Η ανάγκη εμβολιασμού κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου τύπου Β που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή μηνιγγίτιδα επανέρχεται στο προσκήνιο μετά τα τρία κρούσματα σε νεαρούς ενήλικες, φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ενώ ο ΕΟΔΥ, μέσω κλιμακίου και Κινητών Ομάδων Υγείας, από σήμερα θα βρίσκεται στην Πάτρα για να χορηγήσει χημειοπροφύλαξη και να συστήσει εμβολιασμό σε στενές επαφές με σκοπό τη διαχείριση της έξαρσης κρουσμάτων, οι παιδίατροι επαναφέρουν το θέμα του εμβολιασμού.
Ο καθολικός εμβολιασμός παιδιών και εφήβων με το εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου τύπου Β αποτελεί πάγιο αίτημα των παιδιάτρων προς τους γονείς εδώ και πολλά χρόνια. Σε αρκετές περιπτώσεις, όμως, «σκοντάφτει» στο κόστος που καλούνται να καταβάλλουν οι γονείς καθώς πρόκειται για εμβόλιο που δεν αποζημιώνεται.
«Απαιτείται μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των γονέων. Το εμβόλιο είναι ανάμεσα στα εμβόλια που πρέπει να γίνεται απαραίτητα», σημειώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Κώστας Νταλούκας, τονίζοντας ότι η μηνιγγίτιδα δεν είναι πολύ συχνή αλλά είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, έχοντας σοβαρές επιπλοκές, όπως διαταραχές όρασης και ακοής ή ακόμη και ακρωτηριασμό άκρου. Υπάρχει, μάλιστα, πιθανότητα 5%-10% για θανατηφόρο έκβαση.
Χαρακτηριστικό των επιπτώσεων της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου είναι ότι η φοιτήτρια – το δεύτερο περιστατικό στην Πάτρα εφέτος – εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Η κατάσταση της υγείας της είναι καλή, ωστόσο οι γιατροί διατηρούν στάση αναμονής για να διαπιστώσουν όλες τις εγκεφαλικές λειτουργίες, αφού το κορίτσι έμεινε χωρίς οξυγόνωση πριν διασωληνωθεί.