Κρυπτονομίσματα: Τι συμβαίνει όταν μια πλατφόρμα κηρύξει πτώχευση – Πώς προστατεύονται τα tokens

Κοινοποίηση:
crypto

Μικροί και μεγάλοι επενδυτές διεθνώς ελπίζουν να ανακτήσουν τα κεφάλαια τους από πλατφόρμες που έχουν κηρύξει πτώχευση, όμως οι ειδικοί εκτιμούν πως αυτό δεν πρόκειται να γίνει σύντομα.

Εταιρίες όπως η Celsius και η Voyager Digital κατέθεσαν αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 11 του Πτωχευτικού Κώδικα αυτόν τον μήνα, αφήνοντας τα assets των χρηστών «παγιδευμένα» στις πλατφόρμες τους. Και στις δύο περιπτώσεις, οι λογαριασμοί των χρηστών πάγωσαν, μετά από μια σειρά αρχικών μαζικών αναλήψεων που οδήγησαν σε προβλήματα ρευστότητας.

Είναι ασφαλή τα κρυπτονομίσματα μου;

Τα κρυπτονομίσματα δεν είναι μια ρυθμισμένη αγορά. Αυτό σημαίνει πως τα κεφάλαια των χρηστών / επενδυτών δεν έχουν την ίδια προστασία που θα είχαν στην περίπτωση που βρίσκονταν σε έναν τραπεζικό λογαριασμό ή που ήταν μετοχές σε μια επενδυτική εταιρεία.

Χωρίς νόμους προστασίας των κρύπτο – πελατών, δεν υπάρχει εγγύηση πως θα διασφαλιστούν τα κεφάλαια των χρηστών, αν μια πλατφόρμα παγώσει τους λογαρισμούς ή ακόμα χειρότερα, αν καταρρεύσει τελείως.

Πώς μπορώ να προστατέψω τα κρυπτονομίσματα μου;

Όπως αναφέρει το CNBC, οι επενδυτές έχουν τη δυνατότητα να μετακινήσουν τα tokens τους εκτός πλατφόρμας σε ψηφιακό πορτοφόλι «προσωπικής διαχείρισης» ή «self-custody wallet».

Τα ψηφιακά πορτοφόλια αυτού του τύπου, όπως και τα περισσότερα digital wallets ανοίγουν µε ένα ιδιωτικό «κλειδί», το οποίο είναι ένας μυστικός κωδικός συνδεδεμένος µε μία αποκλειστική διεύθυνση κρυπτονοµίσματος και επιτρέπει την είσοδο στο wallet.

Βέβαια, η επιλογή αυτή έχει και το δικό της ρίσκο. Συγκεκριμένα, αν κάποιος χάσει τον κωδικό εισόδου, το «ιδιωτικό κλειδί» του δηλαδή, δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση στο ψηφιακό πορτοφόλι, οπότε και δεν μπορεί να κάνει καµία συναλλαγή. Ενώ, δεν υπάρχει και κανένας εναλλακτικός τρόπος να το ανακτήσει.

Ο λόγος που ο ιδιωτικός κωδικός είναι τόσο «εύκολο» να χαθεί είναι επειδή δεν συνιστάται απλά από έναν συνηθισμένο κωδικό πρόσβασης ή PIN.

Πρόκειται για μια συλλογή από τυχαία επιλεγμένες λέξεις, που παράγονται από τη συσκευή του χρήστη κατά την αρχική εγκατάσταση.

Μάλιστα, όπως σημειώνεται, υπάρχουν πολλές καταγεγραμένες περιπτώσεις ανθρώπων που έχασαν τους κωδικούς τους και έτσι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε κρυπτονομίσματα αξίας αρκετών εκατομμυρίων.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: