Κραυγή για την Αμαζονία: Το 26% έχει καταστραφεί ανεπανόρθωτα

Κοινοποίηση:
αμαζονια

«Κόκκινος συναγερμός» έχει σημάνει στην Αμαζονία όπου το 26% του οικοσυστήματος του πνεύμονα πρασίνου του πλανήτη έχει καταστραφεί ανεπανόρθωτα λόγω της αποψίλωσης, του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και της μόλυνσης, προειδοποίησαν χθες, Τρίτη, οι ηγέτες αυτοχθόνων σε συνάντησή τους στη Λίμα του Περού.

«Για μας, το να ανακοινώνουμε ότι η Αμαζονία έχει μολυνθεί και καταστραφεί κατά 26% είναι πολύ ανησυχητικό» υπογράμμισε στο AFP ο Γκρεγκόριο Μιραμπάλ από τη Βενεζουέλα που είναι επικεφαλής του οργάνου Συντονισμός Οργανώσεων Αυτοχθόνων της Λεκάνης του Αμαζονίου (COICA), το οποίο εκπροσωπεί 3,5 εκατομμύρια ιθαγενείς που κατοικούν στην περιοχή αυτή.
«Σημαίνουμε κόκκινο συναγερμό όταν λέμε ότι, αν δεν κάνουμε τίποτα τώρα, δεν θα επιτύχουμε τους στόχους ανάπτυξης του 2030 ούτε αυτούς των μεγάλων συμφωνιών που συνήφθησαν στην COP της Γλασκώβης» σημείωσε ο 54χρονος Μιραμπάλ.

Κατά τη συνάντησή τους για την 5η σύνοδο κορυφής των Αυτόχθονων Λαών, ηγέτες της Αμαζονίας και ερευνητές από 9 χώρες και περιοχές παρουσίασαν έκθεση που καταδεικνύει ότι η Αμαζονία βρίσκεται σε μη αναστρέψιμο σημείο λόγω των υψηλών ποσοστών της αποψίλωσης και της υποβάθμισης που συνδυαστικά αντιπροσωπεύουν πλέον το 26% της περιοχής.

Το υπόλοιπο 74% χρήζει άμεσα προστασίας, υπογραμμίζεται στην έκθεση.

«Οι κυβερνήσεις είπαν ότι θα έσωζαν την Αμαζονία, αλλά βλέποντας αυτούς τους αριθμούς, είναι σαφές ότι δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους» επιβεβαίωσε ο ηγέτης των αυτοχθόνων Γουακουενάι Κουρίπακο.

«Η θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά δύο βαθμούς αν συνεχιστεί με αυτόν τον ρυθμό η αποψίλωση» του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, προειδοποίησε.

Σύμφωνα με τον Γκρεγκόριο Μιραμπάλ, σε αυτήν την περιοχή του κόσμου υπάρχουν περίπου 511 αυτόχθονες λαοί και εκεί μιλιούνται 500 διαφορετικές γλώσσες.

Ένα άλλο πρόβλημα που θίχτηκε στη σύνοδο κορυφής: οι δολοφονίες υπέρμαχων και ηγετών της Αμαζονίας, οι οποίες ανέρχονται σε περισσότερες από 280 στις εννέα χώρες και περιοχές που καλύπτει το τροπικό δάσος του Αμαζονίου.

«Η Αμαζονία υποφέρει επειδή υφιστάμεθα εισβολή από την υλοτομία, τις πετρελαϊκές εταιρείες και αυτούς που επιτίθενται στα εδάφη μας. Θέλουμε να απευθύνουμε έκκληση για βοήθεια» δήλωσε στο AFP η Βραζιλιάνα Μαρσιέλι Τουπάρι, του οργάνου Συντονισμού Οργανώσεων Αυτοχθόνων της Αμαζονίας στη Βραζιλία.

Οι εννέα χώρες και περιοχές της Αμαζονίας είναι το Περού, η Βραζιλία, ο Ισημερινός, η Κολομβία, η Βενεζουέλα, η Βολιβία, η Γουιάνα, η Γαλλική Γουιάνα (Γαλλία) και το Σουρινάμ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: