H FIBA αποθεώνει τον μπασκετμπολίστα, Βασίλη Κικίλια. Η παγκόσμια συνομοσπονδία μπάσκετ αποθεώνει τον νυν υπουργό Υγείας για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την υγειονομική κρίση με τον κορονοϊό.
Ο κ. Κικίλιας σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα της FIBA αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σχέση του με το μπάσκετ, αλλά και στη μάχη στη μάχη που δίνει κατά του κορονοϊού, από το πόστο του.
Μάλιστα, ο κ. Κικίλιας δήλωσε ότι συγκινήθηκε από τις αναφορές που έγιναν στο όνομά του από πρώην συμπαίκτες και αντιπάλους στα παρκέ, όπως ο Κλαούντιο Κολντεμπέλα.
Σχολιάζοντας τη συνέντευξη -στο λογαριασμό της στο Twitter- η FIBA τόνισε πως «ο πρώην παίκτης, Βασίλης Κικίλιας οδηγεί την Ελλάδα μέσα από την πανδημία, ως Υπουργός».
Αναλυτικά όσα αναφέρει η FIBA και η συνέντευξη του Υπουργού Υγείας:
«Ο Βασίλης Κικίλιας θα μνημονεύεται για τις αμυντικές του αρετές στα γήπεδα του μπάσκετ.
Σε ένα από τα πιο διάσημα παιχνίδια μπάσκετ που αγωνίστηκε, το 2001 στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό, έπαιξε φοβερή άμυνα και βοήθησε τους ‘’κιτρινόμαυρους’’ να πάρουν το τρόπαιο.
Ο θρύλος της Γιουγκοσλαβίας και του Παναθηναϊκού, Ντέγιαν Μποντιρόγκα, η ομάδα του οποίου ήταν πίσω στο σκορ με 66-64 μετά από μία βολή του Μιχάλη Κακιούζη, είχε 10 δευτερόλεπτα να βάλει τη μπάλα στο παρκέ και ο αδυσώπητος, ανένδοτος Κικίλιας τον μάρκαρε στενά.
Όταν ο Μποντιρόγκα βρέθηκε μπροστά του στο σημείο που τελείωνε ο χρόνος, έπεσε και υπέπεσε σε βήματα.
Τέλος αγώνα, ο Κικίλιας και οι συμπαίκτες του στην ΑΕΚ ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς για έναν από τους μεγαλύτερους θριάμβους στην ιστορία της ομάδας.
Οι Έλληνες ακόμα μιλούν για τον Κικίλια και την άμυνά του σε εκείνη τη φάση. Για αυτόν, το μόνο που είχε σημασία ήταν να κάνει τη δουλειά του, δεν το περηφανευτηκε, βοήθησε όμως την ομάδα του να κερδίσει.
Ο Κικίλιας τώρα δίνει μία διαφορετική μάχη, έχοντας την εμπειρία από τα χρόνια του ως επαγγελματίας αθλητής, γνωρίζοντας τη σημασία της ομαδικότητας, της προετοιμασίας, της ελαστικότητας και του να είσαι θαρραλέος, καθώς βοηθά στη μάχη κατά του κορονοϊού ως Υπουργός Υγείας.
‘’Ελπίζω όταν ξεπεράσουμε αυτή την κρίση, ο κόσμος να μπορεί να βγει έξω, να παίξει στα γήπεδα και να σουτάρει τη μπαλα’’, ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του.
Σωστά, ο επαγγελματίας αθλητής που πήρε μαθήματα ζωής κρατάει μία από τις πιο σημαντικές θέσεις στη χώρα, σε μία σημαντική στιγμή της ιστορίας της αλλά και ολόκληρου του πλανήτη, με την πανδημία του κορονοϊού να έχει προσβάλλει εκατομμύρια άτομα και να έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 270.000 ανθρώπους.
‘’Μπάσκετ και διαχείριση, είναι πράγματα διαφορετικά, όχι όμως όσο μπορεί να νομίζετε’’, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κικίλιας για να προσθέσει πως ‘’Όταν ήμασταν παιδιά, είχαμε την ευλογία να κουβαλάμε μεγάλες φιλοδοξίες και ευθύνες. Από πολύ μικρή ηλικία, έπρεπε να βγεις έξω, να παίξεις μπροστά σε 20.000 κόσμο και να βοηθήσεις την ομάδα σου να κερδίσει. Αυτό έχτισε ένα χαρακτήρα. Μεγάλωσες κι έμαθες να γίνεσαι πρωταθλητής. Να κερδίζεις σε κάθε παιχνίδι. Αυτή είναι η νοοτροπία κάθε αθλητή. Δεν τα παρατάς ποτέ. Και όταν μιλάμε για ανθρώπινες ζωες, πρέπει πάντα να σκέφτεσαι ότι δεν μπορείς να σταματήσεις. Δεν μπορείς να σταματήσεις να δίνεις τον καλύτερο εαυτό σου, επειδή στις μέρες μας, κάθε μέρα είναι μία μεγάλη μάχη για να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας και να σώσουμε ζωές».
Παρά τη δεδομενη ανάγκη για ψυχραιμία σε πολύ δύσκολες συνθήκες, ο Κικίλιας λέει ότι δεν μπορεί να μην συγκινείται σε αυτές τις στιγμές.
Κάτι τέτοιο συνέβη όταν άκουσε παλιούς συμπαίκες ή συναδέλφους του να δίνουν συνεντεύξεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επειδή πολύ συχνά τον ρωτούσαν για τον ίδιο και το ρόλο του ως Υπουργός Υγείας.
‘’Οι δεσμοί του μπάσκετ είναι αιώνιοι. Ειλικρινά, ήταν πολύ συγκινητικό να ακούω τον Κλαούντιο Κολντεμπέλα, η χώρα του οποίου (σ.σ Ιταλία) υποφέρει από τον Covid-19, να μιλάει για μένα και για το ότι η Ελλάδα έδωσε το παράδειγμα, με τίμησε στη συνέντευξη που έδωσε, ή να ακούς τον Νίκο Ζήση ή τον Δημήτρη Ιτούδη.
‘’Είναι πάρα πολύ συγκινητικό, ξέρεις τι, όταν ακούς τέτοιες κουβέντες από πρώην συμπαίκτες ή αντιπάλους, έχει διπλή σημασία στο πώς νιώθεις. Γι Αυτό οι δεσμοί του μπάσκετ κρατούν για πάντα’’.
Ο Κικίλιας σπούδασε στην Ιατρική Σχολή από το 1996 έως το 2002, όταν ήταν ακόμα εν ενεργεία παίκτης. Μπήκε στο χώρο της Πολιτικής το 2006, όταν εκλέχθηκε σύμβουλος του Δήμου της Αθήνας και αργότερα εκλέγεται ως μέλος της Βουλής σε κάθε εκλογική διαδικασία από το 2012.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκης Μητσοτάκης, όρισε τον Κικίλια, ο οποίος πήρε PhD από την Ιατρική Σχολή της Αθήνα το 2011, ως Υπουργό Υγείας στις 9 Ιουλίου του 2019. Δεν είναι η πρώτη υπουργική θέση που αναλαμβάνει, καθώς το διάστημα μεταξύ Ιουνία 2014 και Ιανουαρίου 2015, αποτέλεσε τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Πολιτικής Προστασίας.
Όλα αυτά μετά την μπασκετική του καριέρα.
Μιλώντας για τον Κικίλια, ο Ντούσαν Ίβκοβιτς έχει δηλώσει πως ‘’Θα ηθελα να εχω δέκα παίκτες σαν αυτόν στην ομάδα’’.
Στα αθλητικά, ο Κικίλιας ξεκίνησε στον Πανιώνιο, μία ομάδα γνωστή για την ποιότητα των Ακαδημιών του σε ολόκληρη την Ευρώπη, ειδικά στις δεκαετίας του ‘80 και του 90’. Αγάπησε το παιχνίδι εκεί όπου ο ήρωάς του ήταν ο αστέρας της ομάδας, ο Φάνης Χριστοδούλου.
Εκτός του Πανιωνίου και της ΑΕΚ, ο Κικίλιας αγωνίστηκε για τον Απόλλωνα Πάτρας και πέρασε μία σεζόν στη δεύτερη Εθνικη και των Ιωνικο Νικαίας.
Με την Εθνικη ομαδα, ο Κικίλιας αναδείχθηκε δευτεραθλητής Ευρώπης όταν η Ελλάδα φιλοξένησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1991. Αγωνίστηκε στις μικρές Εθνικές κι έκανε μερικές εμφανίσεις και στην Ανδρών.
Τώρα όμως που φορά κοστούμι και όχι αθλητική περιβολή, ο Κικίλιας συνεχίζει να αγαπά το άθλημα και θα παρακολουθήσει, αν προλάβει, βίντεο με στιγμιότυπα. Ένας από τους αγαπημένους του παίκτες είναι ο αστέρας του NBA, ο Στεφ Κάρι.
‘’Η φύση μας ως αθλητές είναι να τρέχουμε. Να είμαστε έτοιμοι, να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλες τις δοκιμασίες. Ειλικρινά, είναι μεγάλη ευθύνη να έχεις ρόλο στη λήψη αποφάσεων που σώζουν ζωές. Ζούμε σε μία μοναδική, σπάνια κατάσταση, που κανείς δεν μπορούσε ούτε να σκεφτεί ότι η γενιά μας θα αντιμετώπιζε μία πανδημία όπως αυτή. Οπότε, είμαι εκεί, τρέχω και κάποιες φορές βρίσκω μερικά λεπτά χαλάρωσης. Το κάνω σκεπτόμενος το μπάσκετ και παριστάνω ότι σουτάρω τη μπάλα. Απλώς για να χαλαρώσω από τις στιγμές έντασης.
Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα αντιμετώπιζα μία τέτοια πανδημία. Ποιος μπορούσε άλλωστε; Πόσες ήταν οι πιθανότητες να βρούμε σε μία τέτοια κατάσταση ; Σχεδόν μηδενικές. Η ζωή όμως κρύβει εκπλήξεις. Η κρίση έχει κάνει κάθε άνθρωπο να επανεκτιμά τις αρχές του. Οι προτεραιότητές μας αλλάζουν, η ανθρώπινη ζωή είναι σε πρώτο πλάνο.
Πραγματικά ελπίζω όταν βγούμε από αυτή την κρίση, ο κόσμος να μπορεί να πάει έξω, να αθληθεί στα γήπεδα, απλώς να σουτάρει τη μπαλα. Είναι κάτι που δεν έχει κάνει για πολλές εβδομάδες και τωρα ολοι καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να είμαστε ελεύθεροι, ασφαλείς και να μπορούμε να πάμε κάπου να σουτάρουμε τη μπαλα. Είναι εκπληκτικό να ζεις σε καθεστώς ατομικού περιορισμού, την ίδια στιγμή όμως, σέβομαι όλους όσους δείχνουν αλληλεγγύη, δεν βγαίνουν και προστατεύουν την υγεία των μεγαλύτερων σε ηλικία ανθρώπων, οι άλλων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες’’.