Κρίση στην ΕΕ για το μέλλον της αμυντικής βιομηχανίας – “Κομμένο” το… χαρτζιλίκι στην Ουκρανία;

Κοινοποίηση:
european-commission-building-e1696308979458-768x501

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ) εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας, το οποίο έχει προϋπολογισμό 1,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την τελευταία του γνώμη, οι στόχοι του προγράμματος δεν είναι επαρκώς ευθυγραμμισμένοι με τις ανάγκες ενίσχυσης της αμυντικής ετοιμότητας στην ΕΕ.

 

Αξιολόγηση του Προγράμματος Το ΕΕΣ τονίζει την ανάγκη για καλύτερο σχεδιασμό του προγράμματος EDIP, προκειμένου να επιτευχθεί μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση μεταξύ πολιτικών στόχων, προϋπολογισμού και χρονοδιαγραμμάτων. Η πρόταση αυτή έρχεται σε μια περίοδο που η Ευρώπη αντιμετωπίζει την αναζωπύρωση στρατιωτικών συγκρούσεων.

Στρατηγική και Στόχοι Η ΕΕ έχει θέσει την άμυνα σε κεντρική θέση της πολιτικής της ατζέντας. Το πρόγραμμα EDIP θεωρείται ως το πρώτο βήμα για την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής στρατηγικής στον τομέα της άμυνας. Ο κύριος στόχος είναι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανικής και τεχνολογικής βάσης στον τομέα αυτό, διασφαλίζοντας παράλληλα τη γρήγορη διαθεσιμότητα αμυντικών προϊόντων.

«Η νομοθετική πρόταση της ΕΕ για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανικής ετοιμότητάς της, χρήζει αρτιότερου σχεδιασμού. Αναγκαία είναι επίσης η επίτευξη κατάλληλης ισορροπίας μεταξύ των στόχων πολιτικής, του προτεινόμενου προϋπολογισμού και του σχετικού χρονοδιαγράμματος», δήλωσε ο Marek Opioła, Μέλος του ΕΕΣ και αρμόδιος για τη γνώμη.

Το ΕΕΣ επισημαίνει τον κίνδυνο, το χρηματοδοτικό κονδύλιο που προτείνεται, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, να μην ανταποκρίνεται στις φιλοδοξίες του προγράμματος. Τονίζει ότι η Επιτροπή δεν αξιολόγησε το ύψος της ενωσιακής δημοσιονομικής στήριξης που απαιτείται για την υλοποίηση των προτεινόμενων μέσων πολιτικής.

 

Όσον αφορά το μέσο στήριξης της Ουκρανίας, που περιλαμβάνεται στην πρόταση, το ΕΕΣ διαπιστώνει ότι δεν ορίζεται συγκεκριμένο χρηματοδοτικό κονδύλιο. Τα κράτη μέλη συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν τα κέρδη που αποφέρει η επένδυση δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων με σκοπό τη στήριξη της Ουκρανίας, ένα ποσοστό των προκυπτόντων εσόδων θα μπορούσε να διοχετευθεί στο μέσο στήριξης της Ουκρανίας. Ωστόσο, το ΕΕΣ εκτιμά ότι η αδυναμία πρόβλεψης, τόσο του ύψους της χρηματοδότησης από τη συγκεκριμένη πηγή, όσο και της διάρκειάς της, ενέχει κινδύνους.

Σημειώνεται τέλος, ότι το Μάρτιο του 2024, η Επιτροπή δημοσίευσε πρόταση κανονισμού για τη θέσπιση του προγράμματος για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και πλαισίου μέτρων με σκοπό τη διασφάλιση της έγκαιρης διαθεσιμότητας και προμήθειας αμυντικών προϊόντων. Η διαβούλευση με το ΕΕΣ επί της πρότασης, είναι υποχρεωτική. Επιπλέον, πριν εξετάσει την πρόταση, το Συμβούλιο της ΕΕ ζήτησε από το ΕΕΣ να γνωμοδοτήσει σχετικά. Η παρούσα γνώμη, που συνιστά τη συμβολή του ΕΕΣ στη νομοθετική διαδικασία, περιλαμβάνει προτάσεις για την αποσαφήνιση ορισμένων τμημάτων της πρότασης που ενδέχεται να έχουν επίπτωση στη χρηματοοικονομική διαχείριση των κονδυλίων της ΕΕ.

 

Reuters 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response