Κορονοϊός: Όλα τα συμπτώματα και πώς ξεχωρίζουμε την γρίπη

Κοινοποίηση:
7496b2d46889c3b5e4ccdb424eee858c_L

Γρίπη ή κορονοϊός; Ή ένα κοινό κρυολόγημα; Καθώς ο καιρός κρυώνει και μπαίνει ο χειμώνας, δείτε παρακάτω τα συμπτώματα και πώς θα τα ξεχωρίσετε.

Το τέταρτο επιδημικό κύμα σαρώνει την Ελλάδα, ενώ «καμπανάκι» έχουν κρούσει ήδη οι ειδικοί για το φετινό επικίνδυνο κοκτέιλ κορονοϊού και γρίπης. Ποια είναι τα συμπτώματα και οι διαφορές των δύο λοιμώξεων.

Τα συμπτώματα του κορονοϊού
Πιο συχνά συμπτώματα:

πυρετός
βήχας
κόπωση
απώλεια γεύσης ή όσφρησης
Πιο σπάνια συμπτώματα:

πονόλαιμος
πονοκέφαλος
πόνοι
διάρροια
δερματικό εξάνθημα ή αποχρωματισμός στα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών
κόκκινα ή ερεθισμένα μάτια
Σοβαρά συμπτώματα:

δυσκολία στην αναπνοή ή δύσπνοια
απώλεια ομιλίας ή κίνησης, ή σύγχυση
πόνος στο στήθος
Τα συμπτώματα της γρίπης
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό). Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμέτους, διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια.

Η πιο σημαντική διαφορά
Σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο λοιμώξεων είναι πως συνήθως χρειάζεται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να εμφανιστούν τα συμπτώματα της COVID-19. Δηλαδή, ο κορονοϊός εκδηλώνεται από δύο έως 14 ημέρες ενώ η γρίπη από μία έως τέσσερις ημέρες. Ωστόσο, το χαρακτηριστικότερο σημάδι της COVID-19 που δεν εμφανίζεται στη γρίπη είναι η απώλεια γεύσης ή όσφρησης.

Το επικίνδυνο κοκτέιλ
Μεγάλος είναι ο φόβος των επιστημόνων για το ενδεχόμενο να καταγραφούν μεγάλα «ξεσπάσματα» της εποχικής γρίπης, την ώρα που ο κορονοϊός συνεχίζει να «επελαύνει» και να χτυπά κυρίως τους ανεμβολίαστους. Πέρσι, μάς έσωσε η μάσκα λένε οι ειδικοί και κάνουν ισχυρές συστάσεις για εμβολιασμό, προκειμένου να μην διακινδυνεύσει κάποιος τη «συνύπαρξη» των δύο ιών στον οργανισμό του.

Γιατί είναι φέτος πιο επικίνδυνη η γρίπη; Όπως έχει εξηγήσει η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ο ιός της γρίπης μπορεί πέρσι να «ξεχάστηκε», όμως αυτό είχε ως αποτέλεσμα να είναι χαμηλότερη η φυσική ανοσία, ενώ ο κίνδυνος αυξάνεται επειδή έχουν χαλαρώσει πάρα πολύ τα μέτρα.

Οι επιστήμονες έχουν καταστήσει σαφές πως ούτε το εμβόλιο της γρίπης θωρακίζει τον οργανισμό απέναντι στην COVID-19, αλλά ούτε και το εμβόλιο για τον κορονοϊό έχει κάποια «ασπίδα» απέναντι στη γρίπη. Επομένως, πρέπει κανείς να κάνει και τα δύο για να είναι ασφαλής.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

3 Σχόλια

  1. Γέμισαν οι ΜΕΘ με εμβολιασμένους ? Μα πόσο ΜΑΛΑΚΑΣ είσαι ?

  2. Όλα αυτά τα συμπτώματα υπήρχαν ανέκαθεν σε ιώσεις, λοιμώξεις από τα πιο ελαφριά μέχρι και τα πιο βαριά

  3. επελαυνει κυρίως στους ανεμολίαστους !!! Πάτε καλά όταν οι μεΘ γέμισαν με εμβολιασμένους. Πάτε καλά;

Comments are closed.