Από τις 7 Απριλίου 2021 έως και τις 8 Φεβρουαρίου 2022 έχουν διανεμηθεί δωρεάν περισσότερα από 113.000.000 self test μέσω της ειδικής πλατφόρμας της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ).
Συγκεκριμένα, από τις 7 Απριλίου 2021, όταν και ξεκίνησε η διαδικασία διάθεσής τους, έχουν διανεμηθεί συνολικά 113.433.323 self test και έχουν παραληφθεί δωρεάν 107.997.364 τεμάχια από περισσότερους από 7,3 εκατομμύρια πολίτες.
Θα συνεχιστεί και μετά την πανδημία η τηλεργασία; Τι ψηφίζει η πλειοψηφία των Ελλήνων
Η διάθεση τους πραγματοποιείται από ένα δίκτυο 102 φαρμακαποθηκών σε όλη την Ελλάδα, από το οποίο τροφοδοτούνται περίπου 10.800 φαρμακεία και 160 super market. Μέσω του πληροφοριακού συστήματος που έχει υλοποιήσει η ΗΔΙΚΑ, οι πολίτες προμηθεύονται τα self test χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ τους. Επιπλέον, στο σύστημα καταγράφεται ο συνολικός αριθμός τεμαχίων που έχει διατεθεί στους πολίτες, ο αριθμός τεμαχίων ανά ΑΜΚΑ και ανά φαρμακείο, ενώ υπολογίζονται τα αποθέματα στα φαρμακεία της χώρας συνολικά.
«Στόχος να στηρίξουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους»
Το πληροφοριακό σύστημα για τη διάθεση των self test καλύπτει όλες τις κατηγορίες δικαιούχων, όπως αυτές ορίζονται σε κάθε χρονική περίοδο και ανάλογα με τις επιδημιολογικές ανάγκες. Το Υπουργείο Υγείας και τα συναρμόδια Υπουργεία ορίζουν ποιοι είναι οι δικαιούχοι των self test αλλά και τον αριθμό που δικαιούνται οι πολίτες ανά κατηγορία (μαθητές, εκπαιδευτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι).
Η πρόεδρος της ΗΔΙΚΑ Νίκη Τσούμα τόνισε: «Η δράση της διάθεσης των self test στους πολίτες είναι μια σημαντική δράση της Πολιτείας την οποία η ΗΔΙΚΑ ανέπτυξε και διέθεσε, μέσω ενός πλήρως αυτοματοποιημένου online συστήματος. Στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις την πολιτική του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, έτσι ώστε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών στην πράξη».
Κορωνοϊός – “Πονοκέφαλος” με το σύνδρομο MIS-C: Ποια τα συμπτώματά του (video)
Ανησυχία έχει προκαλέσει στους ειδικούς το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο που εκδηλώνεται κάποιες φορές μετά από νόσηση με κορωνοϊό σε παιδιά.
Σύνδρομο MIS-C: Ποια τα συμπτώματα – Γιατί προβληματίζει
Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ονόμασε την πάθηση MIS-C, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη Απριλίου στη Βρετανία.
Τα ύποπτα συμπτώματα περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό (πάνω από 38) που επιμένει για περισσότερο από ένα 24ωρο, παρουσία φλεγμονής σε τουλάχιστον δύο όργανα η οποία απαιτεί νοσηλεία, καμία άλλη προφανής διάγνωση, αλλά και πρόσφατη μόλυνση ή έκθεση στον κορωνοϊό έως και τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα.
Τα συμπτώματα του φλεγμονώδους συνδρόμου αυτού εμφανίζονται τέσσερις με έξι εβδομάδες αφού το παιδί προσβληθεί από τον ιό και αφού έχει ήδη αναπτύξει αντισώματα. Οι γιατροί είναι καθησυχαστικοί τονίζοντας ότι το σύνδρομο αυτό είναι σπάνια θανατηφόρο, ενώ τα περισσότερα παιδιά αναρρώνουν.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου πάνω από 100 παιδιά έχουν παρουσιάσει συμπτώματα ή πάσχουν από το σύνδρομο. «Η σοβαρότητα της κατάστασης μειώνεται με τη γνώση της θεραπευτικής αντιμετώπισης και δεν είχαμε θανατηφόρο έκβαση» είπε.