Κορονοϊός – Αττική: Τα νέα μέτρα που ισχύουν από αύριο – Ποια βρίσκονται στο τραπέζι αν αυτά δεν αποδώσουν

Κοινοποίηση:
720_740451_89a262a170-b66869869fb1f8fa

Ανησυχία επικρατεί για την «έκρηξη» του αριθμού κρουσμάτων κορονοϊού στην Αττική, που βρίσκεται σε «πορτοκαλί» συναγερμό. Η κυβέρνηση θέτει από αύριο Δευτέρα και για 15 ημέρες σε ισχύ νέα περιοριστικά μέτρα σε μια προσπάθεια για ανάσχεση της πανδημίας, ενώ δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που μιλούν πλέον ανοιχτά για το ενδεχόμενο επιβολής lockdown σε περίπτωση που αυτά δεν αποδώσουν.

Μεταξύ των μέτρων που βρίσκονται στο τραπέζι, είναι η αναβολή γάμων και βαφτίσεων (τώρα υπάρχει όριο 20 ατόμων) και η πραγματοποίηση μόνο των κηδειών, η μείωση της πληρότητας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 11 ή 12 το βράδυ για να περιοριστεί ο συνωστισμός στις πλατείες, η απαγόρευση εξόδου από την περιφερειακή ενότητα Αττικής, καθώς και ο περιορισμός κυκλοφορίας για ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες με την επαναφορά των SMS.

Για το τελευταίο μέτρο ρωτήθηκε και ο Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση της Παρασκευής, λέγοντας πως «η χρήση SMS είναι πάντα ένα εργαλείο».

«Στη φάση αυτή, εφόσον φτάσουμε και μπορέσουμε να κατηγοριοποιήσουμε κάποια δεδομένα ή κάποιες κατηγορίες που παρακολουθούμε καθημερινά μπορεί και να το χρησιμοποιήσουμε» τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Όλα τα παραπάνω είναι μια «βεντάλια» μέτρων, που επιλέγονται ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και την επιβάρυνση που καταγράφεται στο σύστημα υγείας, και προφανώς βρίσκονται στο «οπλοστάσιο» ειδικών και κυβέρνησης, πριν φτάσουμε στο έσχατο μέτρο, δηλαδή το lockdown, που προφανώς αποτελεί το πλέον απευκταίο σενάριο.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, υπάρχουν τέσσερα επίπεδα συναγερμού και εισηγούνται μέτρα ανάλογα με το επίπεδο που βρισκόμαστε κάθε φορά. «Έχουμε τέσσερα επίπεδα βάσει των επιδημιολογικών κριτηρίων που αφορούν στην επίπτωση του νοσήματος και άλλους δείκτες που έχουν να κάνουν πχ με το ποσοστό θετικών αποτελεσμάτων και τη μεταδοτικότητας. Είναι το πράσινο, το κίτρινο, το πορτοκαλί και το κόκκινο. Αντίστοιχα, υπάρχουν δείκτες που αφορούν στο σύστημα υγείας, δηλαδή κάλυψη σε κλίνες ΜΕΘ, κάλυψε σε κρεβάτια για Covid-19. Κι αυτά έχουν αντίστοιχες διαβαθμίσεις. Στο επιδημιολογικό κομμάτι βρισκόμαστε στο κίτρινο, σε ό,τι αφορά στο σύστημα υγείας στο πορτοκαλί. Το δεύτερο που αφορά στο σύστημα υγείας δεν φτιάχνει τόσο εύκολα, έχει αργή πτώση, ακόμη και να μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων», είπε την Παρασκευή στον Realfm ο καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, σημειώνοντας ότι υπάρχει μια σειρά μέτρων πριν φτάσουμε στο lockdown.

Πιο ανήσυχος για το ενδεχόμενο lockdown εμφανίζεται ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, ο οποίος μιλώντας στο OPEN δήλωσε για την Αττική: “Έχουμε τέσσερις κατηγορίες συναγερμού, τον πράσινο, τον κίτρινο, τον πορτοκαλί και τον κόκκινο. όπου κόκκινο είναι lockdown. Αυτή τη στιγμή είμαστε στο πορτοκαλί, είμαστε δηλαδή ένα βήμα πριν από το lockdown. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ελήφθησαν τα μέτρα που ελήφθησαν, γι’ αυτόν τον λόγο είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι”.

Τα μέτρα που ισχύουν έως τις 4 Οκτωβρίου στην Αττική

– Ανώτατο όριο σε 9 άτομα για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους (εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος).

– Αναστέλλονται οι συναυλίες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους και αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους

– Ανώτατο όριο 20 άτομα σε γάμους κηδείες και βαπτίσεις.

– Να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους οι άνω των 65 στις απολύτως αναγκαίες και να αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

– Για την Αττική επίσης αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες π. χ. μετανάστες σε ξενοδοχεία καραντίνας.

– Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% των εργαζομένων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.

-Μετακινήσεις από και προς την εργασία σε τρία κύματα για το δημόσιο τομέα. Στις 7, στις 8 και στις 9 το πρωί.

-Σε 4 κύματα η προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομενων στον ιδιωτικό τομέα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: