Κρήτη – Καταγγελίες στην Ένωση Προστασίας Καταναλωτών: 10 ευρώ η χωριάτικη, χρεώνουν ψωμί και νερό ως «κουβέρ»

Κοινοποίηση:
Καταγραφή

Η τουριστική περίοδος έχει ανοίξει για τα καλά και όπως κάθε χρόνο η Κρήτη είναι από τους προορισμούς που «βουλιάζουν» από κόσμο. Εκτός από τις φυσικές της ομορφιές και τις κρυστάλλινες θάλασσές της, το νησί φημίζεται για την κουζίνα του και το φοβερά αυθεντικό φαγητό που μπορεί κανείς να απολαύσει από άκρη σε άκρη του.

Ωστόσο φαίνεται πως κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τον υψηλό τουρισμό στο νησί με υπέρογκες τιμές. Συγκεκριμένα, την οργή των καταναλωτών έχει προκαλέσει η τιμή διάθεσης της χωριάτικης σαλάτας σε ταβέρνες του νησιού καθώς αυτή φτάνει ακόμη και τα δέκα ευρώ. Σύμφωνα με το cretalive.gr, η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης δέχεται τον τελευταίο καιρό πολλές καταγγελίες από ντόπιους αλλά και τουρίστες, που έρχονται αντιμέτωποι με το υπέρογκο κόστος που μπορεί να έχει η παραδοσιακή σαλάτα σε μία ταβέρνα στην Κρήτη.

Την ίδια ώρα, η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης προειδοποιεί για το «κόλπο» που υιοθετούν πολλοί ιδιοκτήτες εστιατορίων την καλοκαιρινή περίοδο, χρεώνοντας το ψωμί και το νερό χωρίς να ενημερώνουν τους πελάτες.

«Με κάποιον τρόπο έχουν αντικαταστήσει το “κουβέρ” με ψωμί και νερό», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης. «Σύμφωνα, με την 1/7.5.2007 αγορανομική διάταξη, που ισχύει, από τις 24 Μαΐου 2007, τα κέντρα και τα καταστήματα εστίασης, αναψυχής, ψυχαγωγίας και διασκέδασης δεν επιτρέπεται να χρεώνουν, στην πελατεία τους, το λεγόμενο ΚΟΥΒΕΡ (σερβίτσια, μαχαιροπίρουνα, πετσέτες, οδοντογλυφίδες κ.λπ.).

«Σύμφωνα, με τις αγορανομικές διατάξεις, για τα καταστήματα εστίασης, όλα τα προσφερόμενα είδη (ψωμί, ψωμί με βούτυρο, ψωμί με πατέ ελιάς, εμφιαλωμένο νερό, που πολλές φορές, το τελευταίο χρονικό διάστημα, από τη στιγμή, που καταργήθηκε το κουβέρ, χρεώνονται, αντί του κουβέρ) αναγράφονται, υποχρεωτικά, στους τιμοκαταλόγους, με τις αντίστοιχες τιμές τους.

Ο πελάτης μπορεί να τα παραγγείλει, όπως όλα τα υπόλοιπα είδη. Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε ενέργεια του καταστηματάρχη να χρεώσει είδη, όπως ψωμί, ψωμί με βούτυρο, εμφιαλωμένο νερό κλπ., που ο πελάτης δεν έχει παραγγείλει, αποτελεί παράβαση της νομοθεσίας.
Οι καταναλωτές πρέπει να ελέγχουν τους λογαριασμούς τους και να αρνούνται να πληρώσουν κουβέρ ή “μεταλλαγμένο” κουβέρ. Παράδειγμα: Τετραμελής οικογένεια, με το που θα καθίσει στο τραπέζι αυτόματα έχει χρεωθεί 10 ευρώ (για ψωμί 2Χ4= 8 συν 2, νερό, ίσον 10 ευρώ)», συνεχίζει η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης.

Την ίδια ώρα, καλεί τους καταναλωτές να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και για την τιμή της χωριάτικης σαλάτας, αναφέροντας: «Καταναλωτές, την προσοχή σας, διότι έχουμε δεχτεί πολλές καταγγελίες για ακριβές τιμές όπως μια σαλάτα χωριάτικη 8 με 10 ευρώ». Τέλος, η Ένωση Προστασία Καταναλωτών Κρήτης, καλεί τους καταστηματάρχες εστίασης, αναψυχής, ψυχαγωγίας και διασκέδασης, να προσέχουν τους καταναλωτές και να τηρούν την υπάρχουσα νομοθεσία, γιατί ο τουρισμός θέλει την στήριξη όλων μας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

16 Σχόλια

  1. Άσχετοι και άχρηστοι ελληναράδες ραγιάδες.

    Πριν παραγγείλεις κεντρικός είσαι βλέπεις τον κατάλογο αν δεν συμφωνείς με τις τιμές σηκώνεσαι πολύ απλά και φεύγεις.

    Πάμε τώρα και στα σοβαρά βλακείες 24% ΦΠΑ 22% φόρος από το πρώτο ευρώ 6% δημοτικά τέλη 2% στα μικτά η πληρωμή με κάρτα.

    Μισθοί ασφαλιστικές εισφορές ρεύμα οι χαρτοπετσέτες που χαλάς ηλίθια αγορές πρώτων υλών πλύσιμο πιάτων μαχαιροπίρουνο ποτηριών όλα αυτά είναι έξοδα και μεροκάματα χαμένε που έχεις μάθει στο τσάμπα στην κομμουνιστική Ελλάδα και νομίζεις ότι εάν ηλίθια.

    Κάνει τώρα την πρόσθεση σε όλα αυτά να δεις τι μένει στο μαγαζί και πήγαινε βλάκα αύριο να ψηφίσει στους ηλίθιους που σε βάζουν όταν πληρώνεις όλα αυτά και σου φταίει ο ταβερνιάρης

  2. αντε να δεχθω ο ξενος δεν ξερει…ε δεν του κοβει να τα δει απο πριν στον καταλογο…οι ελληνες γιατι παραπονιεστε…..και γιατι σας φαινεται ακριβο..στη λαικη δινω ενα 30αρι καθε βδομαδα για 4 μελη οικογενεια..κια χωρις ψαρια ..αυτα ειναι extra. η δε φετα 12-13 το κιλο αν παρεις κατι σοβαρο..αλλιως αν δεν μπορεις λευκο τυρι..η κατι που θυμιζει τυρι. θεωρω η χωριατικη εχει κοστος καπου 4,50-ευρω με το λαδακι και τα υπολοιπα..τωρα αν μιλαμε για ληψει μεριδα τουριστικη μπορει και να βγει λιγοτερο…αν δεν θες να βγεις φατην σπιτι σου ταμαγαζια εχουν εξοδα ρευμα ενοικιο μισθους..εχουν την χωριατικη πας δεν πας…ολα αυταπληρωνονται..τωρα αν θες να την φας καιΜυκονο πληρωστην 100Ε..επιλογη σου ειναι δεν σε πιεσε κανεις

  3. Επαε έτσι κάνουν είναι φιλόξενοι και καλοί άνθρωποι.
    Αν δείτε ειδικά πως φέρονται στους παλιογερμανούς κατακτητές που σκάνε με το χρήμα,μέχρι και τα σπίτια τους πουλάνε σε αυτούς.Είπαμε είναι και πατριώτες πάνω από όλα φαίνεται άλλωστε από αυτούς που ψηφίζουν χρόνια τώρα

    1. Αχαχούχα, αχαχούχα, του παππού που κάνει χούχα…

  4. Κι εδώ στη Θεσσαλονίκη δε πάνε πίσω. Σε κάποιες ταβερνες εδώ στο κέντρο οι τιμές είναι απαγορευτικες, ευτυχως όχι σε ολες. Πήγαμε κι εμείς σαν οικογένεια μετά από πολλά χρόνια να κάτσουμε , ο σερβιτόρος το παιζε εξυπνάκιας και ντεμεκ δε μπορούσε να καταλάβει γιατί φύγαμε χωρίς να παραγγειλουμε. Υπάρχουν αποκλίσεις τιμών από μαγαζί σε μαγαζί, θέλει προσοχή μεγαλη

  5. Συνεχίστε να χρεώνετε 4 και 5 ευρώ το σουβλάκι και πέντε ευρώ τις τηγανιτές πατάτες και θα κλείστετε όλοι ζώα. Και σταματήστε να διαμαρτύρεστε ότι δεν έρχεται ο κόσμος να τον κλέψετε. Και να σερβίρατε και τιποτα καθαρό παει στο διάλο. ολο λίπια και σκατουλικά τα φτηνότερα.Οι φούρνοι δε χρεώνουν ένα ευρώ το ένα κρουασανάκι λες και είναι χρυσο. Εχουμε γεμίσει μαυραγορίτες που το παίζουν και πατριώτες. Το πρόβλημα σε αυτήν τη χώρα δεν είναι πολιτικό. Εϊναι μεταξύ του καλού και του κακού γιατι ειναι μια μερίδα λαού που δεν υπακούει τους νόμους γιατι ειναι τσιράκια των απατεώνων των πολιτικών και μια μεγάλη μερίδα λαού νομοταγεις. Ολοι πρέπει να πάρουνε θέση και να κατέβει όλος ο λαός να γαμήσει τους απατεώνες και να τους διώξει από τη χώρα. Να πάνε αλλού να πουλάνε δέκα ευρώ τη σαλάτα.Εδώ μόνο κλωτσες στους λωποδύτες

    1. Τετρακυμία εν κρανίω (και όχι απλά τρικυμία)…

  6. Τι καταγγελειες και κουραφεξαλα;;;; Οι τουριστες που πανε εκει φταινε…υπαρχουν τοσα ωραια μερη σε ολη την γη… η πληρωνεις η πας αλλου….σε οποιον αρεσει… υπαρχουν και τα σουπερ μαρκετ…. Εχει γινει και το ελλαδισταν τουριστικη χωρα και νομιζουν οτι ανακαλυψαν τον τουρισμο και οτι ειναι η υπεραξια στον τομεα…..

  7. Γι αυτό η Τουρκία βουλιάζει στον τουρισμό κι εδώ η κλάψα πάει σύννεφο.

  8. Δεν ανεβασατε κανενα σχολιο μου, Μακελειο, οπως βλεπω. Σας αρεσει να βριζουν τη Κρητη και τους Κρητικους μαλλον, οι κομπλεξικοι. Δεν πειραζει. Ξυδακι σε ολους!

    1. Ιντα πες ωρε γροθε εχετε παραπονο εσεις εκει που για την οικονομια των Ελληνων πολιτων φταιτε και εσεις το πρασινο νησι απο τις επιδοτησεις που περνατε και περνετε τοσα χρονια 5 ριζες ελιες 1000 χρεωνανε για να περνετε πολλα λεφτα επιδοτησεις και τα γιδια και τα προβατα τα κατσικια ειχε καποιος 1000 ζωα τα πηγαινε απο στανη σε στανη που ειχε παρα πολλη λιγα παλι για να περνετε επιδοτησεις που θα μας πεις καιν κομπεξικους

  9. Καί πόσοι είναι αυτοί που χρεώνουν ότι θέλουν και χωρίς απόδειξη.

  10. Ολα τα γίδια στα νησιά, οι χασάπηδες σας περιμένουν, η σφαγή ξεκινά από τα πλοία της πλάκας.

  11. ΚΟΝΝΟΜΑ ΟΙ ΤΑΒΕΡΝΙΑΡΑΙΟΙ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΔΕΙ ΚΑΠΠΟΣ ΓΙ ΑΥΤΟ ΑΛΛΟΣΤΕ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΝΑ ΚΑΘΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΟΥ ΦΕΡΝΟΥΝ ΠΕΡΙΧΑΡΗΣ ΤΗΝ ΜΠΟΥΚΑΛΑ ΜΕ ΤΟ ΣΦΡΑΓΙΣΜΕΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΨΩΜΑΚΙ ΑΝΤΙΔΩΡΟ ΠΛΕΟΝ ΔΥΟ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΦΕΤΕΣ ΤΟ ΠΟΛΥ…… ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΟΙΑΣΩ ΤΗΝ ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΨΑΧΝΕΙΣ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΜΕ ΤΟ ΛΑΔΗ ΝΑΝΕ ΕΙΔΟΣ ΠΡΟΣ ΕΞΑΦΑΝΗΣΗ………ΑΦΟΥ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΔΕΙ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΤΟΧΟΥΝ ΓΥΡΙΣΕΙ ΣΤΙΝ ΓΚΟΥΡΜΕΔΙΑ ΜΕ ΤΟΣΕΣ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ΦΕΤΟΣ ΚΟΒΕΙ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΚΕΦΑΛΙΑ 25 ΜΕ 30 ΕΥΡΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΣ ΕΝΑ ΠΙΑΤΟ ΦΑΓΗΤΟ…………………….

  12. Πιαστε το κωλο των πελατων κοπροσκυλα που δουλευετε μονο καλοκαιρι να μην τους ξαναδειτε ουτε ζωγραφιστους! Ειναι ωραιο να δουλευεις τρεις μηνες για να ζεις δωδεκα λαμογια!

Comments are closed.