Κορονοϊός: “Καμπανάκι” για την πτώση του μέσου όρου ηλικίας κρουσμάτων στα 39 έτη – Πού επιμένει η πανδημία

Κοινοποίηση:
778712_a7b5cc98f4-98addbd9a26f5f52

Η πανδημία είναι ακόμη εδώ, είναι το μήνυμα που εκπέμπουν κυβέρνηση και ειδικοί, σε μία προσπάθεια να αποτραπούν φαινόμενα χαλάρωσης ως προς την τήρηση των μέτρων προστασίας για τον κορονοϊό, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, τη στιγμή μάλιστα που έχει ανοίξει ο τουρισμός. Είναι ενδεικτικό ότι για πρώτη φορά, ο μέσος όρος κρουσμάτων έπεσε στα 39 έτη, γεγονός που σημαίνει ότι ο ιός μεταδίδεται μεταξύ ανθρώπων νεότερης ηλικίας, που χαρακτηρίζονται από έντονη κινητικότητα. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, τις τελευταίες δύο εβδομάδες καταγράφεται αύξηση στα κρούσματα κορονοϊού στις νεότερες ηλικιακές ομάδες, στοιχείο που προκαλεί μία ανησυχία. Την ίδια στιγμή, χτυπούν “καμπανάκι” για την αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που καταγράφεται την τελευταία εβδομάδα στις Περιφέρεις Βορείου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης και Ηπείρου. Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους έχουν σύμφωνα με την Επιτροπή, οι Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Αττικής, Θεσσαλίας και Νοτίου Αιγαίου. Στην παρούσα φάση, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας, τα ενεργά κρούσματα εκτιμώνται σε 21.136, ενώ θετικό είναι το γεγονός ότι ο δείκτης θετικότητας υποχωρεί σταθερά κάτω από το 4% και την τελευταία εβδομάδα εκτιμάται στο 3,8%. Σημειώνεται ότι την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 2.293 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, ενώ ακόμη 53 συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορονοϊό αυξήθηκαν σε 642, έναντι 639 την Τρίτη. Η Αττική παραμένει στο “κόκκινο”, καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 1.056 νέες μολύνσεις. Στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 189 νέα κρούσματα, ενώ ανησυχητική παραμένει η κατάσταση στην Αιτωλοακαρνανία, όπου καταγράφηκαν 92 νέες μολύνσεις.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη, ο υφυπουργός Πολιτικής Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, μεταβαίνει στην Κάλυμνο μαζί με λοιμωξιολόγους και θα έχει ευρεία σύσκεψη με τοπικούς φορείς, καθώς το νησί παραμένει σε καθεστώς lockdown, εξαιτίας των κρουσμάτων κορονοϊού. Μόνο την Τετάρτη ανακοινώθηκαν 18 νέα κρούσματα στην Κάλυμνο. Στόχος της επίσκεψης, είναι η προσπάθεια στήριξης όλων των υγειονομικών υπηρεσιών του νησιού, η διεξοδική ενημέρωση όλων των συναρμόδιων φορέων και ο βέλτιστος συντονισμός τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς υπενθυμίζεται ότι η Κάλυμνος βρίσκεται σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων έως τη Δευτέρα, 24 Μαΐου.

Μάχη με τον χρόνο για τους εμβολιασμούς

Σε μία προσπάθεια να αποτραπεί το ενδεχόμενο έξαρσης της πανδημίας, “ανεβάζουν ταχύτητες” οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού και μεγάλη έμφαση δίνεται στους νησιώτες, οι οποίοι θα πρέπει να υποδεχτούν με ασφάλεια αυτό το καλοκαίρι τους τουρίστες. Με αυτό το σκεπτικό, επελέγη να εμβολιαστούν οι νησιώτες με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, ώστε η επιχείρηση “Γαλάζια Ελευθερία” να προχωρήσει με ακόμα ταχύτερους ρυθμούς, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Βασίλης Κικίλιας, από την αρχή της επιχείρησης «Ελευθερία» και μέχρι σήμερα το μεσημέρι, έχουν πραγματοποιηθεί 4.554.868 εμβολιασμοί. Μέχρι την Παρασκευή εκτιμάται ότι πάνω από 3 εκατ. πολίτες θα έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση, όπως δήλωσε, και επισήμανε ότι πλέον συμπληρώνονται δύο εβδομάδες που καθημερινά οι εμβολιασμοί υπερβαίνουν τους 103.000. “Μία δυναμική που θα αυξάνεται συνεχώς και θα κορυφωθεί τον μήνα Ιούνιο”, πρόσθεσε.

“Σύνεση”, “επαγγελματισμό” και “ωριμότητα”, ζήτησε από την πλευρά του ο πρόεδρος του συνδέσμου ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος, ο οποίος συμμετείχε στην ενημέρωση της Τετάρτης. Όπως σημείωσε, “στόχος μας και φέτος είναι να λειτουργήσουμε με ασφάλεια για επισκέπτες, κατοίκους και εργαζόμενους. Να προστατεύσουμε το brand της χώρας μας. Να εξυπηρετήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όσους αποφασίσουν να επισκεφτούν τη χώρα μας”, ωστόσο, υπογράμμισε ότι “όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των εμβολιασμών, αλλά και από τη δική μας προσωπική υπεύθυνη στάση”. Ο κ. Ρέτσος, πάντως, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ελληνικός τουρισμός μπορεί να ξεπεράσει και αυτή τη μεγάλη περιπέτεια που διαρκεί πάνω από ένα χρόνο. “Έχουμε γερά θεμέλια, βαθιές ρίζες, αποθέματα δύναμης και γνώσης, που μας επιτρέπουν να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα με ελπίδα και ασφάλεια”, είπε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με τη χαμηλή συμμετοχή στους εμβολιασμούς, σε νησιά με μεγάλη τουριστική κίνηση, όπως είναι η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά και η Λέσβος, ο κ. Ρέτσος τόνισε ότι “οι επαγγελματίες του τουρισμού γνωρίζουν πάρα πολύ καλά – και τα νησιά στα οποία αναφερθήκατε είναι σε περιοχές που το συντριπτικό ποσοστό του ΑΕΠ προέρχεται από τον τουρισμό, στο Ιόνιο είναι άνω του 75%, στο Νότιο Αιγαίο φτάνει το 95% – αντιλαμβάνονται πάρα πολύ καλά ότι για να αρχίσουμε να έχουμε τουριστικές ροές, θα πρέπει η χώρα μας επιδημιολογικά να βαφτεί «πράσινη», να μπει στο πράσινο χρώμα του ECDC. Αυτό μπορεί να γίνει σαφώς μόνο με την πτώση κρουσμάτων”. Άρα, εξέφρασε την εκτίμησή του ότι από τη στιγμή που θα τους δοθεί η δυνατότητα το επόμενο διάστημα θα αυξηθεί και η συμμετοχή τους στον εμβολιασμό. “Αν αυτό δεν γίνει, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος, πέρα από τις συνέπειες της πανδημίας, να είναι αρνητική και η εξέλιξη της τουριστικής σεζόν. Οπότε θεωρώ ότι θα κρίνουν τα στοιχεία αυτά και πιστεύω, η δική μου πεποίθηση είναι ότι από τη στιγμή που θα τους δοθεί η δυνατότητα να κάνουν το εμβόλιο, θα το κάνουν σε μεγάλο ποσοστό. Μένει να το δούμε αυτό το επόμενο διάστημα”.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: