Κουρείς στην αρχαία Ελλάδα και Μέγας Αλέξανδρος… Γιατί θεωρούνταν από τα πιο σεβαστά άτομα της κοινωνίας

Κοινοποίηση:
75675675767

Η Κομμωτική είναι ένα από τα αρχαιότερα επαγγέλματα το οποίο τις τελευταίες δεκαετίες έχει εξελιχθεί πάρα πολύ.

Οι πρώτοι κουρείς εμφανίστηκαν περίπου το 3500 π.Χ. στην Αρχαία Αίγυπτο. Εκείνη την εποχή υπεύθυνοι για το κόψιμο των μαλλιών ήταν οι ιερείς και οι γιατροί.

Θεωρούνταν από τα πιο σεβαστά άτομα της κοινωνίας καθώς ο κόσμος τότε πίστευε πως τα μαλλιά μπορούν να αποτελέσουν το σημείο εισόδου των κακών πνευμάτων στο σώμα και έτσι το κούρεμα τους βοηθούσε να προστατευτούν.

Η τέχνη αυτή μεταδόθηκε και στην αρχαία Ελλάδα. Γύρω στον 5ο αιώνα, τα… trends της εποχής, ήταν τα μαλλιά με κύματα και τα έντονα γένια. Την περιποίηση αναλάμβανε ο μπαρμπέρης, ο οποίος κούρευε, χτένιζε και φρόντιζε την κόμη του άντρα με λοσιόν και κερί μέλισσας.

Η τέχνη αυτή εξελίχθηκε σε σημαντικό επάγγελμα εκείνη την εποχή, αφού τότε δημιουργήθηκαν τα πρώτα μπαρμπεράδικα και έγιναν σημεία συνάντησης, όπου εκεί συζητούσαν και φιλοσοφούσαν οι άντρες.

Τα σημεία αυτά ήταν εξίσου σημαντικά με την Αγορά, το κοινό μέρος της κοινωνικής συναναστροφής.

Η τέχνη δεν άργησε να μεταδοθεί και στην Ρώμη, όπου ενώ μέχρι τότε είχαν μακριά μαλλιά και γένια, η ελληνική επιρροή έφερε στην μόδα τους κουρείς. Όπως και στην Ελλάδα, έτσι και στην Ρώμη, δημιουργήθηκαν σημεία συγκέντρωσης για τους άντρες και την περιποίηση τους αναλάμβαναν οι μπαρμπέρηδες.

Το ξύρισμα γινόταν μόνο με νερό, η φαλτσέτα ήταν από μπρούτζο και ακονιζόταν με πέτρες. Εκτός από το κούρεμα, οι κουρείς πρόσφεραν και άλλες υπηρεσίες όπως μανικιούρ, πεντικιούρ, αρωματισμό με έλαια καθώς και αφαίρεση δοντιών.

ΣΧΕΤΙΚΟ: Ο Μέγας Αλέξανδρος κατέκτησε σχεδόν όλη την Ασία, όμως νικήθηκε σε αρκετές μάχες εξαιτίας των γενιών των στρατιωτών του. Οι Πέρσες τραβούσαν από τα γένια τους έλληνες στρατιώτες, εκείνοι έπεφταν από τα άλογα τους και κατά συνέπεια έβρισκαν τον θάνατο.

Αργότερα, ο Μέγας Αλέξανδρος διέταξε όλους τους στρατιώτες του να είναι πάντα ξυρισμένοι. Έτσι σταμάτησε η μόδα των έντονων γενιών, αλλά οι μπαρμπέρηδες είχαν περισσότερη δουλειά, κάτι που τόνισε το επάγγελμα τους.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Άκου, τα μαλλιά στους άντρες ο τρόπος εισόδου κακών πνευμάτων στο σώμα. Αυτο που έχω παρατηρήσει σε γυναίκες με μακριά μαλλιά είναι ότι στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους έχουν ένα ζώο. Δηλαδή οι ιερείς δεν πρέπει να έχουν μακριά μαλλιά;

Comments are closed.