Τις προσπάθειες γαλακτοβιομηχανιών να προχωρήσουν σε μείωση της τιμής του αγελαδινού γάλακτος στους κτηνοτρόφους την ίδια στιγμή που συνεχίζεται η αύξηση της τιμής που αυτό διατίθεται στο «ράφι» των σούπερ μάρκετ, φέρνουν στο πσοσκήνιο η Ένωση Φυλής Χολστάϊν Ελλάδας και ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ).
Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει η Ένωση Φυλής Χολστάϊν Ελλάδας «από την πληρωμή του γάλακτος παραγωγής Δεκεμβρίου 2022 πραγματοποιείται από τις γαλακτοβιομηχανίες μία μείωση (αποκλιμάκωση την ονομάζουν τα στελέχη τους) της προσφερόμενης τιμής του γάλακτος στον παραγωγό», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Φυλής Χολστάϊν Ελλάδας».
Σύμφωνα με τους αγελαδοτρόφους, ενώ οι αυξήσεις των τιμών σε βασικούς τομείς της παραγωγής (ενέργεια, φάρμακα, απολυμαντικά, ζωοτροφές κτλ.) έγιναν σε συντομότατο χρονικό διάστημα, και μάλιστα είχαν αρχίσει αρκετά πριν από την έναρξη του ουκρανικού προβλήματος, η αύξηση της τιμής έγινε βασανιστικά αργά, μέχρι να φτάσει στα επίπεδα, που ήταν μέχρι και τον Δεκέμβρη.
«Επίπεδα δηλαδή που επέτρεπαν την επιβίωση των μονάδων, όσων φυσικά άντεξαν όλον αυτό τον γολγοθά και κατάφεραν να κρατηθούν στην αγορά. Χωρίς αποκλιμάκωση βέβαια στις υψηλές τιμές κόστους για την παραγωγή, οι οποίες ήρθαν για να μείνουν απ’ ό,τι φαίνεται, αρχίζει μία μείωση τιμών η οποία πολύ φοβούμαστε μην οδηγήσει πάλι στο γνωστό ζούμε – πεθαίνουμε»», τονίζει η Ένωση Φυλής Χολστάϊν.
Πού οφείλεται η μείωση των τιμών;
Στο ερώτημα για του που οφείλεται η μείωση των τιμών, σύμφωνα με τους αγελαδοτρόφους, «οι γαλακτοβιομηχανίες, ως επί το πλείστον, επικαλούνται μείωση της κατανάλωσης. Επίσης, λένε ότι θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τις τιμές των ζωοτροφών και της ενέργειας.
Ως προς το πρώτο έχουν δίκιο. Ως προς το δεύτερο προφανώς έχουν μαντικές ικανότητες. Γεγονός όμως είναι ότι οι τιμές στα βασικά είδη των ζωοτροφών (ενσίρωμα, καλαμπόκι, σιτηρά), τουλάχιστον μέχρι το Σεπτέμβριο του 2023, δεν πρόκειται να μειωθούν για τους παραγωγούς, διότι οι προμήθειες έγιναν όλο αυτό το διάστημα στις ιδιαίτερα υψηλές τιμές που υπάρχουν σήμερα».
Έντονος προβληματισμός
Η ίδια μείωση της τιμής παραγωγού αρχίζει να διαφαίνεται και στο αιγοπρόβειο γάλα, επισημαίνει ο ΣΕΚ, τονίζοντας ότι οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε μια κρίσιμη καμπή για την συνέχιση της παραγωγικής τους δραστηριότητας.
«Η διαφορά τιμής παραγωγού και τιμής πώλησης στο ράφι είναι χαώδης. Κρούομε τον κώδωνα του κινδύνου αφανισμού της Ελληνικής κτηνοτροφίας, με μείωση του ζωϊκού κεφαλαίου και παύση δραστηριότητας. Ας αναλογισθούν και οι μεταποιητές και τα σούπερ μάρκετ, αν θα έχουν κερδοφορία χωρίς γάλα. Ας αναλογισθεί η κυβέρνηση που θα οδηγηθεί η αγροτική παραγωγή χωρίς παραγωγούς», τονίζει ο ΣΕΚ, απαιτώντας πραγματική στήριξη των κτηνοτρόφων: «Είναι αναγκαία η στήριξη με επί πλέον 70 εκατ. ευρώ πέραν των 89 που έχουν προγραμματισθεί. Ας ενισχυθούν οι έλεγχοι κατά της κερδοσκοπίας σε βάρος των παραγωγών και επιτέλους να ολοκληρώσει το ΥΠΑΑΤ την διαδικασία των ελεγκτικών μηχανισμών με το «ΑΡΤΕΜΙΣ 2″».
την ξεφτυλίσατε την τιμη..κανετε μεγάλες εισαγωγες και να το πιουνε μονοι τους
Πρόθεση του πολιτικού καθεστώτος (όλα τα κόμματα), είναι η ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ εξόντωση και εξαφάνιση της ιδιωτικής παραγωγής συμπεριλαμβανομένων κτηνοτροφίας και γεωργίας.
Αυτό γίνεται χωρίς επανάσταση μόνο αυξάνοντας το κόστος γιατί η συντριπτική πλειοψηφία δεν καταλαβαίνει την πρόθεση του καθεστώτος. Όταν δεν υπάρχουν άλλοι κτηνοτρόφοι και γεωργοί τότε θα έχουν επιβάλει τον έλεγχο χωρίς να έχει πέσει ούτε σφαίρα.