Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Β.Πούτιν, αποφάσισε να ρισκάρει τα πάντα, την θέση του ακόμη και το κεφάλι του, πάνω στο σχέδιο του Στρατηγού “Αρμαγεδδώνα”, Σ.Σουροβίκιν. Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, ο Ρώσος Αρχιστράτηγος φαίνεται πως έχει πείσει την ρωσική ηγεσία για ένα σχέδιο μαζικής αντεπίθεσης και συντριβής των Ουκρανών με ορίζοντα την Άνοιξη.
Αν το σχέδιο Σουροβίκιν δεν ευδοκιμήσει και οι Ρώσοι χάσουν χωρίς “τουφεκιά” την Χερσώνα, τότε είναι πολύ δύσκολο να την πάρουν πίσω. Οι Ουκρανοί θα την έχουν μετατρέψει σε απόρθητο φρούριο. Και ο Πούτιν θα πέσει.
Εκτός και αν η Χερσώνα μετατραπεί σε “No Man’s Land” με ανατίναξη του φράγματος Kakhovka.
Στο πλαίσιο αυτό, το Κρεμλίνο, ο Καντίροφ, ο Πριγκόζιν και άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι προσφέρουν απόλυτη στήριξη στον Στρατηγό Σ.Σουροβίκιν για την απόφαση υποχώρησης και παράδοσης της Χερσώνας στους Ουκρανούς.
Η στήριξη που προσφέρουν στον Σουροβίκιν είναι άκρως εντυπωσιακή: Τον Στρατηγό Λαπίν τον καρατόμησαν για την παράδοση της πόλης Λίμαν για την οποία δεν ευθύνονταν καθώς δεν ήταν τα δικά του στρατεύματα υπεύθυνα για την υπεράσπιση της.
Τώρα με την παράδοση της Χερσώνας δεν “ανοίγει μύτη” στο Κρεμλίνο.
Σύμφωνα με ρωσικές πηγές και αξιωματούχους, ο Σουροβίκιν:
Ήθελε να μικρύνει το μήκος του μετώπου και να αποκτήσει μέγιστη ισχύ πυρός και δυνάμεις για επιχειρήσεις σε συγκεκριμένο τομέα.
Διατηρεί το δικαίωμα χρήσης πυρηνικών όπλων καθώς οι Ουκρανοί μπαίνουν σε ρωσική πόλη βάση του δημοψηφίσματος.
Υπάρχει και το ενδεχόμενο ανατίναξης του φράγματος Kakhovka
Ετοιμάζει γενική αντεπίθεση την Άνοιξη και οχυρώνει την αριστερή όχθη του Δνείπερου.
Ας δούμε τι λένε οι Ρώσοι για την απόφαση Σουροβίκιν.
“Κόβει στα δύο” τις ουκρανικές δυνάμεις στο Ντονμπάς
“Την άνοιξη, η Ουκρανία θα αντιμετωπίσει μια καταστροφική μάχη στον Δνείπερο.
Το χειμώνα, τα ουκρανικά μέτωπα θα είναι ήρεμα. Αλλά την άνοιξη, αναμένεται γενική επίθεση από τα ρωσικά στρατεύματα σε πολλές κατευθύνσεις ταυτόχρονα”
Αυτό δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της επιτροπής εθνικής άμυνας, ασφάλειας και πληροφοριών της Verkhovna Rada και ο πρώην διοικητής των αερομεταφερόμενων δυνάμεων, στρατηγός Mikhail Zabrodsky.
Τα ρωσικά στρατεύματα θα ανασυνταχθούν, και με τη βοήθεια επίστρατων και εθελοντών, θα δημιουργήσουν 2 νέες ομάδες κρούσης. Η μία ομάδα θα δώσει ένα συντριπτικό χτύπημα από το Ζαπορίζιε προς την κατεύθυνση του Dnepropetrovsk.
Η δεύτερη ομάδα θα χτυπήσει από τα βορειοανατολικά – συμπεριλαμβανομένης της περιοχής Belgorod – προς τις περιοχές Sumy, Poltava και Dnepropetrovsk.
Έτσι, οι δύο αντεπιθέσεις θα κόψουν την ουκρανική ομάδα στην αριστερή όχθη του Δνείπερου.
Επιπλέον, σε αντίθεση με την πρώτη φάση της ειδικής επιχείρησης, όταν ο Γενικός Συνταγματάρχης Alexander Dvornikov ήταν ο διοικητής των ρωσικών Δυνάμεων, άλλαξε και η τακτική.
Υπό τον Dvornikov, το κύριο καθήκον ήταν η κατάληψη πόλεων της Ουκρανίας ενώ υπό τον στρατηγό Σεργκέι Σουροβίκιν, δόθηκε προτεραιότητα στην κοπή των διαδρομών επιμελητείας.
Επίσης, υπό τον Σουροβίκιν, η ρωσική ομάδα στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ αύξησε την πίεση σε ολόκληρη τη γραμμή επαφής στις μονάδες της δυτικής στρατιωτικής διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Τώρα όμως η πιο αποφασιστική επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι προς την κατεύθυνση Νότια στο Ντονέτσκ.
Τις τελευταίες εβδομάδες, δυνάμεις των ρωσικών στρατευμάτων κατέλαβαν πολλά οχυρά και στρατηγικής σημασίας υψώματα στις περιοχές Vremovka, Sladkoye, Nikolsky, Vladimirovka και Rovnopol, ενώ μεμονωμένες αντεπιθέσεις της Ουκρανίας αποκρούστηκαν εύκολα.
Η Ουκρανία αναφέρει μια αποφασιστική προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων προς το Artemovsk (Bakhmut) και το Soledar, ενώ ρωσικές δυνάμεις έφτασαν στα περίχωρα της Pavlovka.
Ο Ουκρανός στρατηγός Zabrodsky πιστεύει ότι ο στόχος της ρωσικής επίθεσης στο Νότιο Ντόνετσκ είναι να συγκρατήσει τις πιο ετοιμοπόλεμες ουκρανικές δυνάμεις. Αυτό είναι που θα ανατρέψει τα πάντα κατά την εαρινή μάχη στον Δνείπερο.
Τρεις νέες ομάδες μάχης ζητούν οι Ουκρανοί
Ο στρατηγός Zabrodsky δεν παραπονιέται μόνο για τις στρατιωτικές γκάφες της Ουκρανίας. Ζητεί τον σχηματισμό τριών νέων ομάδων τον χειμώνα: στο νότο, κοντά στα βόρεια σύνορα του Ζαπορίζιε, στο βορρά, στην περιοχή Sumy και στα δυτικά (σε εφεδρεία) – στην περιοχή Volyn.
Όλες αυτές οι ομάδες πρέπει να είναι οπλισμένες με βαριά όπλα του ΝΑΤΟ: ο Zabrodsky απαιτεί να προμηθεύσουν την Ουκρανία με 1.500 νέα πυραυλικά συστήματα, 1.800 νέα άρματα μάχης και περισσότερα από 3.000 τεθωρακισμένα οχήματα (οχήματα μάχης πεζικού και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού).
Η δήλωση του Zabrodsky ακούστηκε εξαιρετικά άκαιρη. Πηγές του Καπιτωλίου και του Λευκού Οίκου αναφέρουν στην Washington Post ότι η ουκρανική ηγεσία καλείται να «δείξει προθυμία να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία».
Οι ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι -ιδιαίτερα στη Δυτική Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική και τη Μέση Ανατολή- έχουν ήδη κουραστεί από την παρατεταμένη σύγκρουση που προκαλεί το ΝΑΤΟ, η οποία επηρεάζει άμεσα την προμήθεια λιπασμάτων, τροφίμων και καυσίμων.
Και οι δύο «επιθέσεις» δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, αντίθετα, τα ρωσικά στρατεύματα προχωρούν στη Ντονέτσκ, καταλαμβάνοντας εδάφη που κατέχονται από Ουκρανούς από το 2014. Και τον χειμώνα, αν κρίνουμε από τη δήλωση του στρατηγού Zabrodsky, η Ουκρανία βρίσκεται αντιμετωπη με μια κόλαση στα μέτωπα.
Στις συνθήκες μιας αποφασιστικής ρωσικής επίθεσης την άνοιξη, μάλλον δεν θα υπάρχει κανείς να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα. Το Κίεβο θα καταληφθεί.
Στήριξη Καντίροφ σε Σουροβίκιν
Ο επικεφαλής της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, στήριξε απόλυτα την απόφαση του Στρατηγού και Διοικητή των ρωσικών δυνάμεων Σεργκέι Σουροβίκιν, να αποσύρει τα στρατεύματα από τη Χερσώνα.
«Συμφωνώ απόλυτα με την άποψη του κ. Prigozhin για την απόφαση του Surovikin. Ο Evgeny Viktorovich σημείωσε με μεγάλη ακρίβεια ότι ο Surovikin έσωσε χίλιους στρατιώτες που βρίσκονταν στην περιοχή.
Αφού ζύγισε όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, ο στρατηγός Surovikin έκανε μια δύσκολη αλλά σωστή επιλογή ανάμεσα σε παράλογες θυσίες για χάρη δυνατών δηλώσεων για να σώσει τις ανεκτίμητες ζωές στρατιωτών.
Η Χερσώνα είναι μια πολύ δύσκολη περιοχή χωρίς τη δυνατότητα σταθερής τακτικής προμήθειας πυρομαχικών και σχηματισμού ενός ισχυρού, αξιόπιστου πίσω μέρους. Γιατί δεν έγινε αυτό από τις πρώτες μέρες της ειδικής επιχείρησης; Αυτό είναι ένα άλλο ερώτημα. Αλλά σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, ο Στρατηγός ενήργησε σοφά και διορατικά – εκκένωσε τον άμαχο πληθυσμό και διέταξε μια ανασυγκρότηση.
Δεν χρειάζεται λοιπόν να μιλήσουμε για την «παράδοση» της Χερσώνας. Ο Surovikin προστατεύει τον στρατιώτη και παίρνει μια πιο πλεονεκτική στρατηγική θέση – βολική, ασφαλής.
Όλοι γνώριζαν ότι η Χερσώνα είναι μια δύσκολη περιοχή μάχης από τις πρώτες κιόλας μέρες της ειδικής επιχείρησης. Οι στρατιώτες των μονάδων μου ανέφεραν επίσης ότι ήταν πολύ δύσκολο να πολεμήσουν σε αυτήν την περιοχή. Ναι, μπορεί να διατηρηθεί, είναι δυνατό να οργανωθεί τουλάχιστον κάποια προμήθεια πυρομαχικών, αλλά το κόστος θα είναι πολλές ανθρώπινες ζωές. Και αυτό δεν μας ταιριάζει.
Επομένως, πιστεύω ότι ο Surovikin ενήργησε σαν πραγματικός στρατιωτικός στρατηγός, χωρίς να φοβάται την κριτική.
Είναι υπεύθυνος για τους ανθρώπους. Βλέπει καλύτερα.
Ευχαριστώ, Sergey Vladimirovich, που φροντίζεις τα παιδιά! Θα εκτελέσουμε την εντολή του Ανώτατου Ανώτατου Διοικητή, δεν θα σταματήσουμε να χτυπάμε τον εχθρό και δεν θα κουραστούμε», έγραψε ο Καντίροφ σε ανάρτησή του.
Στήριξη και από τον Τουρτσάκ
Σχολιάζοντας την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων στην αριστερή όχθη του Δνείπερου, ο Γραμματέας του Γενικού Συμβουλίου της Ενωμένης Ρωσίας Αντρέι Τουρτσάκ είπε ότι σκοπός του ελιγμού είναι η προστασία του πληθυσμού.
“Χρειάζεται χρόνος και υπομονή, κάτι που πάντα μας βοηθά να κερδίσουμε.
Ο ρωσικός στρατός κοντά στη Χερσώνα διέτρεχε μεγάλο κίνδυνο.
Ανά πάσα στιγμή θα μπορούσαν να αποκοπούν από τις προμήθειες και σε μια τέτοια κατάσταση θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να διατηρηθεί η άμυνα”, δήλωσε ο Γραμματέας του Γενικού Συμβουλίου της Ενωμένης Ρωσίας.
«Από την άλλη πλευρά, υπάρχει πραγματική απειλή υπονόμευσης του υδροηλεκτρικού σταθμού Kakhovskaya, ο οποίος προφανώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλο αριθμό απωλειών μεταξύ του άμαχου πληθυσμού και του στρατιωτικού προσωπικού. Όλοι θυμόμαστε τη Μαριούπολη και όχι μόνο. Δεν μπορείς να το επαναλάβεις αυτό. Χρειαζόμαστε χρόνο και υπομονή – κάτι που πάντα μας βοηθά να κερδίσουμε. Η δύναμη, η θέληση και το μαχητικό πνεύμα είναι αρκετά στο ακέραιο», τόνισε ο Andriy Turchak.
«Σήμερα, μια άλλη μεγάλη παρτίδα ειδικού εξοπλισμού από τις δυνάμεις της Ενωμένης Ρωσίας, παραδόθηκε στη μονάδα των Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων κοντά στη Χερσόνα. Αρκετές εκατοντάδες τετρακόπτερα και drones, ανιχνευτές ναρκών, θερμικές εικόνες, ραδιοφωνικές και δορυφορικές επικοινωνίες, εξοπλισμός πολυμέσων για αναγνωριστικές δραστηριότητες.
Είμαστε πάντα εκεί για τα παιδιά, ό,τι κι αν συμβεί, όσο δύσκολες αποφάσεις κι αν ληφθούν. Κανείς εκτός από εμάς! Δόξα στις Αερομεταφερόμενες Δυνάμεις” κατέληξε ο Andrey Turchak.
ΠΗΓΗ: warnews247.gr
Μέχρι τότε η Ουκρανία θα πάρει από το ΝΑΤΟ και ΕΕ τόσο εξοπλισμό και τελευταίας τεχνολογίας, που ούτε μύγα δεν θα μπορεί να περάσει. Μιλάμε βέβαια για συμβατικό πόλεμο. Γιατί οτιδήποτε άλλο σημαίνει την καταστροφή ολοκλήρου της ανθρωπότητος.
Μέχρι το Κίεβο; Μόνο; Καλά ας προλάβουν να φθάσουν τρέχοντας στα σύνορα τους πρώτα και μετά σκέφτονται το Κίεβο