Πρόκειται για μια 43χρονη Κινέζα τουρίστρια από την επαρχία Χουμπέι.

Βιετνάμ: Δύο κρούσματα. Πρόκειται για έναν Κινέζο που έφτασε στη χώρα στις 13 Ιανουαρίου, προερχόμενος από την Γουχάν και τον γιο του, που είναι μόνιμος κάτοικος της πόλης Χο Τσι Μινχ, ο οποίος κόλλησε τον ιό.

Η απειλή έφτασε στον Καναδά
Καναδάς: Το πρώτο κρούσμα επιβεβαιώθηκε τη Δευτέρα, είναι ένας άνδρας που είχε ταξιδέψει στην Γουχάν και φέρεται ότι μετέδωσε τον ιό στη σύζυγό του (δεν έχει επιβεβαιωθεί εργαστηριακά ότι η γυναίκα προσβλήθηκε από τον ιό). Χθες επιβεβαιώθηκε το δεύτερο κρούσμα, ένας άνδρας που είχε και αυτός επισκεφθεί την Γουχάν.

ΗΠΑ: Πέντε άνθρωποι έχουν προσβληθεί από το ιό. Όλοι τους είχαν ταξιδέψει στην Γουχάν.

Γαλλία, Γερμανία και Φινλανδία μετρούν κρούσματα
Γερμανία: Τέσσερις ασθενείς –όλοι τους εργαζόμενοι στην ίδια εταιρεία– νοσηλεύονται στη Βαυαρία. Ο ένας από αυτούς φέρεται ότι κόλλησε από έναν Κινέζο συνάδελφό του.

Γαλλία: Τέσσερα κρούσματα, εκ των οποίων τα τρία ήταν τα πρώτα στην Ευρώπη. Οι τρεις από τους ασθενείς είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στην Κίνα, ο τέταρτος είναι ένας ηλικιωμένο Κινέζος τουρίστας που νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομείο του Παρισιού.
Φινλανδία: Σήμερα επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα, ένας Κινέζος τουρίστας από την Γουχάν.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Τουλάχιστον τέσσερα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν σήμερα. Όλοι οι ασθενείς είναι μέλη της ίδιας οικογένειας από την πόλη Γουχάν της Κίνας.

Η μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο εκτός της Κίνας είναι ανησυχητική
Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είναι «πολύ εντυπωσιασμένος» με την μέχρι στιγμής ανταπόκριση της Κίνας στην παγκόσμια επιδημία του κοροναϊού, δήλωσε σήμερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος, επισημαίνοντας πως ο κόσμος έχει φθάσει σε κρίσιμη καμπή στις προσπάθειές του να αντιμετωπίσει την ασθένεια.

«Λαμβάνουν εντυπωσιακά μέτρα μπροστά σε αυτό που είναι μια εντυπωσιακή πρόκληση», δήλωσε ο Μάικ Ράιαν, ο εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος Εκτάκτων Υγειονομικών Αναγκών, που συνόδευσε τον επικεφαλής του οργανισμού σε ένα ταξίδι στην Κίνα αυτήν την εβδομάδα.

«Βρισκόμαστε σε μια σημαντική, κρίσιμη χρονική στιγμή της επιδημίας. Πιστεύουμε ότι αυτές οι αλυσίδες μετάδοσης μπορούν να διακοπούν».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα συγκαλέσει την Επιτροπή Εκτάκτων Αναγκών αύριο Πέμπτη, για τρίτη φορά σε μία εβδομάδα, για να αξιολογήσει εάν η επιδημία του κοροναϊού συνιστά πλέον μια έκτακτη ανάγκη διεθνούς εμβέλειας.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι η απόφαση να συγκληθεί εκ νέου το σώμα βασίζεται εν μέρει στα στοιχεία για μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο εκτός της εστίας της επιδημίας στην Κίνα, μια τάση την οποία χαρακτήρισε ανησυχητική.

«Θα εξήρα την Κίνα ξανά και ξανά, διότι οι ενέργειές της βοήθησαν στην αποτροπή της εξάπλωσης του κοροναϊού σε άλλες χώρες», συμπλήρωσε.

Όμως, η μετάδοση του νέου κοροναϊού από άνθρωπο σε άνθρωπο σε τρεις χώρες, τη Γερμανία, το Βιετνάμ και την Ιαπωνία, είναι ανησυχητική και θα εξεταστεί από τους ειδικούς που θα αποφασίσουν εάν θα κηρύξουν μια παγκόσμια έκτακτη ανάγκη, επισήμανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη αφού επέστρεψε από την Κίνα, δήλωσε σχετικά με τη συνάντησή του με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ:

«Ενθαρρύνθηκα και εντυπωσιάστηκα από την ενδελεχή γνώση του προέδρου για την επιδημία και την προσωπική εμπλοκή του στο θέμα, για εμένα είναι ένας πραγματικός ηγέτης».

Ερωτηθείς σχετικά με τη διεθνή ομάδα που συμφωνήθηκε να σταλεί στην Κίνα, ο Τέντρος απάντησε ότι θα αποτελείται από προσωπικό του ΠΟΥ, ενώ επισήμανε ότι οι χώρες θα πρέπει να προβούν σε «διμερείς συμφωνίες» για να στείλουν τους δικούς τους ειδικούς.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: