Κριστίνα Κοχ: Ποια είναι η πρώτη γυναίκα που θα ταξιδέψει στο φεγγάρι! (BINTEO)

Κοινοποίηση:
K2

Είναι 44 ετών και ετοιμάζεται να κάνει ίσως το πιο μεγάλο «βήμα» για την ισότητα των φύλων. Η αστροναύτης Κρίστινα Κοχ είναι η πρώτη γυναίκα που θα ταξιδέψει στο φεγγάρι ενώ ήδη έχει περάσει συνολικά 328 ημέρες από τη ζωή της στο Διάστημα.

Η Κριστίνα Κοχ είναι μία από τους τέσσερις αστροναύτες που θα συμμετάσχουν στη διαστημική αποστολή «Artemis II», την πρώτη επανδρωμένη πτήση της NASA γύρω από τη Σελήνη μετά από περισσότερα από 50 χρόνια.

Στη συγκεκριμένη αποστολή που βρίσκονται εκτός από την πρώτη γυναίκα ο πρώτος Αφροαμερικανός και ο πρώτος Καναδός.

Οι τέσσερις αστροναύτες που θα συμμετέχουν στην αποστολή από τα αριστερά προς τα δεξιά: Κριστίνα Χάμοκ Κοχ, Ράιντ Γουάισμαν (καθιστός), Βίκτορ Γκλόβερ και Τζέρεμι Χάνσεν
Ποια είναι η Κριστίνα Χάμοκ Κοχ
Η 44χρονη αστροναύτης κατέχει πολυάριθμα ρεκόρ. Τον Φεβρουάριο του 2020 κατάφερε καταρρίψει το ρεκόρ παραμονής γυναίκας στο διάστημα καθώς έμεινε 328 ημέρες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Το 2019, η Κοχ συμμετείχε στο πρώτο εξ’ ολοκλήρου γυναικείο spacewalk, μαζί με την συνάδελφό της, Τζέσικα Μίρ.

Κατάγεται από το Grand Rapids του Μίσιγκαν αλλά μεγάλωσε στο Τζάκσονβιλ της Βόρειας Καρολίνας και όταν επιλέχθηκε ώστε να ενταχθεί στο Σώμα Αστροναυτών ζούσε στο Λίβινγκστον της Μοντάνα.

Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας και πέρασε έναν ολόκληρο χρόνο στον Αρκτικό κύκλο ως ερευνητής.

«Αυτό που με συναρπάζει περισσότερο είναι πως θα πάρουμε μαζί μας τον ενθουσιασμό, τα όνειρα και τις προσδοκίες σας στην αποστολή μας» επεσήμανε η ίδια στην εκδήλωση της NASA όπου ανακοινώθηκαν τα μέλη του πληρώματος τα οποία θα συμμετέχουν στην αποστολή «Artemis II».

Συμμετείχε στο πρόγραμμα της Ακαδημίας της NASA στο Goddard Space Flight Center (Κέντρο διαστημικών πτήσεων Γκόνταρντ) το 2001 και στην αρχή της καριέρας της εργάστηκε ως Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο GSFC.

Όλοκλήρωσε την εκπαίδευση Υποψήφιων Αστροναυτών το 2015 και το 2018, της ανατέθηκε η πρώτη της διαστημική πτήση, μια αποστολή μεγάλης διάρκειας στον ISS.

Ειδικοί βοηθούν την Αμερικανίδα αστροναύτη Christina Koch λίγο μετά την προσγείωση της ρωσικής διαστημικής κάψουλας Soyuz MS-13
Λατρεύει το backpacking, την αναρρίχηση, την κωπηλασία, το σέρφινγκ, το τρέξιμο, τη γιόγκα, την κοινωνική υπηρεσία και δύο από τις μεγάλες τις αγάπες είναι η φωτογραφία και τα ταξίδια.

Η Κοχ έχει επίσης πραγματοποιήσει έξι διαστημικούς περιπάτους συνολικής διάρκειας 42 ωρών και 15 λεπτών.

Οι διακρίσεις και τα βραβεία που έχει κερδίσει
Βραβείο Αριστείας Neil Armstrong, Ίδρυμα Υποτροφιών Αστροναυτών, 2020
Βραβείο Αστροναυτικού Μηχανικού, National Space Club & Foundation, 2020
Βραβείο Global ATHENA Leadership, ATHENA International, 2020
Βραβείο NASA Group Achievement Award, NASA Juno Mission Jupiter Energetic Particle Detector Instrument, 2012
Υποψηφιότητα για την Εφεύρεση της Χρονιάς, Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, 2009
Μετάλλιο Υπηρεσίας Ανταρκτικής του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών με διάκριση Winter-Over, 2005
Βραβείο NASA Group Achievement Award, NASA Suzaku Mission Spectrometer Race X-ray Instrument, 2005
Βίντεο από τη στιγμή που η Κριστίνα Κοχ επιστρέφει στη Γη μετά από 328 ημέρες στο Διάστημα

Η αποστολή Artemis II
Η αποστολή που αναμένεται να εκτοξευθεί τον Νοέμβριο του 2024 διαδέχεται την χωρίς πλήρωμα αποστολή «Artemis I» που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2022.

Οι τέσσερις αστροναύτες θα πετάξουν γύρω από τη Σελήνη για δέκα ημέρες, με τον πύραυλο Space Launch System και το διαστημικό σκάφος Orion. Στόχος είναι η αποστολή να προετοιμάσει το έδαφος για επόμενες αποστολές στην επιφάνεια της Σελήνης και το ταξίδι τους αναμένεται να διαρκέσει συνολικά 10 ημέρες.

Μέσω των αποστολών Artemis, η NASA ανοίγει τον δρόμο για μελλοντικές μακροπρόθεσμες αποστολές ανθρώπινης εξερεύνησης της Σελήνης και τελικά του Άρη.

Στην αποστολή θα συμμετάσχουν συνολικά 4 αστροναύτες, μεταξύ των οποίων οι Αμερικανοί Βίκτορ Γκλόβερ (46 ετών), Ριντ Γουάισμαν (47 ετών), και ο Καναδός Τζέρεμι Χάνσεν (47 ετών). Ο Χάνσεν αποτελεί τον πρώτο Καναδό αστροναύτη που θα ταξιδέψει στη Σελήνη, ενώ ο Γκλόβερ τον πρώτο αφροαμερικανό.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

Comments are closed.