Παρά τις επιζήμιες δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η οικονομία της Ρωσίας φαίνεται να αντέχει την καταιγίδα καλύτερα από ό,τι αναμενόταν, καθώς επωφελείται από τις υψηλές τιμές της ενέργειας, δήλωσε την Τρίτη το ΔΝΤ.
Οι κυρώσεις είχαν ως στόχο να αποκόψουν τη Ρωσία από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και να πνίξουν τα κεφάλαια που είχε στη διάθεσή της η Μόσχα για τη χρηματοδότηση του πολέμου.
Όμως, οι τελευταίες Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναβάθμισαν την εκτίμηση του ρωσικού ΑΕΠ για φέτος κατά αξιοσημείωτες 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, αν και η οικονομία της εξακολουθεί να αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 6%.
Ενώ οι μεγάλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, επιβραδύνονται, «η οικονομία της Ρωσίας εκτιμάται ότι συρρικνώθηκε κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου κατά λιγότερο από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως, με τις εξαγωγές αργού πετρελαίου και μη ενεργειακών προϊόντων να αντέχουν καλύτερα από ό,τι αναμενόταν», αναφέρεται στην έκθεση.
Αφού ξεκίνησαν το έτος κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύτηκαν σε σχεδόν 129 δολάρια τον Μάρτιο, πριν χαλαρώσουν και πάλι σε λίγο πάνω από τα 105 δολάρια, ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου αυξάνονται και πάλι και πλησιάζουν την πρόσφατη κορυφή τους.
Εν τω μεταξύ, παρά τις κυρώσεις, η «εγχώρια ζήτηση της Ρωσίας δείχνει επίσης κάποια ανθεκτικότητα χάρη στον περιορισμό των επιπτώσεων των κυρώσεων».
Αντίθετα, η Ευρώπη αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο βάρος των επιπτώσεων, δεδομένης της εξάρτησής της από τη Ρωσία για ενέργεια, και η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί δραματικά εάν η Μόσχα διακόψει τις εξαγωγές φυσικού αερίου και μόλις η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλει απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου που παραδίδεται δια θαλάσσης από το επόμενο έτος.