Κριστίν Λαγκάρντ: Το ψηφιακό ευρώ δεν θα είναι «ανώνυμο»

Κοινοποίηση:
ΛΑΓΚΑΡΝΤ

Το νέο «ψηφιακό ευρώ» δεν θα είναι ανώνυμο επιβεβαιώνει η Κριστίν Λαγκάρντ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκαλώντας αντιδράσεις ευρωβουλευτών που αναρωτιούνται ποίοι θα έχουν πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα

Η Κριστίν Λαγκάρντ υπερασπίστηκε με νύχια και με δόντια το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για το ψηφιακό ευρώ. “Εργαζόμαστε για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, αλλά δεδομένου ότι το ψηφιακό χρήμα αφήνει ένα ίχνος στην αλυσίδα μπλοκ, δεν θα είναι εντελώς ανώνυμο, όπως συμβαίνει με ένα τραπεζογραμμάτιο”, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στους ευρωβουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τη Δευτέρα.

Ορισμένοι ευρωβουλευτές αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το σχέδιο αυτό, το οποίο εγείρει ερωτήματα σχετικά με την εμπιστευτικότητα των δεδομένων των χρηστών. “Κάνετε διάκριση μεταξύ ανωνυμίας και ιδιωτικότητας; Πώς μπορείτε να εγγυηθείτε την ιδιωτικότητα χωρίς να εγγυηθείτε την ανωνυμία;”, ρώτησε την Κριστίν Λαγκάρντ ο Γερμανός ευρωβουλευτής Γκούναρ Μπεκ.

Η ανησυχία αυτή εκφράστηκε για πρώτη φορά από την κοινότητα των κρυπτογράφων, ιδίως από τους χρήστες bitcoin που θέλουν να προστατεύσουν την ιδιωτική τους ζωή, ανησυχώντας για μια ΕΚΤ “Big Brother”. “Θα βλέπει η ΕΚΤ πώς τα δεδομένα των ανθρώπων, πώς οι άνθρωποι ξοδεύουν τα ψηφιακά τους μετρητά; Όχι”, δήλωσε η ίδια.

“Το σύστημα θα χρησιμοποιεί τις εμπορικές τράπεζες ως μεσάζοντες για τη διανομή του ψηφιακού ευρώ. Οι τράπεζες θα έχουν πρόσβαση στα δεδομένα, αυτό είναι αλήθεια. Αλλά έχουν ήδη σήμερα πρόσβαση σε δεδομένα. (…) Η εμπορική τράπεζα είναι αυτή που θα αναλύσει αυτά τα δεδομένα και θα τα μοιραστεί με τον χρήστη“, λέει η Κριστίν Λαγκάρντ.
“Όχι ένας μεγάλος αδελφός της ΕΚΤ
Η Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε ορισμένους από τους στόχους της Ευρώπης για την αντιμετώπιση του ακανθώδους ζητήματος της ανωνυμίας.

“Η παροχή της ανωνυμίας που προσφέρουν τα τραπεζογραμμάτια είναι αντίθετη με τον στόχο της καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Τα δεδομένα δεν θα είναι διαθέσιμα στην ΕΚΤ, δεν θα είναι ένας Μεγάλος Αδελφός της ΕΚΤ που θα εξετάζει τις λεπτομέρειες των συναλλαγών“, τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Στα τέλη Ιουνίου, η Ευρώπη παρουσίασε τις λεπτομέρειες του ψηφιακού της ευρώ, το οποίο -παραδόξως- λαμβάνει ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του bitcoin, του κορυφαίου κρυπτονομίσματος στον κόσμο. Το ψηφιακό ευρώ θα είναι “προσβάσιμο σε όλους, παντού και δωρεάν” στις 20 χώρες που χρησιμοποιούν το ενιαίο νόμισμα, εξήγησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis. Το ψηφιακό ευρώ θα καταστήσει δυνατή την πληρωμή “τόσο online όσο και offline”. Ενώ οι ηλεκτρονικές συναλλαγές θα προσφέρουν επίπεδα εμπιστευτικότητας ισοδύναμα με τις σημερινές μορφές πληρωμών, οι πληρωμές εκτός σύνδεσης θα εγγυώνται την προστασία της ιδιωτικής ζωής των πολιτών, διαβεβαιώνουν οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες.

“(Οι πολίτες) θα μπορούν να πραγματοποιούν ψηφιακές πληρωμές με λιγότερα προσωπικά δεδομένα από ό,τι σήμερα όταν πληρώνουν με κάρτα, όπως ακριβώς όταν πληρώνουν με μετρητά ή όταν κάνουν ανάληψη χρημάτων από ΑΤΜ. Κανείς δεν θα μπορεί να δει τι πληρώνουν εκτός σύνδεσης σε ψηφιακά ευρώ”, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τον Οκτώβριο, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεδριάσει για να αποφασίσει αν θα δημιουργήσει ένα διετές πιλοτικό πρόγραμμα, επιβεβαίωσε τη Δευτέρα η Κριστίν Λαγκάρντ.

Στη συνέχεια, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα πρέπει να εγκρίνουν την πρόταση αυτή, προτού η ΕΚΤ αποφασίσει αν θέλει να θέσει σε κυκλοφορία ένα τέτοιο ψηφιακό ευρώ μέχρι το 2027 ή το 2028.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

4 Σχόλια

  1. πήραμε μία μικρή γεύση με τα μπόλια, τα ωράρια κυκλοφορίας ,τις απαγορεύσεις,τους εκβιασμούς & τα διαβατήρια …τον διαχωρισμό σε αρεστούς και μη, του συστήματος…φαντάσου τι έχει να γίνει όταν καταργηθεί το μετρητό και θα σε ελέγχει πλήρως το σύστημα με ψηφιακές μονάδες…

  2. Δεν είναι τυχαίο πού οι ψηφιακές ταυτότητες θά γίνουν υποχρεωτικές την ίδια χρονική περίοδο πού πρόκειται νά εφαρμοστεί τό ψηφιακό χρήμα στην ΕΕ. Ετοιμάζουν ξεκάθαρα το σύστημα κοινωνικής πίστωσης της Κίνας όπου αυτό τό σύστημα θά παρακολουθεί καί θά ελέγχει τούς πολίτες καί στην συνέχεια θά τούς αξιολογεί. Όσοι μπαίνουν στο στόχαστρο έχοντας χαμηλή βαθμολογία συμμόρφωσης μέσω τής επιτήρησης αυτής για μη συμβατή κοινωνική συμπεριφορά, (σύμφωνα με τά δικά τους κριτήρια πού θά ορίζουν αναλόγως την περίσταση) θά κινδυνεύουν νά βρεθούν στο περιθώριο χωρίς χρήμα καί δουλειά σπρώχνοντας τους ουσιαστικά νά παρανομήσουνε για νά τούς έχουν τελικά πίσω από τά κάγκελα.
    Η απόλυτη δικτατορία.
    Όσο για την Λαγκάρντ πού προσπαθεί νά αφήσει μία νότα ιδιωτικότητας χωρίς νά πείθει καθαρώς ψεύδεται, αλλά λίγη σημασία θά έχει γιατί όταν μπει σε ισχύ το σύστημα δεν υπάρχει επιστροφή.

  3. Αυτός είναι ο σκοπός. Μόνο οι αρεστοί στο σύστημα θα μπορούν να πληρώνουν.

  4. Όποιος θέλει να ζήσει σε καθεστώς Κίνας να φύγει από την χώρα, οι υπόλοιποι αγοράστε όπλα ΤΩΡΑ

Comments are closed.