Η Δευτέρα, 04.05.2020, πέρασε στην ιστορία ως ημέρα που η Ελλάδα… απελευθερώθηκε από τα μέτρα περιορισμού για την νόσο Covid-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.
Πήγαμε… στο κομμωτήριο, πήγαμε στα κέντρα αισθητικής για πεντικιούρ… με μάσκα, αλλά και στα πολυκαταστήματα ηλεκτρικών ειδών και ζήσαμε την πρώτη μέρα της νέας κανονικότητας. Η αλήθεια είναι πως ο κορονοϊός προκάλεσε πρωτόγνωρες καταστάσεις στην χώρα μας και μετά από 42 ολόκληρες μέρες, ή αλλιώς 1.008 (!) ώρες, τα SMS, οι βεβαιώσεις και οι έλεγχοι αποτέλεσαν παρελθόν.
Σημαίνει όμως αυτό πως τελείωσαν όλα; Σημαίνει πως δεν χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί; Σημαίνει πως θα ζούμε όπως ζούσαμε; Όχι, είναι η απάντηση και στα τρία ερωτήματα. Τουναντίον…
Ο “αόρατος εφιάλτης”, όπως έχει χαρακτηριστεί ο κορονοϊός είναι ακόμα εδώ και θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν, μέχρι να νικηθεί.
Τα μέτρα, λοιπόν, έχουν αρθεί αλλά… όχι όλα. Πάμε να δούμε αναλυτικά τι (ακόμα) δεν μπορούμε να κάνουμε και φυσικά τα πρόστιμα που συνοδεύουν τις τυχόν μελλοντικές παραβάσεις.
Ο κορωνοϊός και οι περιορισμοί που παραμένουν
Στο πλαίσιο του περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού (Covid-19), το υπουργείο Ναυτιλίας αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του, ότι εκδόθηκαν οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που αφορούν την επιβολή του μέτρου του εν μέρει προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών στην επικράτεια, πέραν των ορίων της οικείας περιφέρειας ή περιφερειακής ενότητας, την επιβολή του μέτρου του προσωρινού περιορισμού συνδέσεων με τα νησιά, την παράταση ισχύος του προσωρινού περιορισμού του κατάπλου ιδιωτικών πλοίων (σκαφών) αναψυχής προερχόμενων από το εξωτερικό και την επιβολή του μέτρου της απαγόρευσης του απόπλου και κατάπλου ιδιωτικών πλοίων αναψυχής και επαγγελματικών τουριστικών πλοίων στην ελληνική επικράτεια.
Για ποιους ΔΕΝ ισχύει η απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού
Ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών στην επικράτεια, πέραν των ορίων της οικείας περιφέρειας ή περιφερειακής ενότητας και του μέτρου του προσωρινού περιορισμού συνδέσεων με τα νησιά ισχύει για το χρονικό διάστημα, από 4.5.2020 ώρα 06:00 έως και 18.5.2020 και ώρα 06:00.
Δεν καταλαμβάνει μέλη της κυβέρνησης, υφυπουργούς, γενικούς γραμματείς, ειδικούς γραμματείς και υπηρεσιακούς γραμματείς, βουλευτές, δημάρχους, αντιδημάρχους, περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες και συντονιστές αποκεντρωμένων διοικήσεων για μετακινήσεις που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων τους, όσους υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, το διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό του Υπουργείου Υγείας και των αρμόδιων φορέων προστασίας και παροχής υπηρεσιών υγείας και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.
Αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση της εφαρμογής των περιοριοσμών και την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων είναι η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία και οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους.
Στα πρόσωπα που παραβιάζουν τις διατάξεις της παρούσας επιβάλλεται, με απλή πράξη των ανωτέρω αρχών, σύμφωνα με το άρθρο 104 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως ισχύει, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ για κάθε παράβαση, χωρίς να θίγονται οι τυχόν προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.
Τι ισχύει για τα σκάφη
H επιβολή του μέτρου που αφορά τον προσωρινό περιορισμό του κατάπλου ιδιωτικών πλοίων (σκαφών) αναψυχής προερχόμενων από το εξωτερικό παρατείνεται έως και τις 18.5.2020 και ώρα 06.00.
Από σήμερα Δευτέρα 4 Μαΐου 2020 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2020 και ώρα 06:00, απαγορεύεται, εντός της ελληνικής επικράτειας, ο απόπλους και ο κατάπλους κάθε τύπου ερασιτεχνικού σκάφους, των ιδιωτικών πλοίων αναψυχής και των επαγγελματικών τουριστικών πλοίων, ανεξαρτήτως σημαίας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, κατά τα αναφερόμενα στην από 2.5.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού (Covid-19).
Μόνο τότε επιτρέπεται η μετακίνηση σκαφών
Κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, τα εν λόγω πλοία και σκάφη δύνανται να μετακινούνται στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) Έκτακτης ανάγκης και ανωτέρας βίας που αφορούν σε μηχανική βλάβη, ζημία, ακυβερνησία και λοιπές συναφείς περιπτώσεις που συναρτώνται με την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος
β) μεθορμίσεων και δοκιμαστικών πλόων, σύμφωνα με τις εκάστοτε κείμενες διατάξεις και τις διαταγές των οικείων Λιμενικών Αρχών.
Κορονοϊός και… κολύμπι – ψάρεμα – τζετ σκι
Διευκρινίζεται, τέλος, ότι δραστηριότητες όπως το κολύμπι, η χρήση ιδιωτικών (μη μηχανοκίνητων) θαλάσσιων μέσων αναψυχής, διενέργεια αλιείας από την στεριά, επιτρέπονται.
Ωστόσο η χρήση μηχανοκίνητων θαλάσσιων μέσων αναψυχής, ή αυτών που απαιτείται η χρήση μηχανοκίνητου σκάφους, εξακολουθεί να απαγορεύεται.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ