Κορωνοϊός: Πρώτος νεκρός εκτός Κίνας – Στα 304 έφτασαν τα θύματα του φονικού ιού

Κοινοποίηση:
1

Κλείνει τα σύνορα και η Νέα Ζηλανδία στους ταξιδιώτες από Κίνα – Οι ΗΠΑ διαθέτουν 1.000 κρεββάτια για να βάλουν σε καραντίνα όσους προέρχονται από επίφοβες περιοχές


Οι Φιλιππίνες ενημέρωσαν σήμερα ότι κατέγραψαν τον πρώτο θάνατο εκτός Κίνας ενός ανθρώπου που είχε προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό ο οποίος ενοχοποιείται για 304 θανάτους στην κινεζική επικράτεια και έχει εξαπλωθεί σε περίπου είκοσι χώρες του εξωτερικού, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΫ).

Το θύμα είναι ένας κινέζος πολίτης από την πόλη Ουχάν, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο κορωνοϊός. Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές των Φιλιππίνων, εμφάνισε πνευμονία και τελικά υπέκυψε.

Πρόκειται «για τον πρώτο θάνατο που καταγράφεται εκτός της Κίνας », δήλωσε στον Τύπο ο Ραμπίντρα Αμπεγιασίγκε, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στις Φιλιππίνες.

Κατά το υπουργείο Υγείας των Φιλιππίνων, έχει επιβεβαιωθεί τουλάχιστον άλλο ένα κρούσμα του 2019-nCoV στη χώρα, εκτός του θανόντος.

Στη Κίνα, οι αρχές της πόλης Ουέντζου (ανατολική Κίνα), μιας από αυτές που πλήττονται περισσότερο από την επιδημία ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, επέβαλε σήμερα περιορισμούς στις κινήσεις των 9 και πλέον εκατομμυρίων πολιτών της, ειδικά στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων.

Η Ουέντζου βρίσκεται σε απόσταση 800 χιλιομέτρων και πλέον από την Ουχάν, στην κεντρική Κίνα, όπου εμφανίστηκε ο ιός τον Δεκέμβριο. Η πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι, μεγαλούπολη 11 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει πρακτικά τεθεί σε καραντίνα από την 23η Ιανουαρίου.

Κλείνει τα σύνορα και η Νέα Ζηλανδία

Στο μεταξύ, ανάμεσα στις χώρες που βάζουν σε απομόνωση την Κίνα προστέθηκε και η Νέα Ζηλανδία που ανακοίνωσε σήμερα ότι θα απαγορεύει την είσοδο στη χώρα σε όλους τους αλλοδαπούς που προέρχονται από την Κίνα εξαιτίας της αυξανόμενης απειλής από την επιδημία του νέου κορωνοϊού.

Η απαγόρευση τίθεται σε ισχύ από αύριο Δευτέρα, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών και Εμπορίου της Νέας Ζηλανδίας αύξησε το επίπεδο της προειδοποίησης για τους πολίτες της χώρας που ταξιδεύουν στην ηπειρωτική Κίνα σε “Μην ταξιδεύετε”, την ανώτατη βαθμίδα.

“Υγειονομικοί αξιωματούχοι μας συνέστησαν ότι, εφόσον υπάρχει μια σειρά άγνωστων στοιχείων για τον τρόπο μετάδοσης του ιού, θα πρέπει να υιοθετήσουμε προληπτική στάση”, εξήγησε σε ανακοίνωσή της η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν.

Οι πολίτες και οι μόνιμοι κάτοικοι της Νέας Ζηλανδίας που επιστρέφουν στη χώρα θα μπορούν να εισέρχονται στο έδαφός της, όπως και τα άμεσα μέλη της οικογένειάς τους, όμως θα πρέπει να τίθενται σε καραντίνα για 14 ημέρες μετά την άφιξή τους.

Η απαγόρευση θα ισχύει για έως και 14 ημέρες, θα ανανεώνεται κάθε 48 ώρες και αφορά όλους τους ξένους ταξιδιώτες που αναχώρησαν ή πέρασαν από την ηπειρωτική Κίνα μετά τις 2 Φεβρουαρίου.

Οκτώ τα κρούσματα στις ΗΠΑ

Οι αρχές των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν χθες Σάββατο το όγδοο κρούσμα του κορωνοϊού στη χώρα, ενώ το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι μπορεί να προσφέρει κατάλυμα σε όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό και χρειάζεται να τεθούν σε καραντίνα.

Το πιο πρόσφατο κρούσμα αφορά έναν ασθενή στη Μασαχουσέτη ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα από την επαρχία Χουμπέι της κεντρικής Κίνας, επίκεντρο της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), χωρίς να δώσει άλλα στοιχεία για την ταυτότητά του.

Όλοι όσοι έχουν νοσήσει στις ΗΠΑ, πλην ενός, πιστεύεται ότι μολύνθηκαν από την ασθένεια κατά την επίσκεψή τους στην Ουχάν, την πόλη από την οποία φαίνεται να ξεκίνησε η επιδημία. Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν αυτή την εβδομάδα την πρώτη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο του νέου κορωνοϊού στο Ιλινόις των ΗΠΑ.

Εξαιτίας των ανησυχιών για την εξάπλωση της επιδημίας η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε υγειονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αποφάσισε να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα όλων των αλλοδαπών που έχουν επισκεφθεί πρόσφατα στην Κίνα.

Επιπλέον οι Αμερικανοί πολίτες που ταξίδεψαν τις δύο τελευταίες εβδομάδες στη Χουμπέι θα πρέπει να τίθενται σε καραντίνα επί 14 ημέρες μετά την άφιξή τους στις ΗΠΑ.

Σε ανακοίνωσή του χθες το Πεντάγωνο ανέφερε ότι ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ ενέκρινε το αίτημα που του υπέβαλε το υπουργείο Υγείας για την παροχή καταλυμάτων για έως και 1.000 ανθρώπους που ενδέχεται να χρειαστεί να τεθούν σε καραντίνα άμα τη επιστροφή τους από το εξωτερικό.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: