Το κοτόπουλο, μπορεί να αποτελεί μια πολύ καλή πηγή άπαχης πρωτεΐνης, σιδήρου και βιταμίνης Β12, ωστόσο χρειάζονται προσοχή τα σημάδια που δείχνουν ότι έχει χαλάσει.
Ανήκει στην κατηγορία των λευκών κρεάτων, όπως είναι η γαλοπούλα, η πάπια, η χήνα, καθώς και τα ψάρια.
Τι πρέπει να ξέρετε:
Προσέξτε το χρώμα του
Το ωμό κοτόπουλο έχει ροζ χρώμα και λευκές ραβδώσεις, που είναι λωρίδες λίπους (λιπαρά) στο κρέας. Σε περίπτωση, επομένως, που παρατηρήσετε ότι το χρώμα του κοτόπουλου έχει γίνει κίτρινο, τότε, σημαίνει ότι έχει αλλοιωθεί, οπότε δεν πρέπει να το καταναλώσετε.
Το ίδιο, βέβαια, ισχύει και στο ενδεχόμενο να εντοπίσετε πράσινο χρώμα, κάτι που συνεπάγεται ότι έχει «πιάσει» μούχλα.
Μπορεί να θεωρείται ασφαλές εάν αφαιρέσουμε τον εν λόγω μύκητα κυρίως από την εξωτερική επιφάνεια των τυριών και στην συνέχεια να τα καταναλώσουμε, ωστόσο, όσον αφορά το κοτόπουλο, θα πρέπει να το πετάξετε άμεσα στα σκουπίδια, ώστε να αποφύγετε τις στοματικές διαταραχές.
Προσέξτε την άσχημη μυρωδιά
Ένα άλλο στοιχείο που μπορεί να σας υποδείξει ότι το κοτόπουλο έχει χαλάσει είναι η άσχημη μυρωδιά. Αυτό μπορεί να συμβεί στην περίπτωση που το έχετε ξεχάσει αρκετές ημέρες στο ψυγείο (συντήρηση) και έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης του κοτόπουλου.
Κατά την τοποθέτηση του, βέβαια, στην ψύξη υπάρχει περιθώριο διατήρησης του για περισσότερο διάστημα, παρέχοντας μεγαλύτερη ασφάλεια.
Προσέξτε την υφή του
Το κοτόπουλο διατηρείται κρύο κατά τη διάρκεια της διανομής σε καταστήματα λιανικής πώλησης για να αποτραπεί η ανάπτυξη βακτηριδίων καθώς και να αυξηθεί η διάρκεια ζωής του.
Επομένως, πρέπει να το αισθάνεστε κρύο στην αφή, όταν το αγοράζετε, αλλά και να μην είναι υπερβολικά κολλώδες ή γλοιώδες.
Μην πλένετε το κοτόπουλο
Μια λανθασμένη, επίσης, πρακτική που ακολουθούν αρκετά άτομα είναι το γεγονός ότι συνηθίζουν τα πλένουν το ωμό κοτόπουλο, προτού το μαγειρέψουν, με σκοπό να απομακρύνουν τα βακτήρια, όπως είναι η σαλμονέλα.
Σε αυτό το σημείο, όμως, οφείλουμε να επισημάνουμε τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης από το συγκεκριμένο βακτήριο, τα οποία είναι: διάρροια, πυρετός, κοιλιακό άλγος, μυαλγία, πονοκέφαλος, ναυτία και εμετός.
Αντί, λοιπόν, για το «ξέπλυμα» του κοτόπουλου, είναι προτιμότερο να το «καθαρίσετε» με χαρτί κουζίνας, με σκοπό αφενός το χαρτί να απορροφήσει τα υγρά του κρέατος και αφετέρου να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα εξάπλωσης βακτηρίων στις διάφορες επιφάνειες της κουζίνας, που πρέπει στην συνέχεια να απολυμάνετε.
Έτσι, η καλύτερη λύση είναι να χρησιμοποιείτε ειδικό ξύλο ή επιφάνεια κοπής για τα πουλερικά.
Προκειμένου, τέλος, να απομακρύνετε το ενδεχόμενο της τροφικής δηλητηρίασης, θα πρέπει να το ψήσετε στους 73 βαθμούς Κελσίου για τουλάχιστον 20 λεπτά, προσέχοντας να μην υπερβείτε το χρόνο ψησίματος για να μην χάσει την υγρασία του.