Κρυφός φόρος πίσω από τις πληρωμές με κάρτα – Η παγίδα με τις e- αποδείξεις

Κοινοποίηση:
720_679943_7994678079-bf906c0c5d4c649a

Με έξτρα ποινή κινδυνεύουν όσοι δεν πραγματοποιήσουν ηλεκτρονικές πληρωμές που αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματός τους.

Εκείνοι που θα δυσκολευτούν περισσότερο για να πιάσουν τον νέο στόχο των e- αποδείξεων που βάζει το υπουργείο Οικονομικών το 2020 είναι τα ζευγάρια με μεσαία εισοδήματα, ακόμη και χαμηλόμισθοι, αλλά και όσοι πιάνονται στην παγίδα των τεκμηρίων.

Όσοι δεν τα καταφέρουν θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινή έξτρα φόρου 22%. Το πρόστιμο θα επιβληθεί στο ποσό των αποδείξεων που θα λείπουν και ο φόρος αυτός θα έρθει να προστεθεί στον φόρο που θα προκύψει για τα εισοδήματα που θα δηλώσουν οι φορολογούμενοι στις φορολογικές δηλώσεις του 2021 ανεβάζοντας ακόμη παραπάνω το λογαριασμό της Εφορίας.

Το πέναλτι φόρου απειλεί κυρίως φορολογούμενους με μεσαία εισοδήματα.

Η συλλογή ηλεκτρονικών αποδείξεων για το 30% του εισοδήματός τους εκτιμάται ότι θα γίνει δύσκολη υπόθεση για τους έχοντες μεσαία εισοδήματα, καθώς όσο αυξάνονται τα εισοδήματα τόσο αυξάνεται το ποσό των απαιτούμενων ηλεκτρονικών συναλλαγών. Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν τα ζευγάρια που εργάζονται και οι δυο.

Για παράδειγμα εάν ο σύζυγος έχει ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ θα πρέπει να πραγματοποιήσει συναλλαγές ύψους 9.000 ευρώ από 4.000 ευρώ σήμερα ενώ αν η σύζυγος έχει ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα είναι υποχρεωμένη να εμφανίσει ηλεκτρονικές αποδείξεις 6.000 ευρώ όταν φέτος απαιτείται μόνο 2.500 ευρώ.

Με δεδομένο μάλιστα ότι πολλές βασικές δαπάνες ενός νοικοκυριού είναι κοινές για τα ζευγάρια όπως τα έξοδα για το σούπερ μάρκετ , το ηλεκτρικό ρεύμα, την ύδρευση, το σταθερό τηλέφωνο, τη συνδρομητική τηλεόραση, τα κοινόχρηστα, το πετρέλαιο θέρμανσης, τα φροντιστήρια και άλλες δαπάνες για τα παιδιά τότε πολλοί φορολογούμενοι θα δυσκολευτούν να εξασφαλίσουν το απαιτούμενο ποσό ηλεκτρονικών συναλλαγών για να αποφύγουν τον έξτρα φόρο.

Στην περίπτωση μάλιστα που πληρώνουν ενοίκιο ή δόση στεγαστικού δανείου που δεν μετράνε για την Εφορία τότε τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα.

Με το νέο μέτρο ακόμη και οι έχοντες χαμηλά εισοδήματα θα πρέπει να μαζεύουν περισσότερες αποδείξεις. Για παράδειγμα μισθωτός με εισόδημα 15.000 ευρώ θα είναι υποχρεωμένος να πραγματοποιήσει συναλλαγές με πλαστικό χρήμα ύψους 4.500 ευρώ όταν σήμερα απαιτούνται 1.750 ευρώ. Εάν ο συγκεκριμένος πληρώνει ενοίκιο για την κύρια κατοικία του π.χ. 500 ευρώ το μήνα το οποίο δεν μετρά στις δαπάνες με πλαστικό χρήμα, θα δυσκολευτεί να συγκεντρώσει και 4.500 ευρώ σε ηλεκτρονικές αποδείξεις.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

3 Σχόλια

  1. Αγαπητέ Στέφανε,

    Να Κάνω μία Επισήμανση Σχετικά με το Άρθρο. Στο Άρθρο Αναφέρεται το Παράδειγμα για Ένα Ζευγάρι Όπου ο Σύζυγος Έχει Ετήσιο Εισόδημα 30.000 Ευρώ, Δηλαδή, 2.500 Ευρώ το Μήνα. Αυτό στην Σημερινή Ελλάδα ΔΕΝ Νομίζω ότι Είναι Ακριβές, με την Έννοια ότι, Μισθωτός, ο Οποίος Υποθέτω ότι Πρέπει να Έχει και Κάποιο Μορφωτικό Επίπεδο, Πτυχίο, Μετα-Πτυχιακό, δεν Έχει Αυτό το Ποσό ως Μηνιαίες Απολαβές. Γιατί αν Συμβαίνει Αυτό, Τότε δεν Υπήρχε και Λόγος για το Λεγόμενο Brain Drain.

    Το Brain Drain δεν Υφίσταται στην Ελλάδα, Μόνο από το Γεγονός ότι οι Νέοι ή και οι Μεγαλύτεροι σε Ηλικία Εγκαταλείπουν την Ελλάδα Επειδή δεν Βρίσκουν Εργασία, αλλά και από το Γεγονός ότι οι Αποδοχές Είναι Πολύ Χαμηλές και δεν Είναι Δυνατόν Κάποιος ο Οποίος Έχει Σπουδάσει, Έχει Ένα Πτυχίο, Έχει και Ένα Μετα-Πτυχιακό, να του Προτείνουν Μισθό από 1.500 έως 1.800 Ευρώ, για παράδειγμα, και με το Σημερινό Κόστος Ζωής, τη Στιγμή που Ένας Αντίστοιχος Εργαζόμενος στο Εξωτερικό Έχει Αποδοχές από 2.500 έως 5.000 Ευρώ, και με Κόστος Ζωής Χαμηλότερο από Ότι στην Ελλάδα.

    Σε Κάθε Περιπτωση Όμως, Είναι Πολύ Δύσκολο αν Όχι Ακατόρθωτο να Συγκεντρωθούν Αποδείξεις από Ηλεκτρονικές Πληρωμές, για Όλα τα Στρώματα της Κοινωνίας, Χαμηλά, Μεσαία και Υψηλά Εισοδήματα ( Τώρα τι Εννοείται Υψηλό Εισόδημα στην Σημερινή Ελλάδα από Μισθωτή Εργασία, Είναι μία Άλλη Συζήτηση ), αν δεν Υπολογίζονται Όλες οι Σημαντικές Δαπάνες του Νοικοκυριού και Όχι να Μην Υπολογίζονται, Δόση για το Ενοίκιο, Δόση για Πληρωμές Δανείων ή Κάρτες και, Διορθώστε με εάν Κάνω Λάθος, ο ΕΝΦΙΑ και οι Λογαριασμοί ΔΕΚΟ ( Ρεύμα, Νερό, Τηλέφωνο ). Ακόμη και Κάποιος Μικρο-Μεσαίος Επιχειρηματίας Είναι Δύσκολο να Έχει 30.000 Ευρώ Ετήσιο Εισοδημα, δεν Αναφέρομαι στο Συνολικό Τζίρο της Επιχείρησης, αλλά στο Καθαρά Προσωπικό Εισόδημα.

    Ευχαριστώ,

    Με Εκτίμηση,
    Πολλούς Χαιρετισμούς,

    Άγγελος από Μιλάνο

  2. Αρχίστε να επεξεργάζεστε, έστω θεωρητικά πως θα ζούμε χωρίς τη χρησιμοποίηση του χρήματος… κινητού, ίντερνετ και τέλος ρεύματος… Όλα γίνονται αρκεί να υπάρχει θέληση και πνεύμα ελευθερίας.

  3. Χειροτεροι απο τον Τσιπρα. Με αναγκαζουν να μη μπορω να κανω οικονομια γιατι δεν ξερω ποσο θα ζησω, και να ξοδεψω το 30% του εισοδηματος μου σωνει και καλα,
    Επισης μου εκοψαν 20% απο τον ΕΝΦΙΑ, αλλα ετοιμαζουν αυξηση των αντικειμενικων και ενταξη των χωραφιων στον ΕΝΦΙΑ. Μια γι’αλλη δηλαδη.
    Μεγαλες απατες απο ολους τους πολιτικους. Μητσοτακη ετοιμασου. Ψηφο μου δεν θα ξαναδεις και μαζι με τα εθνικα, που κανεις οτι εκανε και ο αλλος, θα φυγεις σε χρονο ρεκορ.

Comments are closed.