Κουνούπια: Γιατί προτιμούν κάποιους περισσότερο

Κοινοποίηση:
ΚΟΥΝΟΥΠΙ

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα σαπούνια μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο τα κουνούπια αντιλαμβάνονται και κάνουν διακρίσεις μεταξύ στον ποιον θα επιτεθούν. Όπως μεταδίδει το Health Line, τα κουνούπια τρέφονται επίσης με νέκταρ φυτών και «το να πλημμυρίσουμε με μυρωδιές που προέρχονται από φυτά ή μιμούνται φυτά θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει σύγχυση στη λήψη των αποφάσεών τους».

Η έρευνα

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, η ερευνητική ομάδα χαρακτήρισε τις χημικές μυρωδιές τεσσάρων εθελοντών όταν ήταν άπλυτοι και αφού είχαν πλυθεί με τέσσερις διαφορετικές μάρκες σαπουνιού: Dial, Dove, Native και Simple Truth. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κάθε εθελοντής εξέπεμπε τη δική του μοναδική μυρωδιά – μερικές από τις οποίες ήταν πιο ελκυστικές για τα κουνούπια από άλλα. Ανακάλυψαν ότι το πλύσιμο με σαπούνι άλλαξε «σημαντικά» τα προφίλ οσμών του εθελοντή. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, η συγγραφέας της μελέτης Chloé Lahondère είπε σε ένα δελτίο τύπου ότι, «τα σαπούνια αλλάζουν δραστικά τον τρόπο που μυρίζουμε, όχι μόνο προσθέτοντας χημικές ουσίες αλλά και προκαλώντας διακυμάνσεις στην εκπομπή ενώσεων που ήδη παράγουμε φυσικά…» σημείωσε.

Η μυρωδιά του σώματος και τα κουνούπια

Η Louisa Messenger, ερευνήτρια της Σχολής Δημόσιας Υγείας του UNLV που ειδικεύεται στον έλεγχο των τροπικών μολυσματικών ασθενειών που μεταδίδονται από έντομα, λέει ότι δεν εκπλήσσεται από αυτά τα ευρήματα. «Αυτά τα αποτελέσματα είναι παρόμοια με αρκετές προηγούμενες μελέτες, που δείχνουν ότι το επίπεδο έλξης των κουνουπιών ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των ατόμων», σημειώνει.

Αν και τα αποτελέσματα είναι αυτά που θα περίμενε, υπάρχουν ακόμα τόσα πολλά που δεν γνωρίζουμε για το γιατί μερικοί άνθρωποι είναι πιο ελκυστικοί για τα κουνούπια από άλλους ή γιατί τα σαπούνια φαίνεται να το επηρεάζουν αυτό. Είναι πολύπλοκο και εξαιρετικά ατομικό.

Η μυρωδιά του σώματος κάθε ατόμου παίζει τεράστιο ρόλο στο επίπεδο ελκυστικότητας για τα κουνούπια αλλά και το πλύσιμο με διαφορετικά σαπούνια φαίνεται να αλλάζει τη μοναδική μυρωδιά κάθε ατόμου. «Είναι γνωστό ότι η μικροβιακή σύνθεση στο δέρμα παίζει βασικό ρόλο στην παραγωγή της οσμής του ανθρώπινου σώματος. Τα σαπούνια που δοκιμάστηκαν στη μελέτη προφανώς έχουν διπλή επίδραση στην αλλαγή της μικροχλωρίδας του δέρματος καθώς και των ελκυστικών ή απωθητικών χημικών ουσιών στα συγκεκριμένα σαπούνια που δοκιμάστηκαν», λέει ο Messenger.

Ο David Price, συνεργάτης πιστοποιημένος εντομολόγος για το Mosquito Joe, έχει παρόμοια άποψη.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πιο ελκυστικοί για τα κουνούπια μετά το πλύσιμο με συγκεκριμένα σαπούνια παρά όταν είναι άπλυτοι, λόγω του συνδυασμού των συστατικών, της αντίδρασης του ατόμου σε αυτά τα συστατικά και του τρόπου με τον οποίο απορροφώνται στο δέρμα», αναφέρει.

«Γενετικά, το θηλυκό κουνούπι έχει σχεδιαστεί για να τρέφεται με αίμα για να γονιμοποιήσει τα αυγά και, εγγενώς, ορισμένες οσμές σε σαπούνια πυροδοτούν μια διαφορετική απόκριση στο έντομο», προσθέτει. Ενώ τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να κάνετε πιο προσεκτικές επιλογές στο κομμάτι της προσωπικής υγιεινής, και οι δύο ειδικοί συμφωνούν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

«Τα κουνούπια έλκονται από το καρβοξυλικό οξύ και το γαλακτικό οξύ, τα οποία υπάρχουν και τα δύο στο ανθρώπινο σώμα, επομένως θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε αν θα μπορούσε να αναπτυχθεί ένα σαπούνι ή λοσιόν για να εξουδετερώσει αυτά τα οξέα», λέει ο Price. «Ως εκ τούτου, τα επόμενα βήματα όσον αφορά την έρευνα θα ήταν να κατανοήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε και πώς θα μπορούσε να απορροφηθεί από το δέρμα». Εν τω μεταξύ, πρόσθεσε ότι ο κύριος στόχος των μελλοντικών μελετών θα πρέπει να είναι η ανάπτυξη καλύτερων απωθητικών για την πρόληψη των τσιμπημάτων κουνουπιών ή κάτι που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως παγίδα κουνουπιών.

Ποιο είδος σαπουνιού είναι καλύτερο για να μην σας πλησιάζουν τα κουνούπια

Ίσως αναρωτιέστε με ποια σαπούνια πρέπει να πλένεστε για να διώχνετε τα κουνούπια και ποια θα σας κάνουν πιο ελκυστικούς για αυτά. Ο Messenger λέει ότι στα κουνούπια αρέσουν τα αρώματα λουλουδιών «λόγω της συμπεριφοράς τους στη διατροφή με το νέκταρ των φυτών», επομένως ίσως είναι καλύτερο να αποφύγετε τα σαπούνια και τα καθαριστικά σώματος που τα περιέχουν αυτά Εν τω μεταξύ, μερικές από τις μυρωδιές που απωθούν τα κουνούπια είναι εκείνες που χρησιμοποιούνται σε εντομοαπωθητικά που διατίθενται στο εμπόριο όπως το DEET, η πικαριδίνη, η σιτρονέλλα, το λεμόνι, ο ευκάλυπτος και άλλα πυρεθροειδή εντομοκτόνα. Η Price προτείνει επίσης σαπούνια που περιέχουν λάδι neem ή το λιπαρό οξύ του λαδιού καρύδας. «Αυτά έχουν αποδειχθεί επιστημονικά ότι απωθούν τα κουνούπια σε διάφορες χώρες», εξηγεί. Ωστόσο, ο Messenger τονίζει ότι τα σαπούνια δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να απωθήσετε τα κουνούπια. «Μείνετε στα αποδεδειγμένα απωθητικά εντομοκτόνα που μπορούν να προσφέρουν ώρες προστασίας και είναι εγκεκριμένα , όπως το 25% DEET, η πικαριδίνη και η σιτρονέλλα», συμβουλεύει. Επιπλέον, αυτά τα εντομοκτόνα μπορούν να αγοραστούν ως σπρέι, κεριά και μαντηλάκια.

Απλοί τρόποι για να αποτρέψετε τα τσιμπήματα

Εκτός από τα σαπούνια και τα αποδεδειγμένα απωθητικά, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να απωθήσετε τα κουνούπια. Ο Messenger λέει ότι τα απλά μέτρα είναι ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη των τσιμπημάτων.

«Τα κουνούπια χρειάζονται στάσιμο νερό για τις προνύμφες τους, οπότε φροντίστε να αφαιρέσετε τυχόν λιμνάζοντα νερά από το σπίτι και τον χώρο εργασίας σας», συμβουλεύει. «Θα πρέπει να καλύψετε αντικείμενα που μπορεί να περιέχουν νερό, όπως παλιά ελαστικά, πλαστικούς κουβάδες και γλάστρες με φυτά». Επιπλέον, ο Messenger λέει ότι το να φοράς μακριά μανίκια και παντελόνια μπορεί επίσης να βοηθήσει σε κάποιο βαθμό, ενώ ο Price συνιστά να φοράς ανοιχτόχρωμα ρούχα καθώς τα κουνούπια έλκονται από πιο σκούρες αποχρώσεις. Υπάρχουν ακόμα τόσα πολλά που δεν γνωρίζουμε για το τι κάνει μερικούς ανθρώπους τόσο ελκυστικούς για τα κουνούπια. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η νέα έρευνα θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τη φαγούρα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. απλυτος=μπιχλα=οχι κουνουπια=υγεια

Comments are closed.