Κυβερνητικές παρεμβάσεις στη διαχείριση ασύλου: Η στρατηγική της Μελόνι για την Αλβανία

Κοινοποίηση:
meloni-696x459

Η Ιταλία, υπό την ηγεσία της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, προχωρά στην παρουσίαση ενός νομοθετικού διατάγματος που θα καθορίζει ποιες χώρες θεωρούνται ασφαλείς για τους μετανάστες. Αυτή η κίνηση έρχεται ως αποτέλεσμα συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου και έχει στόχο να επαναφέρει τη διαδικασία μεταφοράς αιτούντων άσυλο από το Ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό και την Ακτοφυλακή σε δύο κλειστά κέντρα που βρίσκονται στη βόρεια Αλβανία.

 

 

Η έννοια των “ασφαλών χωρών” είναι κρίσιμη για τη διαδικασία ασύλου, καθώς οι μετανάστες που προέρχονται από αυτές τις χώρες μπορεί να αντιμετωπίζουν λιγότερα νομικά εμπόδια κατά την υποβολή αίτησης ασύλου στην Ιταλία. Η κυβέρνηση επιδιώκει να προσδιορίσει συγκεκριμένες χώρες που πληρούν αυτά τα κριτήρια, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά τις ροές των μεταναστών προς την Ιταλία.

Μια πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου της Ρώμης ανέδειξε την πολυπλοκότητα του ζητήματος. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι 12 μετανάστες που βρίσκονταν στα εν λόγω κέντρα πρέπει να επιστρέψουν στην Ιταλία, καθώς δεν προέρχονταν από χώρες που θεωρούνται πλήρως ασφαλείς. Αυτή η απόφαση υπογραμμίζει τις νομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στην εφαρμογή της νέας πολιτικής.

Μένει να διαπιστωθεί αν θα υπάρξουν προσφυγές κατά του νέου μέτρου της κυβέρνησης Μελόνι και ποιά θα είναι η στάση που θα κρατήσει η ιταλική δικαιοσύνη.

 

 ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response