Κοροϊδία και κλοπή με την εισφορά αλληλεγγύης – Πώς ο Μητσοτάκης παγίδευσε 550.000 συνταξιούχους

Κοινοποίηση:
Screenshot-2024-09-20-163731

Αν μη τι άλλο, τουλάχιστον 550.000 συνταξιούχοι έμειναν άναυδοι όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν συμπεριέλαβε στην ομιλία του στη ΔΕΘ, που αφορούσε τις εξαγγελίες για την οικονομική του πολιτική, τη μείωση στην εισφορά αλληλεγγύης. Τα συστημικά ΜΜΕ είχαν φροντίσει όλο το καλοκαίρι να «πιπιλίζουν» το μυαλό με κυβερνητικές διαρροές ότι δήθεν θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση μέσα στο φθινόπωρο που θα μείωνε την εισφορά ακόμη και κατά 50% σύμφωνα με το βασικό σενάριο που δήθεν εξέταζε η αρμόδια υπουργός Νίκη Κεραμέως.
Ολα αυτά θα ανακοινώνονταν, πάντα σύμφωνα με τις κυβερνητικές διαρροές, από τα χείλη του «κοινωνικά ευαίσθητου» πρωθυπουργού κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ. Αντ’ αυτού, ουδεμία αναφορά. Ουδεμία νύξη. Γιατί αν θεσμοθετούσε την περικοπή, θα είχαν έλλειμμα στα πανηγύρια για τη φορομπηχτική αύξηση του ΑΕΠ. Πώς άλλωστε είναι δυνατόν να αποδομήσουν έτσι, ελαφρύνοντας την κοινωνία και αυξάνοντας την κατανάλωση, τον «τσάρο της οικονομίας» που σε κάθε του δήλωση πανηγυρίζει με τη φράση: «Η Ελλάδα βρίσκεται δεύτερη από την κορυφή της ανάπτυξης στην Ευρώπη και πρώτη στην ευρωζώνη»; Από τη μια λοιπόν οι συνταξιούχοι έχουν να αντιμετωπίσουν τη Σκύλλα που ονομάζεται φορομπηχτική πολιτική και από την άλλη τη Χάρυβδη που ονομάζεται παραπληροφόρηση των συστημικών ΜΜΕ.

Φορομπηχτική επέλαση
Οπως προκύπτει από τα έσοδα του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ είναι ο λογαριασμός στον οποίο κατευθύνεται η εισφορά αλληλεγγύης), τα έσοδα από τον διπλό φόρο που έχει επιβληθεί σε συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη ανώτερη των 1.400 ευρώ (και επικουρική άνω των 300 ευρώ) αναμένεται να εμφανίσουν αύξηση 166% το 2024 σε σχέση με το 2019 για τις κύριες συντάξεις και 567% για τις επικουρικές! Σε κάθε περίπτωση, για το 2023 σε σχέση πάντα με το 2019 τα έσοδα εμφανίζουν αύξηση της τάξης του 122% (κύριες) και 567% (επικουρικές).

Αυτή η θηριώδης ληστρική επιδρομή στο εισόδημα των συνταξιούχων στα χρόνια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη έχει αιτία τη μη τιμαριθμοποίηση των κλιμάκων σε συγκερασμό με τις χορηγούμενες αυξήσεις. Πρόκειται για κλασική τακτική που εφαρμόζει ο Κυρ. Μητσοτάκης από το 2020, όταν έδωσε αναδρομικά για τις αντισυνταγματικές μειώσεις των Κουτρουμάνη και Βρούτση το 2012, αλλά πήρε πίσω μέσω της φορολόγησης περίπου το 30% αυτών των αναδρομικών. Τα ίδια ακριβώς συμβαίνουν με τις ετήσιες αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις.

Ας μείνουμε όμως στην εισφορά αλληλεγγύης για να κατανοήσουμε επί του πρακτέου την παγίδα που στήνει ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Διπλό χτύπημα
Στους συνταξιούχους, πέραν της επίσημης φορολογίας, επιβάλλεται και δεύτερος φόρος (3% έως 14%) στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ και (3% έως 10%) στις επικουρικές άνω των 300 ευρώ, τα οποία πάνε στο ΑΚΑΓΕ. Οταν λοιπόν ο Κυρ. Μητσοτάκης, έμπλεος «κοινωνικής ευαισθησίας», ανακοίνωνε από το 2023 αυξήσεις στις συντάξεις (7,5% για το 2023 και 3% για το 2024) γνώριζε την παγίδα που έστηνε σε 550.000 συνταξιούχους. Ουσιαστικά υποχρέωσε 200.000 συνταξιούχους που υπερέβησαν τα 1.400 ευρώ να καταβάλουν εισφορά της τάξης των 50 ευρώ καθώς και 350.000 συνταξιούχους άνω των 1.400 ευρώ, αλλάζοντας κλιμάκιο, να καταβάλουν ακόμη μεγαλύτερες εισφορές.

Είναι προφανές –άλλωστε το ίδιο ισχύει και για τους μισθούς και για τις συντάξεις– ότι η κυβέρνηση όφειλε πριν από τις αναπροσαρμογές στις συντάξεις (στο ίδιο ποσοστό) να αναπροσαρμόζει και τα κλιμάκια της εισφοράς, δηλαδή το όριο των 1.400 θα έπρεπε να γίνει π.χ. 7,75%+3%=1.550. Η παγίδα είχε στηθεί, ο Κυρ. Μητσοτάκης διαφήμιζε την… ευαισθησία του χορηγώντας ψίχουλα στους συνταξιούχους, εκείνοι άκουγαν από τα συστημικά ΜΜΕ για τις αυξήσεις, αλλά δεν γνώριζαν πόσο θα πληρώσουν σε φόρο, ασφαλιστικές εισφορές υγείας και εισφορά αλληλεγγύης.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

6 Σχόλια

  1. καλόγεροι μια ζωή ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ ψηφίσατε Αλέξη γιατί ταχα θα καταργούσε τον ενφια και πήρατε τα παπ@ρια του τώρα ψοφηστε της πείνας εμάς μας καταστρέψατε τοσα χρόνια

  2. Από πότε η ΚΛΟΠΗ έγινε συνταγματική; Απολύτως αντισυνταγματική είναι η εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων. Πρέπει να ντρέπονται αυτοί που το ψήφισαν. Πάσχει από 100 πλευρές. Και δεν είναι μόνο η ΕΑΣ. Μας ΑΔΙΚΟΥΝ με πολλούς τρόπους. Ηρθε η ώρα να δράσουμε. Είμαστε πολύ θυμωμένοι οι συνταξιούχοι με όλα όσα γίνονται σε βάρος μας. Εχουμε ένα ΙΣΧΥΡΟ όπλο. Να το χρησιμοποιήσουμε όταν έλθει η ώρα.

  3. Καμια λυπηση…
    Τα γεροντια ψηφισαν ολα ΝΔ η ΠΑΣΟΚ.
    Στα ταρταρα να πανε οι συνταξεις τους. Τους αξιζει. Για να μαθουν μισο αιωνα να ψηφιζουν με οτι κατεβει το σαπιο τους το μυαλο. Γιατι δεν τους ενοιαξε αν οι επομενες γενιες θα εχουν συνταξη. Η αν θα μπορουν να ζησουν και οχι να επιβιωνουν μεχρι τις 15 καθε μηνα.
    Εκει Κουλη , γουσταρω ΒΓΑΛΕ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ. Ετσι να δω στις επομενες εκλογες ποιους θα ξαναβγαλετε παλι.

  4. Ο Μητσοτάκης και η Ν.Δ είπαν σε 500.000 συνταξιούχους, θα συνεχίσουμε να σας κλέβουμε, να σας ληστεύουμε μέσω της ΕΑΣ μέχρι να πεθάνετε. Αυτό είναι μετωπική σύγκρουση με τους συνταξιούχους. Οι 500.000 συνταξιούχοι αποφασίσαμε να τον τιμωρήσουμε για την συμπεριφορά αυτή. Επί 2 χρόνια κορο’ι’δεύει σήμερα-αύριο , σήμερα-αύριο θα λύσουμε το θέμα. Από τους 500.000 συνταξιούχους να μην πάρει ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΨΗΦΟ στις επόμενες εκλογές. Εστω και εάν επιχειρήσουν να βρουν κάποια λύση στην συνέχεια. Αρκεί το δούλεμα που μας κάνουν τόσα χρόνια. Τους αξίζει μια μεγάλη τιμωρία. Και μόνο από εμάς δεν θα ξαναδούν εξουσία.

  5. * Κοροϊδία και κλοπή με την εισφορά αλληλεγγύης!

    Υ.γ. Ενω το οτι εχει κριθει απο το ΣτΕ Αντισυνταγματικη και οτι εξακολουθουν να την εισπραττουν παρανομα, τι ειναι; “Αγαθοεργια”;

    Υ.γ.Γιατι δεν ενημερωνετε τους Πολιτες; Απορω! Οπως και για τον παρανομο ΕΝΦΙΑ!

    1. Ναι, είναι πολύ περίεργο που τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, δεν ενημερώνουν ή περνούν ξώφαλτσα τις ανήθικες κλοπές που γίνονται σε βάρος των συνταξιούχων από την κυβέρνηση. Είμαστε 2,5 εκατομμύρια. Καιρός να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας. Μπορούμε να ανεβάζουμε και να κατεβάζουμε κυβερνήσεις. Ωρα να κατεβασουμε την Ν.Δ. Και όχι στα καλά καθούμενα. Μας ληστεύουν, σε μια περίοδο που γίναμε η πιο ακριβή χώρα.

Leave a Response