Η εβδομάδα που πέρασε ήταν καθοριστική, καθώς η Ευρώπη έγινε το επίκεντρο του φονικού ιού, οι θάνατοι στην Ιταλία ξεπέρασαν αυτούς στην Κίνα και τα κρούσματα σε όλη την Ευρώπη είναι περισσότερα από αυτά της Κίνας.
Κρούσματα εντοπίστηκαν σε 163 χώρες και εδάφη, κυρίως στην Κίνα (80.976 κρούσματα και 3.248 θάνατοι) και την Ιταλία (47.021 κρούσματα και 4.032 θάνατοι).
Ταυτόχρονα, ήταν και η εβδομάδα που οι περισσότερες χώρες έβαλαν “λουκέτο” και απομονώθηκαν για να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση της πανδημίας. Μπορεί η Ευρώπη να είναι το νέο πεδίο μάχης του κορωνοϊού, όμως οι επιστήμονες εκφράζουν έντονη ανησυχία για την Αφρική, η οποία σημειώνει τα πρώτα της κρούσματα και όπου τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί είναι μηδαμινά.
Την εβδομάδα που μας πέρασε, η Ιταλία έσπασε τρεις φορές το “ρεκόρ” των περισσότερων νεκρών σε μία μέρα. Πιο δραματικός ήταν ο απολογισμός το απόγευμα της Παρασκευής, όταν ανακοινώθηκε ότι 627 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους σε ένα 24ωρο.
Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε ετοιμάζει νέα, αυστηρότερα μέτρα και περιορισμούς.
Όπως διαρρέει, από το Σάββατο είναι πιθανό να γίνονται έλεγχοι σε όλα τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν και όχι μόνο σε ένα μικρό ποσοστό, να απαγορευθεί το τρέξιμο σε ανοικτούς χώρους, να κλείσουν τα σούπερ μάρκετ στα εμπορικά κέντρα τα σαββατοκύριακα, να μην μπορεί να πηγαίνει κανείς σε σπίτι του στην εξοχή.
Την ίδια ώρα, σοκ προκαλούν οι εικόνες από νοσοκομείο στο Μπέργκαμο. Οι ΜΕΘ έχουν γεμίσει, ράντζα βρίσκονται στους διαδρόμους, οι γιατροί καλούνται να επιλέξουν πλέον τους ασθενείς με τις καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης.
Τα στιγμιότυπα αυτά είναι μία προειδοποίηση στις υπόλοιπες χώρες να προετοιμαστούν για αυτό που είναι πιθανόν να ακολουθήσει.
Μία από τις χώρες όπου οι πληροφορίες έρχονται με το σταγονόμετρο για την κατάσταση που επικρατεί με τον κορωνοϊό είναι το Ιράν. Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή, οι νεκροί στο Ιράν είναι 1.433 και τα κρούσματα αγγίζουν τα 20.000. Ωστόσο, τα νούμερα αυτά είναι πλασματικά, καθώς ο ΠΟΥ καταγγέλλει ότι οι αρχές των χωρών της Μέσης Ανατολής δεν έχουν προσφέρει επαρκή στοιχεία.
Σε δεινή κατάσταση βρίσκεται και η Ισπανία. Αν και η ολική απαγόρευση κυκλοφορίας έχει επιβληθεί από την Κυριακή, η Ισπανία είναι από τις χώρες με τη μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων την περασμένη εβδομάδα.
Οι Ισπανοί κάνουν τα πάντα για να περιορίσουν την νόσο: ξενοδοχεία και συνεδριακά κέντρα έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία. Drones περιπολούν στους δρόμους των μεγάλων πόλεων.
Ο ισπανικός όμιλος Inditex των γνωστών αλυσίδων Zara, Bershka κτλ. έκλεισε και τα εργοστάσιά του πλέον παράγουν αντισηπτικά και μάσκες, τα απαραίτητα εφόδια δηλαδή για τη μάχη με τον κορωνοϊό.
Μπορεί η Γερμανία να είναι μια από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία του νέου κορωνοϊού, καθώς αγγίζει και αυτή τα 20.000 κρούσματα, αλλά εκείνο που προκαλεί αίσθηση είναι ο χαμηλός αριθμός των θανάτων σε σχέση με εκείνο των κρουσμάτων στη χώρα.
Μέχρι στιγμής, όμως, μόλις 38 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Η Γερμανία διαθέτει υψηλό αριθμό κλινών και μηχανημάτων υποστήριξης της αναπνοής, διαθέτει επάρκεια και ταχύτητα στα τεστ για τον κορωνοϊό, ενώ οι ασθενείς της είναι σχετικά νεότεροι.
Η χώρα είναι έτοιμη να επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν αποκλείεται να κρατήσει και έναν χρόνο.
Οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν 78 νέους θανάτους σε διάστημα 24 ωρών από τον κορωνοϊό, με αποτέλεσμα ο απολογισμός των νεκρών να ανέρχεται πλέον σε 450, καταγράφοντας άνοδο 21%.
H Bρετανία έκανε στροφή 180 μοιρών αυτήν την εβδομάδα στην πολιτική της απέναντι από τον κορωνοϊό. Μετά την κατακραυγή προς τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος άφησε τους Βρετανούς να πηγαίνουν σε παμπ και συναυλίες και τους μαθητές να συνεχίσουν να πηγαίνουν σχολείο, η ώρα της λογικής δεν άργησε να έρθει.
Την Παρασκευή, η κυβέρνηση Τζόνσον διέταξε να κλείσουν παμπ, εστιατόρια, σινεμά και θέατρα, ενώ την ίδια μέρα έκλεισαν και τα σχολεία.
Στις ΗΠΑ, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ανέφεραν ότι κατέγραψαν 15.268 κρούσματα, αριθμός αυξημένος κατά 4.777 κρούσματα σε σύγκριση με τον προηγούμενο απολογισμό. Οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 51, στους 201. Κρούσματα έχουν αναφερθεί και στις 50 Πολιτείες, την περιφέρεια της Κολούμπια, το Πουέρτο Ρίκο, το Γκουάμ και τις αμερικανικές Παρθένες Νήσους.