Τα όσα αντίκρυσε ο άνδρας στην Κρήτη, θα κάνει σίγουρα… πολύ καιρό να τα ξεχάσει! Οι εικόνες κάνουν τον γύρο του ίντερνετ και προκαλούν συζητήσεις.
Ένας ερασιτέχνης αλιέας στην Κρήτη ήρθε αντιμέτωπος με μια δυσάρεστη έκπληξη, καθώς είδε το στομάχι του γνωστού βρώσιμου ψαριού που έπιασε και ετοιμαζόταν να φάει και… απογοητεύτηκε. Ο λόγος; Ότι ήταν γεμάτο με δεκάδες νεογέννητους λαγοκέφαλους (γόνους)!
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του στο Facebook, “πρόκειται για μια ζαργάνα βάρους περίπου 1.5 kgr. που ψαρεύτηκε από 31χρονο αγρότη και ερασιτέχνη αλιέα το βράδυ της περασμένης Κυριακής, έξω από το λιμάνι της Ιεράπετρας.
Στην προσπάθεια του να αφαιρέσει τα εντόσθια της, να την καθαρίσει και να την μαγειρέψει λίγο αργότερα στο σπίτι του, ο νεαρός διαπίστωσε ότι, στο στομάχι της είχε δεκάδες νεογέννητους λαγοκέφαλους, γεγονός που τον απέτρεψε από το να την μαγειρέψει, φοβούμενος την τοξικότητα των λαγοκέφαλων που μπορεί να είχε μεταφερθεί στο ψαχνό της.
Η μαρτυρία στην Κρήτη
«Ψάρευα το βράδυ της Κυριακής έξω από τον λιμενοβραχίονα της Ιεράπετρας, όταν στο αγκίστρι μου πιάστηκε μια μεγάλη ζαργάνα και χαρούμενος έτρεξα στο σπίτι μου να την καθαρίσω και να την μαγειρέψω, γιατί είναι ένας πολύ νόστιμος μεζές.
Όταν αφαίρεσα τα εντόσθια της, είδα με έκπληξη ότι, στο στομάχι της είχε δεκάδες μικρούς λαγοκέφαλους, πράγμα το οποίο με φόβισε γιατί γνωρίζω καλά την τοξικότητα τους. Πήρα το Λιμεναρχείο και ρώτησα αν μπορώ να το καταναλώσω άφοβα αλλά οι λιμενικοί δεν μπορούσαν υπεύθυνα να μου απαντήσουν” δήλωσε ο 31χρονoς ψαράς.
Στη συνέχεια επικοινώνησε με τον κτηνίατρο Μιχάλη Σπυριδάκη, ο οποίος ζήτησε να δει το ψάρι και το περιεχόμενο του στομαχιού του και να εξετάσει εργαστηριακά την τοξικότητα τους. Έπειτα απευθύνθηκε στην ειδική ιχθυολόγο της ΔΑΟΚ Λασιθίου την κ Ελένη Ψόχιου, αλλά και στην κ Νότα Περιστεράκη στο ΕΛΚΕΘΕ.
“Είμαι από τους τρείς πρώτους ερασιτέχνες αλιείς, που πριν από μερικά χρόνια έπιασε τους πρώτους λαγοκέφαλους στη θάλασσα της Ιεράπετρας, και συνεχίζω να ζω με την απορία , πως δεν έχει βρεθεί ακόμη ο θηρευτής αυτού του επικίνδυνου για την αλιεία είδους», είπε ο 31χρονος ερασιτέχνης αλιέας Ηλίας Τσέρος.
Οι έρευνες και οι συζητήσεις για τους λαγοκέφαλους στην Κρήτη
Η Υπεύθυνη ιχθυολόγος της ΔΑΟΚ Λασιθίου, Ελένη Ψόχιου αναφερόμενη στις έρευνες που συνεχίζονται στις θάλασσες μας, επεσήμανε πως είναι το δεύτερο ανάλογο περιστατικό που σαν υπηρεσία έχει συναντήσει στην Κρήτη.
“Όμως , επειδή σχετική συζήτηση έγινε στο πρόσφατο συνέδριο μας στο Ηράκλειο, οι επιστήμονες που ερευνούν το θέμα , απάντησαν κατηγορηματικά , ότι, μέχρι στιγμής, δεν έχει βρεθεί εκείνο το είδος ψαριού, που μπορεί να αποτελέσει τον θηρευτή του λαγοκέφαλου και να μειώσει τον πληθυσμό του από τις θάλασσες μας.
Την ίδια ώρα ωστόσο, συνεχίζουν να εμφανίζονται και νέα είδη ψαριών στις θάλασσες μας», πρόσθεσε η κ Ελένη Ψόχιου.
Στο λιμάνι της Ιεράπετρας ζητήσαμε από τον πρόεδρο των Επαγγελματιών Αλιέων Λάμπη Τζαράκη, να μας πεί αν έχουν βρεί οι ψαράδες της περιοχής άλλα ψάρια που τρώνε το γόνο των λαγοκέφαλων.
«Πολλές φορές έχουμε βρεί στα στομάχια των κυνηγόψαρων μικρούς νεογέννητους λαγοκέφαλους. Στους τορνάδες, στις ζαργάνες, στις λαμπούκες και σε κάποια είδη της οικογένειας των καρχαριοειδών όπως είναι ο γαλέος . Δεν ξέρω όμως αν αυτός ο γόνος είναι του είδους του τοξικού λαγοκέφαλου η κάποιου άλλους είδους λαγοκέφαλου.
Μεγάλες ζημιές
Οι ζημιές που συνεχίζουν να μας προξενούν οι λαγοκέφαλοι είναι πολύ μεγάλες και καθημερινές. Ορμούν πάνω στα δίχτυα η στα αγκίστρια των παραγαδιών μας και τρώνε τα βρώσιμα ψάρια που έχουμε πιάσει και ετοιμαζόμαστε να τα ανεβάσουμε πάνω στα αλιευτικά μας . Στην ουσία μας παίρνουν τη μπουκιά από το στόμα. Μας σκίζουν καθημερινά τα δίχτυα μας. Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες.
Τώρα βρίσκουμε και άλλα παράξενα ψάρια που ενδεχομένως να έχουν περάσει στη Μεσόγειο από τη Διώρυγα του Σουέζ, όπως είναι τα λεοντόψαρα, και οι τρομπέτες.
Εχθές μέσα στο λιμάνι της Ιεράπετρας, στην Κρήτη πιάσαμε ένα καινούργιο είδος επιθετικού ψαριού, που το βλέπουμε πρώτη φορά. Το διατηρούμε ζωντανό και περιμένουμε το ΕΛΚΕΘΕ με το οποίο έχουμε επικοινωνήσει να στείλει κάποιον ειδικό να το παραλάβει, για να το μελετήσουν οι ιχθυολόγοι», καταλήγει ο πρόεδρος των Επαγγελματιών Αλιέων της Ιεράπετρας κ Λάμπης Τζαράκης.
Πηγή: zarpanews.gr.