Παρατηρούμε τα τελευταία έτη μια σταδιακή μείωση των βροχοπτώσεων και τον χιονοπτώσεων στους ορεινούς όγκους, ανέφερε ο Νεκτάριος Κουργιαλάς
Οι μειωμένες βροχοπτώσεις, αλλά και χιονοπτώσεις το τελευταίο διάστημα έχουν οδηγήσει στο φαινόμενο να αδειάζουν οι πηγές των Λευκών Όρεων, που είναι βασικές για το νερό με το οποίο τροφοδοτούνται περιοχές στην Κρήτη, για κατανάλωση και άρδευση.
Ο Νεκτάριος Κουργιαλάς, ερευνητής εργαστηρίου αρδεύσεων «Ινστιτούτου Ελιάς- ΕΛΓΟ Δήμητρα», μίλησε στην εκπομπή «Περίμετρος» της ΕΡΤ3, για το ζήτημα και πώς μπορεί να γίνει καλύτερη διαχείριση του νερού.
«Γενικά στην Κρήτη το υπόγειο υδάτινο δυναμικό είναι ο σημαντικότερος τροφοδότης νερού, τόσο για την ύδρευση, όσο και την άρδευση, μιλάμε δηλαδή ότι το υπόγειο νερό συμβάλλει περίπου κατά το 90% των καταναλώσεων. Καταλαβαίνετε τη σημαντικότητά του…Πάνω από 60-70% του νερού που χρησιμοποιούμε προέρχεται από τα Λευκά Όρη και αυτές οι πηγές τροφοδοτούνται από τον ορεινό όγκο των Λευκών Όρεων. Παρατηρούμε τα τελευταία έτη μια σταδιακή μείωση των βροχοπτώσεων και τον χιονοπτώσεων στους ορεινούς όγκους. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι διαχείρισης αυτού του φαινομένου, υπάρχουν πηγές που εκφορτίζουν το νερό πολύ γρήγορα και άλλες πολύ αργά, οπότε πρέπει να δούμε κάποια διαχειριστικά πλάνα, να κάνουμε εξοικονόμηση νερού, κυρίως στην άρδευση, για να να υπάρξει και βιωσιμότητα στον πρωτογενή τομέα», όπως ανέφερε μεταξύ άλλων.