Ιδιαίτερα ύπουλος φαίνεται ο νέος κορονοϊός, ο οποίος όπως σημειώνει η επιστημονική κοινότητα δεν μας έχει ακόμη αποκαλυφτεί. Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα καθώς τα μέτρα που λαμβάνονται τώρα με τον περιορισμένο αριθμό των κρουσμάτων δεν θα είναι λογικό να εφαρμοστούν όταν διευρυνθεί ο κύκλος των νέων διαγνώσεων . Είναι χαρακτηριστικό το τελευταίο κρούσμα που εντοπίστηκε στην 36χρονη καθηγήτρια στην Ελλάδα και το οποίο διαγνώστηκε 6-7 ημέρες μετά την έκθεση της στον ιό. Όλο αυτό το διάστημα η γυναίκα δεν είχε συμπτώματα όμως μπορεί αν έχει μεταδώσει τον ιό σε άλλου και ειδικά σε παιδιά. Την ίδια στιγμή αμερικανοί επιστήμονες παρομοιάζουν τον ιό με το «κουτί της Πανδώρας» της ελληνικής μυθολογίας λόγω των πολλών ερωτηματικών που παραμένουν αναπάντητα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο-παρέμβαση στο περιοδικό New England Journal of Medicine, διακεκριμένοι επιστήμονες από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργικών και Λοιμωδών Νόσων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εκφράζουν την ανησυχία τους για την έκβαση της επιδημίας του κορονοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο και την παρομοιάζουν με το «κουτί της Πανδώρας» της ελληνικής μυθολογίας. Πώς μπορεί, όμως, η ανθρωπότητα να θωρακιστεί; Η ελπίδα βρίσκεται στην επένδυση στην έρευνα. Οι απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα σχετικά με τα χαρακτηριστικά του ιού όπως ο ακριβής χρόνος επώασης, το δυναμικό μεταδοτικότητας και το ποσοστό των ασυμπτωματικών φορέων που μεταδίδουν τον ιό θα μας επιτρέψουν να βελτιστοποιήσουμε τα προληπτικά μέτρα και τη στρατηγική αποτροπής γενικευμένης μετάδοσης του ιού.
Όπως αναφέρουν οι Έλληνες επιστήμονες κατά τη διάρκεια της ιχνηλάτησης των υψηλού κινδύνου των επαφών των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με τον ιό λειτουργούμε ανάλογα με την περίπτωση. Σ’ αυτή τη φάση μπορεί να γίνει, όμως όσο θα μεγαλώνει ο κύκλος των κρουσμάτων θα χαλαρώνουν τα μέτρα καθώς δεν θα είναι εύκολος ο έλεγχος. Σ αυτή την επόμενη φάση η οποία δεν ξέρουμε πότε θα είναι και ευχή όλων είναι να καθυστερήσει, η απομόνωση του ατόμου θα γίνεται μόνο εφόσον σημειωθεί κάποιο σύμπτωμα.
Προς το παρόν πάντως τα μέτρα που έχουν ληφθεί αφορούν σε παιδιά τα οποία επιτηρούνται. Έλεγχοι που έχουν γίνει σε παιδιά της Θεσσαλονίκης τα όποια είχαν έρθει σε επαφή με το παιδί το οποίο διαγνώστηκε με τον κορονοϊό έχουν βγει αρνητικοί, όμως η επιτήρηση συνεχίζεται και αφορά αρκετές δεκάδες παιδιά για διάστημα 14 ημερών. Το θετικό γεγονός είναι ότι τα παιδιά με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα βιώνουν τη νόσο με ήπια συμπτώματα. Επίσης και τα παιδιά από την Αττική, τα οποία εντοπίστηκαν μεταξύ των επαφών της καθηγήτριας βρίσκονται σε επιτήρηση και από κάποια έχουν ελεγχθεί δείγματα για τον ιό. Σε κάθε περίπτωση οι επιστήμονες δρουν διαφορετικά ανάλογα με το βαθμό επικινδυνότητας τη επαφής με το άτομο που έχει προσβληθεί από τον ιό.
Για τους δε μαθητές του Κολεγίου Αθηνών υπάρχει μερική λήξη συναγερμού αφού το ένα από τα δύο παιδιά της γυναίκας η οποία βρέθηκε να έχει τον ιό ήταν αρνητικό στον έλεγχο. Βέβαια ακόμη παραμένει η επιτήρηση και γι’ αυτά, αν και θα ληφθούν αποφάσεις το επόμενο τριήμερο. Για τα παιδιά τα οποία βρίσκονταν στην εκδρομή του Λονδίνου μαζί με το άλλο παιδί της γυναίκας, η επιτήρηση θα παραμείνει αρχικά μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του παιδιού από τις βρετανικές αρχές. Αυτό το αποτέλεσμα θα κρίνει και την περαιτέρω διαδικασία για τους συμμαθητές του.
Κικίλιας: Προσοχή στις ευπαθείς ομάδες
Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η παρέμβαση του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, ο οποίος κατά τη χθεσινή ενημέρωση των συντακτών υγείας τόνισε ότι ιδιαίτερη προσοχή χρήσουν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. «Είναι σημαντικό οι συνάνθρωποί μας αυτοί που έχουν κάποια άλλη υποκείμενη νόσο ή είναι ηλικιωμένοι, να μπορέσουν να έχουν τη σωστή πληροφόρηση. Και επειδή ο νέος αυτός ιός, όπως και ο ιός της γρίπης, επηρεάζει σοβαρότερα τους συνανθρώπους μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως ασθενείς με χρόνια νοσήματα και ηλικιωμένους, τονίζω την ανάγκη προστασίας αυτών των συμπολιτών μας».
Επανέλαβε τις βασικές κινήσεις πρόληψης όπως το συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, νερό ή αλκοολούχο διάλυμα και την αποφυγή επαφής των χεριών με τα μάτια, μύτη, στόμα, για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό.
«Μιλάμε για αποφυγή των κοντινών επαφών με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα κρυολογήματος, βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο και, πάνω απ’ όλα, για την εμπιστοσύνη που πρέπει να δείξουμε στους ειδικούς, τους επιστήμονες, για την πληροφόρησή μας και τη φροντίδα μας», συμπλήρωσε ο υπουργός.