Τα δελφίνια διέφυγαν στην ανοικτή θάλασσα
Η Κριμαία έχασε μια παράκτια γραμμή άμυνας στη διάρκεια της «καταιγίδας του αιώνα» που έπληξε την προσαρτημένη χερσόνησο του Ευξείνου Πόντου το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα, όπως δείχνουν δορυφορικές φωτογραφίες. Τον ισχυρισμό αυτό έχουν διατυπώσει επίσης Ουκρανοί αξιωματούχοι.
Ειδικότερα, ο αναλυτής του Open-Source Intelligence (OSINT) MT Anderson δημοσίευσε στο X τις δορυφορικές φωτογραφίες από την είσοδο του λιμανιού στην πόλη της Σεβαστούπολης, με ημερομηνία 28 Νοεμβρίου. Είπε ότι τα φράγματα που κρατούσαν τα ειδικά εκπαιδευμένα δελφίνια της Ρωσίας, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ασφάλεια του στόλου της Μαύρης Θάλασσας και της Κριμαίας «πιθανότατα έχουν φύγει».
Τα δελφίνια έχουν χρησιμοποιηθεί από το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό για τον εντοπισμό δυτών της ουκρανικής μονάδας των ειδικών δυνάμεων καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία. Τα δελφίνια αποτελούν μέρος μιας σύνθετης πολυεπίπεδης άμυνας που περιλαμβάνει δίχτυα, πλωτά εμπόδια, πυραύλους κατά πλοίων, εξειδικευμένο πυροβολικό και αντιαεροπορικές άμυνες μεγάλης εμβέλειας S-300/S-400.
Εικόνες που δημοσίευσε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας τον Ιούνιο έδειχναν ότι η Ρωσία είχε διπλασιάσει τον αριθμό των θαλάσσιων θηλαστικών στη Σεβαστούπολη.
Η OSINT και ο αναλυτής H. I. Sutton εκτίμησαν επίσης ότι με βάση την προκαταρκτική ανάλυση, «τα πλωτά φράγματα των δελφινιών στο λιμάνι της Σεβαστούπολης έχουν εξαφανιστεί», ως αποτέλεσμα της καταιγίδας.
«Μπορεί να έχουν βυθιστεί ή να έχουν απομακρυνθεί. Είναι εύλογο ότι μερικά ή όλα τα εκπαιδευμένα δελφίνια έχουν απελευθερωθεί», εκτίμησε σε ανάρτηση στον ιστότοπό του. «Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι εφόσον τα δελφίνια είναι πράγματι ελεύθερα, έχουν μεγαλώσει σε αιχμαλωσία. Μπορεί να αναμένεται ότι βασίζονταν στους ανθρώπινους εκπαιδευτές τους για φαγητό και μπορεί να μην μπορούν να τα βγάλουν πέρα», πρόσθεσε. «Είναι πιθανό το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό να μετακίνησε τα φράγματα πριν από την καταιγίδα, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία για κάτι τέτοιο. Περιμένω σαφέστερες εικόνες για περαιτέρω ανάλυση».