Ο σκηνοθέτης των ταινιών “Pulp Fiction” και “Reservoir Dogs”, έχει πει πως θέλει να θεωρείται “ένας από τους μεγαλύτερους κινηματογραφιστές που έζησαν ποτέ” όταν αποσυρθεί. Εμείς πάντως τον έχουμε στην λίστα μας.
Η πρώτη του ταινία, το “Reservoir Dogs”, αν και δεν έγινε μεγάλη εμπορική επιτυχία, θεωρείται μέχρι σήμερα ως μία από τις σημαντικότερες cult ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου. Υπάρχει υπερβολική βία στο “Reservoir dogs”, ωστόσο απαλύνεται από το χιούμορ, και σύμφωνα με τον Κουέντιν Ταραντίνο: “Η βία στο σινεμά δεν αποτελεί πρόβλημα όταν κάνεις πλάκα μ’ αυτή.”
Όλοι έχουμε αγαπήσει τις ταινίες του γνωστού για το οξύθυμο ταμπεραμέντο του σκηνοθέτη, ωστόσο λίγοι από εμάς γνωρίζουν τα παρακάτω πράγματα γι’ αυτές.
Παρακάτω σας παρουσιάσουμε 20 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για τις ταινίες του.
Ο μεγαλύτερος χαμένος
Το “Reservoir Dogs” έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sundance το 1992, αλλά τελικά δεν έλαβε κανένα βραβείο. Η ταινία δεν ξανακούστηκε πότε εκείνη την εποχή, ωστόσο κατάφερε να εδραιωθεί με τα χρόνια και να θεωρηθεί ως ο προάγγελος του cult αριστουργήματος “Pulp Fiction”.
To κτίριο στο “Reservoir Dogs”
Το άδειο κτίριο όπου συναντήθηκαν οι ληστές της τράπεζας στο “Reservoir Dogs”, στην πραγματικότητα ήταν ένα νεκροταφείο. Είναι η ιδανική τοποθεσία για μια ταινία η οποία είχε στυλιζαρισμένη βία, μαύρο χιούμορ, εξαιρετικές ερμηνείες και πολλούς νεκρούς…
Οι περίεργες προσφορές
Κατά την διάρκεια του “Reservoir Dogs”, ο Τάραντινο και ο συμπαραγωγός του έλαβαν μερικές ενδιαφέρουσες προσφορές. Ένας παραγωγός προσέφερε 1,6 εκατομμύρια δολάρια για να αλλάξει το τέλος της ταινίας, έτσι ώστε όλοι να παραμείνουν ζωντανοί. Ένας άλλος προσέφερε 500.000 δολάρια, με την προϋπόθεση ότι η φίλη του θα έπαιζε τον “Mr. Blonde”. Αυτή η ιδέα ήταν τόσο περίεργη που ο Τάραντινο για μια στιγμή την θεώρησε αρκετά ενδιαφέρουσα.
Η χρήση της λέξης “f-ck”
Στο “Reservoir Dogs” και στο “Pulp Fiction”, η χρήση της λέξης “fuck” γίνεται 269 και 265 αντίστοιχα, κατατάσσοντας τις ταινίες στην 27η και 28η θέση των ταινιών που ακούγεται τις περισσότερες φορές αυτή η λέξη.
Το σενάριο του “Pulp Fiction”
Το σενάριο του “Pulp Fiction” – μια ταινία η οποία κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο φεστιβάλ των Καννών – θεωρήθηκε “υπερβολικά τρελό” καθώς η ταινία χρονολογικά χωρίζεται σε επτά διαφορετικές ενότητες (πρόλογος, επίλογος, δύο πρελούδια και τρία μεγάλα τμήματα). Η ταινία απορρίφθηκε από την Columbia TriStar, ωστόσο ο αντιπρόεδρος της Miramax, Χάρβεϊ Γουάινστιν, σαγηνεύτηκε αμέσως από το σενάριο της, και η ταινία χρηματοδοτήθηκε εξ’ ολοκλήρου από την Miramax.
Η Chevelle Malibu του Βίνσεντ Βέγκα
Η Chevelle Malibu του 1964, την οποία οδηγούσε ο Βίνσεντ Βέγκα στο “Pulp Fiction”, κλάπηκε μετά τα γυρίσματα της ταινίας και βρέθηκε δύο δεκαετίες αργότερα όταν δύο αστυνομικοί βρήκαν κάποια παιδιά να “ξεγυμνώνουν” ένα παλιό αυτοκίνητο, το οποίο σύμφωνα με τις πινακίδες άνηκε στον Κουέντιν Ταραντίνο.
Αργά αλλά σίγουρα
Παρόλο που το “Pulp Fiction” κατάφερε τελικά να εισπράξει πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια, χρειάστηκαν 178 ημέρες για να το επιτύχει.
Πλοκή του “Kill Bill”
Ο Τάραντινο και η Ούμα Θέρμαν σκέφτηκαν την πλοκή του “Kill Bill” το 1994, όταν δούλευαν στο “Pulp Fiction”. Η ίδια έχει αναφέρει ότι τους πήρε μόνο λίγα λεπτά.
Οι σόλες των παπουτσιών στο “Kill Bill”
Σε κάθε σκηνή όπου η “νύφη” φοράει την χαρακτηριστική κίτρινη στολή της, στις σόλες των παπουτσιών της αναγράφεται η έκφραση “F@ck U”.
Η μεγαλύτερη σκηνή του “Kill Bill”
Η σκηνή όπου η Ούμα Θέρμαν μάχεται με την Λούσι Λιου, πήρε περίπου 8 εβδομάδες για να γυριστεί. Η σκηνή διαρκεί ακριβώς 5 λεπτά.
Διάρκεια ολοκλήρωσης “Kill Bill”
Χρειάστηκαν 6 χρόνια για να ολοκληρωθεί το σενάριο και να χωριστεί τελικά σε δύο ταινίες. Το αρχικό σενάριο ήταν 220 σελίδες.
Οι ηθοποιοί που αρνήθηκαν τον ρόλο του Bill
Οι Τζακ Νίκολσον, Kερτ Ράσελ, Μίκι Ρουρκ και Μπαρτ Ρέινολντς, αρνήθηκαν να παίξουν τον ρόλο του Bill.
Οι υπότιτλοι ήταν αναγκαστικοί στο “Inglourious Basterds”
Μόνο στο 30% της ταινίας “Inglourious Basterds” οι ηθοποιοί μιλάνε αγγλικά. Στην ταινία ακούγεται κυρίως η γαλλική, η γερμανική και λίγο η ιταλική γλώσσα. Το τρίτο κεφάλαιο της ταινίας είναι εντελώς απαλλαγμένο από την αγγλική γλώσσα, κάτι που είναι πολύ ασυνήθιστο για μια παραγωγή του Χόλιγουντ.
Η σκηνή του πνιγμού
Η σκηνή όπου ο Κρίστοφ Βάλτσς στραγγαλίζει την Νταϊάν Κρούγκερ, ήταν μια από τις πιο δυνατές της ταινίας “Inglourious Basterds”. Αυτό που αποκαλύφθηκε αρκετό καιρό μετά την προβολή της ταινίας είναι ότι ο πνιγμός της ηθοποιού έδειχνε ρεαλιστικός, γιατί έχασε στην πραγματικότητα τις αισθήσεις της για κάποια δευτερόλεπτα. Όχι όμως από τα χέρια του συμπρωταγωνιστή της, αλλά από του Ταραντίνο!
Κρίστοφ Βάλτσς
Ο Τάραντινο σκέφτηκε να εγκαταλείψει το “Inglorious Basterds” επειδή κατά τη διάρκεια του κάστινγκ δεν βρήκε κανέναν να παίξει τον δύσκολο ρόλο του Συνταγματάρχη Χανς Λάντα. Ευτυχώς γι ‘αυτόν, εμφανίστηκε ο Κρίστοφ Βαλτς, ο οποίος υποδύθηκε με μεγάλη επιτυχία τον σατανικό, αλλά παράλληλα γοητευτικό “Κυνηγό των Εβραίων”, κερδίζοντας ένα βραβείο Όσκαρ.
Ο τραυματισμός του Ντι Κάπριο στο “Django: Ο Τιμωρός”
Στο “Django: Ο Τιμωρός”, όταν ο χαρακτήρας του Λεονάρντο Ντι Κάπριο χτυπάει το χέρι του στο τραπέζι, ο ηθοποιός συνθλίβει τυχαία ένα μικρό ποτήρι με την παλάμη του και αρχίζει να αιμορραγεί. Ο Ντι Κάπριο αγνόησε τον τραυματισμό και τελείωσε την σκηνή.
Ο Ντι Κάπριο ένιωσε άσχημα σε μια σκηνή του “Django: Ο Τιμωρός”
Σε μια σκηνή του “Django: Ο Τιμωρός”, ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο σταμάτησε, καθώς ένιωσε άσχημα για τις φράσεις που χρησιμοποιούσε εναντίων των έγχρωμων συμπρωταγωνιστών του. Ο Σάμιουελ Λ. Τζάκσον τον τράβηξε στην άκρη και του είπε: “Motherf-cker, αυτή είναι μια άλλη Τρίτη για μας!”
Το σενάριο των “Μισητών 8”
Ο Κουέντιν Ταραντίνο έδωσε ένα αντίγραφο του σεναρίου της ταινίας “Οι Μισητοί 8” σε έναν μικρό αριθμό ανθρώπων μέσα στον εσωτερικό του κύκλο. Το σενάριο όπως ήταν αναμενόμενο διέρρευσε, και ο Ταραντίνο υπέβαλλε αρκετές μηνύσεις. Τελικά άλλαξε γνώμη και έκανε την ταινία.
Η μεγαλύτερη ταινία του Ταραντίνο
Με διάρκεια 3 ώρες και 7 λεπτά, οι “Μισητοί 8” είναι μια από τις μεγαλύτερες ταινίες του Ταραντίνο μέχρι σήμερα. Η ταινία αποτέλεσε ένα από τα πιο δύσκολα στοιχήματα της καριέρας του.
Το τέλος της καριέρας του
Ο Κουέντιν Ταραντίνο έχει αναφέρει ότι σχεδιάζει να κλείσει την καριέρα του ως σκηνοθέτης στις 10 ταινίες και στη συνέχεια να προχωρήσει στη συγγραφή μυθιστορημάτων και στο θέατρο. Μετά το “Once Upon A Time In Hollywood”, ακόμα μια ταινία απομένει…
Πηγή: perpetual.gr