Η κρίση της πανδημίας της κορονοϊού, η κυβερνητική στρατηγική, οι δράσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου, τα ελληνοτουρκικά και οι ελληνορωσικές σχέσεις βρέθηκαν, μεταξύ άλλων ζητημάτων, στο επίκεντρο της συνέντευξης του βουλευτή της ΝΔ, Σίμου Κεδίκογλου, στο Sputnik.
Την άποψη ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να εξισορροπήσει οικονομία και υγεία εκφράζει στο Sputnik ο βουλευτής Εύβοιας της Νέας Δημοκρατίας, Σίμος Κεδίκογλου, και αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου.
Αναφορικά με το νέο lockdown τονίζει ότι τα μέτρα ελήφθησαν στον κατάλληλο χρόνο: «Είδαμε ότι η πανδημία αποκτά εκθετική αύξηση και ελπίζουμε ότι σε έναν μήνα θα μπορέσουμε να έχουμε συγκρατήσει την επέκτασή της. Φτιάξαμε δύο συστήματα υγείας: ένα για τον κορονοϊό και ένα για όλα τα υπόλοιπα περιστατικά» τονίζει και εκφράζει την ελπίδα του η Ελλάδα να επανέλθει στην κανονικότητα ως την άνοιξη, εφόσον έχει βρεθεί το εμβόλιο.
Όσον αφορά το έργο του στον ΟΣΕΠ, αναφέρει ότι εργάζεται σταθερά για τη βελτίωση των οικονομικών σχέσεων των χωρών που τον συγκροτούν (Αζερμπαϊτζάν, Αλβανία, Αρμενία, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Μολδαβία, Ουκρανία, Ρουμανία, Ρωσική Ομοσπονδία, Σερβία και Τουρκία), ενώ αναφέρει ότι την περίοδο της πανδημίας ανταλλάσσουν τεχνογνωσία και πληροφορίες αναφορικά με την COVID-19 και πώς χειρίζεται την κατάσταση κάθε κράτος.
Χαρακτηρίζει «καλοδεχούμενη» την πρόταση της ρωσικής πλευράς για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, ενώ δυσανασχετεί με το αντι-εμβολιαστικό κίνημα που έχει αναπτυχθεί στην Ελλάδα τονίζοντας ότι θα είναι από τους πρώτους που θα εμβολιαστούν με το εμβόλιο που θα περάσει όλες τις κλινικές δοκιμές και θα εγκριθεί.
Αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν έχει επιβάλει ακόμα κυρώσεις στα ελληνοτουρκικά, επισημαίνει ότι πως «μοιάζει με ένα υπερωκεάνιο, το οποίο δεν στρίβει γρήγορα, αλλά αργά. Ωστόσο όταν αρχίζει να στρίβει, αυτό δεν αλλάζει και ήδη διαφαίνεται η στροφή».
Την ίδια στιγμή, πιστεύει ότι «κάτι έχει ζεσταθεί» στις ελληνορωσικές σχέσεις, αφού επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για την ψύχρανσή τους, χαρακτηρίζοντας σημαντική την αναφορά του Σεργκέι Λαβρόφ σχετικά με το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα 12 ναυτικά της μίλια.
Τουρισμός, ενέργεια και αγροδιατροφικός τομέας εκτιμά ότι είναι οι τομείς στους οποίους αξίζει να δοθεί προτεραιότητα, αναφορικά με την ελληνορωσική συνεργασία. Ήδη, υπάρχει ενδιαφέρον από τη ρωσική πλευρά και «θα χαρώ να το δω να υλοποιείται».
Αναφορικά με τις ιστορικές σχέσεις των δύο χωρών υπενθυμίζει ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στα χρόνια του Ψυχρού πολέμου το 1979 ήταν ο πρώτος Δυτικός ηγέτης που επισκέφθηκε τη Μόσχα.
Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι η Ρωσία ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ανεξαρτησία του ελληνικού κράτους, μετά την Επανάσταση του 1821.
Διαβάστε αναλυτικά ολόκληρη τη συνέντευξη του Σίμου Κεδίκογλου στο Sputnik:
– Από το 2019 είστε αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, στον οποίο μάλιστα αυτή την περίοδο προεδρεύει και η Ελλάδα. Ποιες είναι οι δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας από τους εταίρους μας στον Οργανισμό και σε ποια πεδία;
Η χώρα μας προεδρεύει και μάλιστα είχαμε αποφασίσει η Ολομέλεια του Δεκεμβρίου να μετατεθεί στις 21 Νοεμβρίου, ώστε να μη συμπέσει με τις συζητήσεις για τον προϋπολογισμό στη Βουλή των Ελλήνων. Πρόκειται για έναν οργανισμό οικονομικής συνεργασίας που παράγει σημαντικό έργο και αυτή είναι η απάντηση σε όσα κράτη του επιχειρούν να θέσουν πολιτικά ζητήματα στο πλαίσιό του. Οι Έλληνες έχουν κόντρα με τους Τούρκους, οι Αζέροι με τους Αρμένιους, οι Ουκρανοί με τους Ρώσους κ.λπ. Γι’ αυτές υπάρχουν άλλοι οργανισμοί. Άποψή μας είναι ότι πρέπει να δομηθούν οικονομικοί δεσμοί μεταξύ των κρατών, ώστε να αναπτυχθούν καλύτερα οι διμερείς σχέσεις. Την περίοδο της πανδημίας ανταλλάσσουμε τεχνογνωσία και πληροφορίες αναφορικά με τον κορονοϊό και το πώς χειρίζεται κάθε κράτος την κατάσταση. Τα υπόλοιπα κράτη-μέλη έχουν εντυπωσιαστεί από το εύρος των μέτρων που έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς δεν έχουν ληφθεί αντίστοιχα μέτρα σε αυτά.
Πριν την πανδημία, βασικό αντικείμενο συζήτησης ήταν η ενίσχυση των μεταφορών στον δακτύλιο της Μαύρης Θάλασσας, οι οποίες είναι η βάση της συνεργασίας που προωθούμε. Επικεντρωνόμαστε και στα ενεργειακά καθότι, ως γνωστόν, η Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, η Τουρκία σαν χώρα διέλευσης αντίστοιχα και η Ρουμανία και η Βουλγαρία, είναι σημαντικές για την τροφοδοσία μας σε φυσικό αέριο. Την ίδια στιγμή διευκολύνουμε την προσέλκυση επενδύσεων μεταξύ των χωρών, υπερβαίνοντας τα ζητήματα γραφειοκρατίας που υπάρχουν.
Αν και το ενδιαφέρον για τη χώρα μας έχει παγώσει προσωρινά λόγω της πανδημίας, υπάρχουν ενδιαφερόμενοι επενδυτές σε τουρισμό, ενέργεια και αγροδιατροφικά.
Μέσω του Sputnik καλούμε τους επιχειρηματίες από τη Ρωσία και όχι μόνο, να επενδύσουν στον πολλά υποσχόμενο αγροδιατροφικό τομέα.
– Καθώς ανταλλάζετε πληροφορίες μέσω του ΟΣΕΠ για τον κορονοϊό, θα γνωρίζετε ότι πρόσφατα έγινε γνωστή η δήλωση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, αναφορικά με την ετοιμότητα στη συνεργασία στον τομέα του εμβολιασμού και στο πεδίο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Πιστεύετε ότι η Ελλάδα πρέπει να δεχτεί μια τέτοια πρόταση;
Η Ελλάδα ως κράτος-μέλος της Ε.Ε. συμμετέχει στην κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια και από πλευράς κονδυλίων για το εμβόλιο της Οξφόρδης. Από εκεί και πέρα είναι μια πανδημία, δεν πρέπει να υπάρχουν ανταγωνισμοί αλλά μια συνεργασία. Βέβαια δεν μπορούν όλοι οι επιστήμονες του πλανήτη να δουλέψουν μαζί, ωστόσο έχουμε να κάνουμε με έναν ιό που όπως όλα δείχνουν μεταλλάσσεται και έχει μεγάλη σχέση με τον γενετικό κώδικα του κάθε ανθρώπου. Οπότε, σίγουρα πρέπει να υπάρχει ανταλλαγή πληροφοριών, καλοδεχούμενη και η πρόταση της ρωσικής πλευράς και είμαι σίγουρος ότι σε επιστημονικό επίπεδο σίγουρα υπάρχει ανταλλαγή πληροφοριών και συνεργασία. Αναφορικά με το εμβόλιο δεν θα εκπλαγώ αν μάθω ότι κάποιο από όσα θα κυκλοφορήσουν, τελικά είναι πιο αποτελεσματικό από κάποιο άλλο σε κάποιες ομάδες του πληθυσμού. Ο ιός αντιδρά διαφορετικά στον κάθε άνθρωπο ανάλογα με το DNA του, χρειάζεται μια πιο πολύπλοκη αντιμετώπιση, οπότε είναι καλό ότι υπάρχει μια διάθεση συνεργασίας.
– Όπως ο κορονοϊός επιδρά διαφορετικά στον κάθε άνθρωπο, είναι δυνατόν να υπάρχει και μια διαφορετική επίδραση στις διεθνείς σχέσεις; Μπορούν να αλλάξουν οι συμμαχίες, να ξαναγραφτούν εν μέσω πανδημίας;
Όπως είπα, η προσφορά της ρωσικής πλευράς είναι καλοδεχούμενη, επειδή όταν βλέπεις τον Ντόναλντ Τραμπ να λέει ότι θα κρατήσει το εμβόλιο για τον εαυτό του, αυτό δεν είναι ως προς τη σωστή κατεύθυνση. Χρειάζονται ευρύτερες συνεργασίες, καθότι χρειάζονται μεγάλες ποσότητες παραγωγής και επιπλέον να πειστούν οι άνθρωποι να κάνουν το εμβόλιο. Επί τη ευκαιρία θέλω να σας πω, ότι όταν το εμβόλιο περάσει τις κλινικές δοκιμές, θα είμαι από τους πρώτους που θα εμβολιαστεί. Για να μπορέσουμε να θεωρήσουμε ότι θωρακίζεται μια κοινωνία, πρέπει να εμβολιαστεί πάνω από το 50% του πληθυσμού. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνες, οι μισοί δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο, ενώ υπάρχει και ένα «ηλίθιο» αντι-εμβολιαστικό κίνημα. Άρα, πρέπει να δοθεί το καλό παράδειγμα πρώτα από εμάς ώστε να πειστεί ο κόσμος.
– Σύμφωνα με έρευνα, η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα μετά τη Νιγηρία που πιστεύει τις θεωρίες συνομωσίας για τον κορονοϊό. Που οφείλεται αυτό;
Οι Έλληνες έχουν μια αγάπη ως λαός στις θεωρίες συνομωσίας. Μην ξεχνάτε, από εκεί και πέρα, ότι υπήρχαν άνθρωποι που αρνούνταν να πιστέψουν ότι είχαμε οικονομική κρίση, που δεν αντιλαμβάνονταν τα δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Μέσω social media διαδίδονται αρκετές ψευδείς φήμες. Πρέπει να ακούμε τους επιστήμονες και όχι κάποιον αποτυχημένο τραγουδιστή.
– Ξεκινάει ένα δεύτερο lockdown. Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα και στον σωστό χρόνο;
Τα έχουμε λάβει και μάλιστα έχουμε λάβει το μεγαλύτερο εύρος των μέτρων στην Ευρώπη, στην προσπάθεια να εξασφαλίσουμε τόσο την υγεία του πληθυσμού, όσο και να κρατήσουμε ζωντανή την οικονομία. Τα λάβαμε στον κατάλληλο χρόνο, είδαμε ότι η πανδημία αποκτά εκθετική αύξηση και ελπίζουμε ότι σε έναν μήνα θα μπορέσουμε να έχουμε συγκρατήσει την επέκτασή της. Όμως όσο περισσότερο προστατεύεις την υγεία τόσο περισσότερο δυσκολεύεις την αναζωογόνηση της οικονομίας. Όσο ανοίγεις την οικονομία τόσο λιγότερο προστατεύεται η υγεία. Είναι δύσκολη η ισορροπία, αλλά εκτιμώ ότι την πετυχαίνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
– Καθώς θέλετε να συμβιβάσετε υγεία και οικονομία, αξίζει να σημειώσουμε ότι η Ε.Ε. δεν έχει ξεκινήσει να εκταμιεύει ακόμα τμήμα της οικονομικής βοήθειας που συμφωνήθηκε για την Ελλάδα στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας το περασμένο καλοκαίρι. Εκτιμάτε ότι θα χρειαστούμε πρόσθετη οικονομική βοήθεια αναφορικά με τα δύσκολα που έχουμε μπροστά μας;
Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ακόμα ποιο θα είναι το ακριβές μέγεθος της ζημιάς. Ευελπιστούμε ότι μέχρι την άνοιξη θα μπορέσουμε να λειτουργούμε κανονικά. Ελπίδα είναι ότι για την Ελλάδα του χρόνου ο τουριστικός τομέας θα μπορέσει να λειτουργήσει κανονικά. Γι’ αυτό και έχει μεγάλη σημασία για τη χώρα μας το εμβόλιο να έχει βγει έως τον Φεβρουάριο-Μάρτιο. Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει περίπου το 25% του ΑΕΠ της χώρας μας. Όταν από τα 40 δισ. πέφτει στα 4, στην περίπτωσή μας είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Ακόμα και στην κατάρτιση του προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί τον άλλο μήνα, πρέπει να λάβουμε υπόψιν πολλά διαφορετικά σενάρια. Δεν μπορούμε να έχουμε ακριβείς εκτιμήσεις για τα έσοδα και τις δαπάνες του ελληνικού κράτους. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι μας περιμένει αύριο και πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να αντέξει το Σύστημα Υγείας.
– Πιστεύετε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας θωρακίστηκε αυτόν τον καιρό; Αρκετοί υποστηρίζουν ότι δεν έχουν γίνει όσα θα έπρεπε.
Καλό θα ήταν να υπάρχει μια ΜΕΘ για κάθε Έλληνα, κάτι το οποίο όμως δεν μπορεί να γίνει. Υπερδιπλασιάσαμε τις μονάδες εντατικής θεραπείας, προσλάβαμε χιλιάδες γιατρούς και νοσηλευτές, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και με έκτακτες διαδικασίες. Θωρακίσαμε όσο περισσότερο μπορούμε το Σύστημα Υγείας και αυτό το διάστημα. Φτιάξαμε δύο Συστήματα Υγείας: ένα για τον κορονοϊό και ένα για όλα τα υπόλοιπα περιστατικά. Πρόσφατα, από την ιδιαίτερη πατρίδα μου την Εύβοια, είχαμε μια έγκυο που έπρεπε να γεννήσει με καισαρική αλλά είχε και κορονοϊό. Χρειάστηκε ειδική προσπάθεια για να βρεθεί τέτοιο νοσοκομείο, αλλά τελικά βρέθηκε.
– Πέρα από την πανδημία, ένα από τα βασικά μας προβλήματα είναι τα ελληνοτουρκικά. Αντί να ξεκινήσει ο διάλογος Ελλάδας-Τουρκίας, το Oruc Reis συνεχίζει ανενόχλητο τις παραβιάσεις του. Τι πρέπει να κάνει η χώρα μας;
Η Ελλάδα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει κάθε χώρα που σέβεται το διεθνές δίκαιο και είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Έχουμε βρει συμμάχους κάτι στο οποίο μας έχει βοηθήσει η συμπεριφορά του Ταγίπ Ερντογάν. Τόσο στην Ε.Ε. όσο και στο ΝΑΤΟ καταλαβαίνουν πλέον ότι δεν είναι μια ελληνοτουρκική διαφορά, αλλά μια διαφορά της Δύσης με την Τουρκία. Ο Ερντογάν έχει φτιάξει ένα μείγμα νεοθωμανισμού που εφαρμόζει σε Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή θεωρώντας ότι είναι κληρονόμος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που κάποτε βρέθηκε στις περιοχές αυτές. Εφαρμόζει και έναν παντουρκισμό στην περιοχή του Καυκάσου εξού και η ανάμειξή της στη διένεξη Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν. Άρα γίνεται αντιληπτό όλο και περισσότερο ότι η Τουρκία είναι το πρόβλημα. Από εκεί και πέρα, έχουμε συμμάχους, αλλά θέλουμε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το οτιδήποτε, ενισχύουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας, παρά τις δυσκολίες της δεκάχρονης οικονομικής κρίσης. Οι Τούρκοι έχουν καταλάβει ότι δεν αστειευόμαστε.
– Παρ’ όλ’ αυτά όμως η Ε.Ε., ενώ έχει προβεί σε αρκετές καταδικαστικές δηλώσεις της τουρκικής προκλητικότητας, δεν έχει περάσει σε πράξεις. Δεν έχει προβεί σε κυρώσεις. Πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει άμεσα κάτι τέτοιο;
Πρέπει να λάβετε υπόψιν σας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μοιάζει με ένα υπερωκεάνιο, το οποίο δεν στρίβει γρήγορα, αλλά αργά. Ωστόσο όταν αρχίζει να στρίβει, αυτό δεν αλλάζει και ήδη διαφαίνεται η στροφή. Άρα το αίτημα για κυρώσεις και ειδικά σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές όπλων κερδίζει έδαφος. Καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι εύκολο για χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Γερμανία, που έχουν συμβόλαια για εξαγωγές πανάκριβων οπλικών συστημάτων και σημαίνει απώλεια εσόδων και θέσεων εργασίας. Ωστόσο, θα αντιληφθούν και αυτοί ότι αυτό θα είναι ένα απαραίτητο μέτρο αν η Τουρκία συνεχίσει να είναι ο ταραξίας της ανατολικής Μεσογείου.
– Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε πρόσφατα μια επίσκεψη στην Ελλάδα. Πώς σχολιάζετε τα όσα δήλωσε στην ελληνική πολιτική ηγεσία για τα 12 ναυτικά μίλια;
Ήταν πολύ σημαντική η αναφορά του Σεργκέι Λαβρόφ αναφορικά με το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε χώρας να επεκτείνει τα 12 ναυτικά της μίλια. Από εκεί και πέρα, είναι ένα αναφαίρετο δικαίωμα για την Ελλάδα να το ασκήσει όποτε και όταν κρίνει σωστό. Δεν το απεμπολούμε. Θα πρέπει να γίνει στον κατάλληλο χρόνο.
– Η Ρωσία μπορεί να γίνει διαμεσολαβητής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, εάν της ζητηθεί, όπως είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ. Είναι στην ατζέντα της κυβέρνησης να καλέσει τη Ρωσία σε αυτή τη συζήτηση;
Όχι. Εμείς δεν θέλουμε κάτι τέτοιο και αυτό δεν αφορά τη Ρωσία. Θεωρούμε ότι με την Τουρκία υπάρχει μια συγκεκριμένη διμερής διαφορά. Η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Τίποτα άλλο. Ούτε θεωρούμε ότι μπορούμε να καθίσουμε με κάποιον διαμεσολαβητή, είτε είναι η Ρωσία, είτε οποιοδήποτε άλλο κράτος. Έχουμε πει να κάνουμε ένα συνυποσχετικό και να φτάσουμε στη Χάγη.
– Πιστεύετε ότι υπάρχει περίπτωση να υλοποιηθεί μια προσφυγή στη Χάγη;
Εμείς προσφερόμαστε, περιμένουμε από την Τουρκία να ανταποκριθεί. Πρέπει να καταλάβει ότι αν βλέπει κάποια στα συγκεκριμένα ζητήματα πρέπει να υπογράψει ένα συνυποσχετικό και όχι να απειλεί με πόλεμο.
– Αν η Τουρκία ζητήσει αποστρατιωτικοποίηση νησιών, πιστεύετε ότι θα υπάρξει ελληνική κυβέρνηση που να δεχθεί κάτι τέτοιο;
Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχθεί ότι υπάρχει ζήτημα πέραν της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας.
– Βλέπετε κάποια τάση αναθέρμανσης στις ελληνορωσικές σχέσεις;
Βλέπω με ικανοποίηση ότι από τότε που η ΝΔ ανέλαβε την εξουσία επιχειρείται μια αλλαγή. Επειδή παρακολουθώ πολλά χρόνια τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας, τόσο από τη δημοσιογραφία όσο και μετέπειτα την πολιτική, παρατηρώ ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι ελληνορωσικές σχέσεις βρέθηκαν στη βαθιά κατάψυξη. Ποτέ στην ιστορία δεν είχαν ψυχρανθεί τόσο, ούτε καν στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ και του τότε υπουργού Εξωτερικών για αυτή την εξέλιξη είναι σοβαρότατες.
Πριν ακόμα κερδίσει τις εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στη Μόσχα τον Φεβρουάριο του 2019, προκειμένου να ξεκινήσει η αλλαγή της κατάστασης. Το έδειξε η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Μόσχα μετά την ανάληψη της εξουσίας και, κατά τη γνώμη μου, αυτό έγινε εμφανές και από την επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα.
Οι δύο χώρες έχουν ένα παρελθόν και μια ιστορία συνεργασίας, αλληλοκατανόησης. Δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στα χρόνια του Ψυχρού πολέμου το 1979 ήταν ο πρώτος Δυτικός ηγέτης που επισκέφθηκε τη Μόσχα.
Καθότι του χρόνου κλείνουν και τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, δεν θα μπορούσα να ξεχάσω ότι η Ρωσία ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ανεξαρτησία του ελληνικού κράτους. Μάλιστα, ορισμένοι ιστορικοί πιστεύουν ότι με αυτή την κίνηση, η Ρωσία ανάγκασε τη Βρετανία και τη Γαλλία να επισπεύσουν αντίστοιχες κινήσεις, μιας και μέχρι τότε ήθελαν την Ελλάδα σε ένα καθεστώς ημι-ανεξαρτησίας. Υπάρχει και η Ναυμαχία στο Ναυαρίνο.
Ελλάδα και Ρωσία πρέπει να συνεργάζονται, ο ψυχισμός των λαών τους είναι πολύ κοντά όπως και το θρησκευτικό τους συναίσθημα. Επίσης θεωρώ ότι οι οικονομίες τους είναι αλληλοσυμπληρωματικές. Αυτό που δεν έχει η Ελλάδα το έχει η Ρωσία και το αντίστροφο. Αυτή είναι η καλύτερη βάση για να χτίσεις σταθερές οικονομικές σχέσεις και συνεργασίες αμοιβαία ωφέλιμες. Τουρισμός, ενέργεια και αγροδιατροφικός τομέας είναι οι τομείς που αξίζει να δοθεί προτεραιότητα. Ήδη, υπάρχει ενδιαφέρον από τη ρωσική πλευρά και θα χαρώ να το δω να υλοποιείται. Πάντως κάτι έχει ζεσταθεί στις ελληνορωσικές σχέσεις.
Αναφορικά με το 2021, ξέρω ότι θα υπάρξει μια σύνδεση στον τομέα του πολιτισμού καθώς ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής υλοποιεί μια ταινία για τον Ιωάννη Καποδίστρια, τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας και υπουργό Εξωτερικών της ρωσικής αυτοκρατορίας, τον πολιτικό που ένωσε τις δύο χώρες. Γενικότερα θα είναι καλό για αυτό το σημαδιακό έτος να αναδείξουμε σύμβολα αυτής της συνάντησης των δύο λαών.
“Σύμφωνα με έρευνα, η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα μετά τη Νιγηρία που πιστεύει τις θεωρίες συνομωσίας για τον κορονοϊό. Που οφείλεται αυτό;”
Πιο στημένη ερώτηση δεν γίνεται. Καλύτερα να συγκρίνουν το χρέος της Ελλάδας με της Νιγηρίας.
Κεδικογλου… Βίος και πολιτεία αυτό το όνομα στην κατοχή 41-44…..απορω γιατί δεν το αλλάζει.