Κουλουράκια Πασχαλινά: Η εύκολη συνταγή

Κοινοποίηση:
ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ

Τα Πασχαλινά κουλουράκια ανήκουν σε δύο κατηγορίες: με αμμωνία και χωρίς. Τα πρώτα θρυμματίζονται πιο εύκολα όμως η γεύση και το άρωμα τους δεν αρέσουν σε όλους.
Η συνταγή που σας δίνουμε σήμερα είναι χωρίς αμμωνία. Γίνεται πανεύκολα και είναι μια καλή αφορμή για να περάσουμε χρόνο στην κουζίνα με τα παιδιά μας που θα απολαύσουν τη διαδικασία.

Υλικά για 60 κομμάτια Πασχαλινά κουλουράκια:

  • 1 κιλό αλεύρι μαλακό
  • 20 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 330 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 300 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 2 αυγά + 2 κρόκους (όλα μαζί χτυπημένα)
  • Ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι
  • 2 βανίλιες
  • 100 γρ. γάλα
  • 1 αυγό (χτυπημένο για την επάλειψη)

Εκτέλεση:

  • Κοσκινίζουμε τις 7 κούπες/850 γρ. από το αλεύρι σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Κρατάμε το υπόλοιπο αλεύρι στο σακουλάκι, γιατί μπορεί να χρειαστεί στη συνέχεια.
  • Αρχίζουμε να χτυπάμε το βούτυρο με το μίξερ. Μετά από περίπου 3 λεπτά, αρχίζουμε να ρίχνουμε την ζάχαρη σε δόσες. Όταν ενσωματωθεί πλήρως η ζάχαρη, ρίχνουμε τα αυγά σε 3 δόσεις, το ξύσμα και τη βανίλια.
  • Αλλάζουμε το εργαλείο του μίξερ στο φτερό και σε μεσαία ταχύτητα προσθέτουμε λίγο αλεύρι και μετά λίγο γάλα εναλλάξ. Συνεχίζουμε ρίχνοντας αλεύρι, μέχρις ότου αρχίσει να ζορίζεται το μίξερ. Τότε, το σταματάμε και αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια προσθέτοντας και την υπόλοιπη ποσότητα.
  • Η ζύμη είναι έτοιμη όταν δεν κολλάει και είναι μαλακή. Για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα, μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε έξτρα αλεύρι.
  • Για κάθε κουλουράκι παίρνουμε ζύμη όσο ένα καρύδι / 30 γρ. και την πλάθουμε στα χέρια μας πολύ καλά με τις δυο παλάμες πριν του δώσουμε σχήμα.
    Όσο δουλεύουμε ένα μέρος της ζύμης καλύπτουμε το μπολ με την υπόλοιπη με μία πετσέτα, για να μην ξεραθεί.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Βουτυρώνουμε ένα ταψί ή μια λαμαρίνα, τοποθετούμε τα κουλουράκια αφήνοντας κενό μεταξύ τους, τα αλείφουμε με αυγό και ψήνουμε για 20 λεπτά.

TIPS για πασχαλινά κουλουράκια:

  1. Για να βγουν αφράτα τα κουλούρια πρέπει να χτυπήσουμε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να γίνει σαν σαντιγί.
  2. Πάντα βάζουμε στο κάδο του μίξερ λιγότερο αλεύρι από όσο ζητάει η συνταγή. Η ποιότητα των αλεύρων διαφέρει από παρτίδα σε παρτίδα και είναι πιο εύκολο να προσθέσει κανείς αλεύρι μέχρι η ζύμη να αποκτήσει την επιθυμητή σύσταση, παρά να αφαιρέσει.
ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: