Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Σαντορίνης και των γύρω νησιών συνεχίζεται, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους. Οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά την κατάσταση, καθώς οι τελευταίες σεισμικές δονήσεις έχουν φτάσει ή και ξεπεράσει την κλίμακα των 5 Ρίχτερ. Υπάρχει η πιθανότητα να εκδηλωθεί ένας πιο ισχυρός σεισμός, με εκτιμήσεις που προσεγγίζουν τα 6 Ρίχτερ.
Καθημερινά, οι κάτοικοι των Κυκλάδων βιώνουν κατά μέσο όρο περίπου 100 σεισμικές δονήσεις. Παρά την ένταση αυτών των φαινομένων, οι ειδικοί διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την ασφάλεια των κατοίκων. Η συχνότητα αυτή υποδεικνύει μια ενεργή γεωλογική κατάσταση στην περιοχή, αλλά οι επιστήμονες τονίζουν ότι η πλειοψηφία αυτών των δονήσεων είναι μικρής έντασης.
Τα ξημερώματα σημειώθηκε άλλη μία σεισμική δόνηση 5 βαθμών που ξύπνησε τους κατοίκους της Αμοργού και της Σαντορίνης. Ακολούθησαν πολλές άλλες δονήσεις που κυμαίνονταν από 4 έως 4,9 βαθμούς, οι οποίες προκάλεσαν μάλιστα και μια μικρή κατολίσθηση στην περιοχή. Αυτές οι εξελίξεις ενδέχεται να σχετίζονται με τις γεωλογικές διεργασίες που συμβαίνουν κάτω από τη γη.
Οι επιστήμονες είναι κατηγορηματικοί σχετικά με το γεγονός ότι η σεισμική δραστηριότητα δεν επηρεάζει άμεσα την ηφαιστειακή δραστηριότητα της περιοχής. Ωστόσο, παραμένουν σε επιφυλακή για τυχόν αλλαγές που θα μπορούσαν να υποδείξουν μια αύξηση της ηφαιστειακής δραστηριότητας στο μέλλον.
«Είναι κάτι το οποίο κρατάει εβδομάδες συνήθως, σε κάποιες περιπτώσεις και μήνες, περισσότερους καμιά φορά και από δύο και τρεις μήνες. Η ακολουθία που μας απασχολεί είναι σεισμική ακολουθία που είναι στην Άνυδρο» τόνισε ο καθηγητής Σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό έχουμε περάσει στη 2η φαση της σεισμικής δραστηριότητας με σχετική αραίωση των δονήσεων
«Εμφανίζει πιο χαμηλούς ρυθμούς. Τις τελευταίες ημέρες μετά την Παρασκευή είχαμε πολύ πιο ήπια σεισμικότητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα μεγέθη είναι μικρότερα, ως σμηνοσειρά διατηρεί τα μέγιστα μεγέθη στο 5.3-5.2» σημείωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης.
Τα επίκεντρα των σεισμών αρχικά εντοπίζονταν κοντά στη Σαντορίνη στη συνέχεια μετατοπίστηκαν προς την κατεύθυνση της Αμοργού, εσχάτως επιστρέφουν και πάλι νοτιόανατολικά αλλά κινούνται πάνω στο ίδιο ρήγμα .
Με τους νέους σεισμογράφους τα δεδομένα φθάνουν σε πραγματικό χρόνο στο γεωδυναμικό όπου και αναλύονται
Όπως είπε ο κ. Καραστάθης «παρακολουθούμε με μεγαλύτερη ακρίβεια αν υπάρχει μετατόπιση επικέντρων και αυτό που μας απασχολεί είναι να μην ξεφύγει η σεισμικότητα από το συγκεκριμένο ρήγμα που έχει ήδη σπάσει[…] δεν έχουμε αποκλείσει και το ενδεχόμενο κάποιου μεγαλύτερου σεισμού».
«Είναι πολύ πιθανό να συμβεί, μπορεί να φθάσει η ενέργεια που εκλύεται στην περιοχή να δραστηριοποίησει το μεγάλο ρήγμα της Ανύδρου που είναι αυτό που θα δώσει ένα μεγάλο σεισμό της τάξεως του 6 » δήλωσε ο καθηγητής Γεωλογίας, Δημήτρης Παπανικολάου.