Αμείωτη συνεχίζεται η προσπάθεια των ειδικών να συλλέξουν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία γίνεται τα οποία θα τους επιτρέψουν να έχουν ευκρινή και πλήρη επιδημιολογική εικόνα για τον κορωνοϊό και τη λοίμωξη Covid-19 – μια προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλο τον κόσμο, παράλληλα με εκείνη για την ανάπτυξη εμβολίου και φαρμάκου για τη νόσο.
Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, η επιδημιολογική εικόνα συμπληρώνεται ημέρα με την ημέρα, με τα στοιχεία που συλλέγονται από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και αφορούν την πορεία του κορωνοϊού, τη γεωγραφική διασπορά των κρουσμάτων, τα χαρακτηριστικά των ασθενών, την εξέλιξη της νοσηλείας τους. Μάλιστα, την εξαιρετική προσπάθεια που γίνεται, κομβικό ρόλο στην οποία έχει και η ιχνηλάτηση που συνεχίζεται από τους ειδικούς του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας, υπογράμμισε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοιό, κ. Σωτήρης Τσιόδρας.
Ένας στους 3 προσβληθέντες από τον κορωνοιό είναι ηλικίας 0-39 χρόνων
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, σχεδόν 1 στους 2 Έλληνες που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοιό είναι ηλικίας 40 -64 χρόνων (45,1%).
Μεγάλη είναι όμως η επίπτωση που έχει ο νέος κορωνοϊός στις νέες ηλικίες, καθώς 1 στους 3 από όσους έχουν προβληθεί είναι ηλικίας μέχρι 39 χρόνων. Ειδικότερα, ποσοστό 2,9% είναι ανήλικοι και ποσοστό 30,9% ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18-39 χρόνων.
Οι ηλικιωμένοι άνω των 65 χρόνων υφίστανται τις πιο σοβαρές επιπτώσεις λόγω του κορωνοιού και είναι εκείνοι που κυρίως διασωληνώνονται αλλά και έχουν μοιραία κατάληξη.
Το 21% των ατόμων που έχουν προσβληθεί στη χώρα μας από κορωνοϊό είναι ηλικίας άνω των 65 χρόνων, ωστόσο είναι η ηλικιακή ομάδα στην οποία καταγράφεται το 74% των θανάτων. Ένα στα 4 θύματα του κορωνοιού στη χώρα μας είναι ηλικίας 40-64 χρόνων.
Από τα 18 άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας που κατέληξαν στις ΜΕΘ, οι 17 ήταν άνδρες.
Αλλά και στα θύματα της πανδημίας της πιο επιβαρυμένες ηλικιακής ομάδας, δηλαδή εκείνων ηλικίας 65 χρόνων και άνω, η επίπτωση φαίνεται σαφώς μεγαλύτερη στους άρρενες ασθενείς. Από τα 54 άτομα που κατέληξαν, οι άνδρες ήταν 34 και οι γυναίκες 20.
Αδύναμος κρίκος οι άνδρες στις ΜΕΘ
Σε ό,τι αφορά τη νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι οι κλίνες ΜΕΘ καταλαμβάνονται σχεδόν εξ ημισείας τόσο από άτομα ηλικίας άνω των 65 χρόνων (53,8%) όσο και από άτομα νεώτερα, ηλικίας 40 έως 64 χρόνων (46,2).
Ωστόσο, καταγράφονται αξιοσημείωτες διαφοροποιήσεις στους διασωληνωμένους με βάση το φύλο. Από τους 43 ασθενεις ηλικίας 40-64 χρόνων που ήταν διασωληνωμένοι την περασμενη Κυριακή, οι 31 ήταν άνδρες και οι 12 γυναίκες. Από τους 50 ασθενείς ηλικίας άνω των 65 χρόνων που επίσης βρίσκονταν διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, οι 43 ήταν άνδρες και οι 7 γυναίκες.
Σημειώνεται ότι τα ποσοστά αυτά αναφέρονται στην τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ επί συνόλου 1.735 κρουσμάτων.
Τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο κ. Τσιόδρας ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 1.755, εκ των οποίων το 55% αφορά άνδρες. Από αυτά, τα 361 κρούσματα θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδια από το εξωτερικό και τα 655 σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 90 ασθενείς – έναντι 93 που ήταν την περασμένη Κυριακη. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. Από αυτούς, οι 19 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, δηλαδή περίπου το 79% είναι άνδρες. Το 71% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Συνολικά 269 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο και 9 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.